ΑΠΟΨΙΛΩΝΕΤΑΙ Ο ΟΑΕΕ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΑΠΟΨΙΛΩΝΕΤΑΙ Ο ΟΑΕΕ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

 

οαεεΕπιστολή προς τον Υπουργό εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και τη Διοικήτρια του ΟΑΕΕ κ. Γεωργία Κωτίδου, έστειλε το Επιμελητήριο Κυκλάδων, καταγγέλλοντας τη σταδιακή απιοψίλωση των υπηρεσιών του Οργανσιμιού στις Κυκλάδες.

 

«Με αφορμή τις πρόσφατες απομακρύνσεις τεσσάρων εργαζομένων από το τοπικό γραφείο Σύρου και δύο εργαζομένων από το γραφείο Νάξου, θα θέλαμε να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας ως προς αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες υποβαθμίζουν την  περιφερειακή υπόσταση του Οργανισμού.

 

Εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στο τοπικό γραφείο Σύρου, δύο εκ των οκτώ εργαζομένων που απέμειναν, αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, ενώ στο γραφείο Νάξου, απέμεινε μόνο ο προϊστάμενος, ο οποίος έχει βασικές ελλείψεις στη χρήση Η/Υ. Ουσιαστικά, το γραφείο Νάξου και τα νησιά χωρικής του αρμοδιότητας, εξυπηρετούνται από τη Σύρο.

 

Εκ των εξελίξεων, είναι προφανές ότι ο Οργανισμός, δεν γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα της νησιωτικής περιφέρειας των Κυκλάδων, με τα οποία οι κάτοικοι και επαγγελματίες είναι αντιμέτωποι καθημερινά.

 

Σας καλούμε να μεριμνήσετε προσωπικά, προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία των γραφείων του Οργανισμού στις Κυκλάδες, κάτι που αποτελεί αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση προς τους χιλιάδες ασφαλισμένους του Νομού, και να δώσετε λύσεις, οι οποίες δεν θα αναγκάζουν τους πολίτες σε ταλαιπωρία πολυήμερων και δαπανηρών μετακινήσεων στον Πειραιά, όπως γινόταν στο παρελθόν.

 

 

 

Επιπλέον, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τις πάγιες θέσεις της επιχειρηματικής κοινότητας και των Επιμελητηρίων σχετικά με τις οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές υγείας και συγκεκριμένα τον παραλογισμό να απαιτούνται ως οφειλόμενες, εισφορές υγείας, για χρονικά διαστήματα κατά τα οποία ο Οργανισμός δεν παρείχε καμία υπηρεσία υγείας προς τον ασφαλισμένο, λόγω οφειλών. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση για αυτές τις απαιτήσεις και ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία των ασφαλιστικών οργανισμών.

 

Επιπλέον, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές – και όχι μόνο σε αυτές – οι υποδομές υγείας είναι από ανύπαρκτες έως υποτυπώδεις, συνεπώς αφού δεν παρέχονται υπηρεσίες δεν μπορούν και να γίνονται απαιτητές οι εισφορές του κλάδου υγείας, με τρόπο αναγκαστικό. Στο σημείο αυτό, προτείνουμε να επανεξετασθεί άμεσα, ο διαχωρισμός των εισφορών (σύνταξης και υγείας) δίνοντας το δικαίωμα στους ασφαλισμένους, να καταβάλλουν ξεχωριστά τις αναλογούσες εισφορές των δύο κλάδων (σύνταξης & υγείας) προκειμένου να βελτιωθεί και η εισπραξιμότητα των απαιτήσεων από εισφορές.

 

Παρακαλούμε όπως εξετασθούν άμεσα τα θέματα που θέτουμε δια της παρούσας».