ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΖΗΤΑ Η ΕΕΚΦΝ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

 

 

 

 

 

Κρουαζιερόπλοια στη Σαντορίνη (φωτό-αρχείου, Mathew Fytros)

“Η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα σχετικά με νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, αναφερομένου στη σύσταση Οργάνων, μεταξύ των οποίων και για την κρουαζιέρα, αναφέρει τα ακόλουθα:

1. Η Ένωσή μας, που εκπροσωπεί τον πολυδιάστατο κλάδο της κρουαζιέρας, συμπληρώνει ιστορία 100 ετών και όπως αντιλαμβάνεστε έχει απόλυτη γνώση και εμπειρία σε όλα τα θέματα περιμετρικά, με την μακρά εμπειρία των μελών της στον κλάδο αυτό του θαλάσσιου τουρισμού, ο οποίος δραστηριοποιείται στον Διεθνή χώρο, προσφέροντας σοβαρά οφέλη στην τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής των 40 και πλέον προορισμών κρουαζιέρας στην επικράτεια, καθώς και στην Εθνική μας Οικονομία.

2. Ο Φορέας μας, συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Ναυτιλίας, στα ποικίλα θέματα που έχει αρμοδιότητα και υπάρχει προς τον σκοπό αυτό η Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, με την αρμοδία Διεύθυνση Θαλάσσιου Τουρισμού. Με πρωτοβουλίες μας δε, προέβημεν στις σχετικές προτάσεις, προκειμένου για τη συγκρότηση ειδικού Οργάνου, που θα μπορεί να ασχολείται με την εξέταση των εκάστοτε παρουσιαζόμενων θεμάτων που επιβάλλονται ρυθμίσεις, έτσι ώστε, να παράγεται έργο που έχει στόχο την ανάπτυξη του κλάδου αυτού του θαλάσσιου τουρισμού της Χώρας μας.

 

3. Με βάση τα ανωτέρω, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, προέβη στην ανασυγκρότηση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας, από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων της σημερινής Κυβέρνησης, στην οποίαν προβλέπεται συμμετοχή εκπροσώπων Κυβερνητικών παραγόντων 8 Υπουργείων, που έχουν αρμοδιότητα σε θέματα, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του Υπουργείου Τουρισμού.

 

 

4. Στο Όργανο αυτό, με Πρόεδρο τον κ. Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, συμμετέχουν εκπρόσωποι Φορέων αποκλειστικά από τον Εθνικό χώρο, όπως  info@cruise-union.com επιτάσσει ο σκοπός και η πολιτική των θεμάτων που αφορούν δραστηριότητα της κρουαζιέρας στην Ελληνική Επικράτεια.

 

5. Η Ένωσή μας, ως αποκλειστικός Φορέας εκπροσώπησης της κρουαζιέρας, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους παράγοντες που λειτουργούν επίσης στον Εθνικό χώρο, ενεργεί μεθοδικά για την υποβολή θεμάτων προς εξέταση, από Όργανα της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας, λαμβάνοντας, υπ’ όψιν, μεταξύ των άλλων, τις ιδιαιτερότητες των λιμένων προσεγγίσεως των κρουαζιεροπλοίων, τους οποίους επισκέπτεται σε τακτική βάση, έτσι ώστε να έχει ιδία γνώση των ενδιαφερόντων και από πλευράς παραγόντων της τοπικής κοινωνίας, στοιχείων που λαμβάνονται υπ’ όψιν στις αναγκαίες κατά περίπτωση ρυθμίσεις.

 

 

6. Τώρα δε, με τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία, όπου υπάρχει παντελής αδράνεια στον κλάδο αυτό, η επικοινωνία μας με το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι ακόμα πιο συχνή, προκειμένου και για την εφαρμογή των ειδικών μέτρων ασφαλείας (πρωτοκόλλων) ένεκα του COVID – 19.

 

7. Στην ενημέρωση αυτή αναγκαζόμαστε να προβούμε, εκ του λόγου ότι, στο Δελτίο Τύπου διαπιστώνεται η διαδικασία συγκρότησης, από το Υπουργείο Τουρισμού, άλλου Οργάνου για την κρουαζιέρα, όπως ονομάζεται Συμβούλιο Ανάπτυξης Κρουαζιέρας, χωρίς τις απόψεις του Εθνικού Φορέα του κλάδου – της Ένωσής μας, γεγονός που προκαλεί απορία, ως προς την κίνηση του κ. Υπουργού Τουρισμού, τη στιγμή που ήδη υπάρχει και λειτουργεί τέτοιο Όργανο, με πλήρη δομή στους μηχανισμούς εξέτασης των θεμάτων και το Υπουργείο Τουρισμού συμμετέχει με εκπρόσωπό του.

 

 

8. Κατόπιν των ανωτέρω ζητήθηκε από τους αρμόδιους Κυβερνητικούς Φορείς η αποφυγή συγκρότησης και άλλου Οργάνου για τον ίδιο σκοπό, με ενέργεια που, σύμφωνα με πληροφορίες μας έχει επείγοντα χαρακτήρα και είναι βέβαιο ότι θα περιπλέξει τα πράγματα, τη στιγμή που γίνεται προσπάθεια να μπορέσει να μπει σε τάξη το όλο θέμα της σωστής λειτουργίας της κρουαζιέρας στον Εθνικό μας χώρο”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *