Site icon Santonews

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟ “BLUE STAR PATMOS”

TO ΣΥΜΒΑΝ, Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ & Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗΣ

 

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ YANNIS SPILIOPOULOS ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

 

  Σημείωση της Santnews: Η σελίδα, αποφεύγει βαρύγδουπους τίτλους, όπως “αποκλειστικό”, “όλη η αλήθεια” και τα συναφή. Επειδή όμως το ναυτικό συμβάν στην Ίο, παρουσιάστηκε με όρους εντυπωσιοθηρίας και κραυγαλέους δραματικούς τίτλους, η σελίδα απευθύνθηκε σε πολλούς από τους αυτόπτες και τις αρχές, προκειμένου να δοθεί σαφής εικόνα. Πρώτο συμπέρασμα;. Ακόμα ένα νησί- η Ίος- απέδειξε πως δεν βρέχεται μόνο από τη θάλασσα, αλλά έχει όλες τις αντένες της στραμμένες προς αυτήν. Την ώρα που κάποιοι, σηκώνουν τα χέρια, σε ένα απλό μποτιλιάρισμα.

 

 

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗΣ

Δύσκολη αποδεικνύεται η αποκόλληση του “Blue Star Patmos”, από την ξέρα στην οποία επικάθησε κατά τη διάρκεια εισόδου στο λιμάνι της Ίου. Τρία ρυμουλκά, επιχειρούν, έχοντας καταφέρει να σύρουν το μεγαλύτερο μέρος του σκάφους, αλλά σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, η επιχείρηση γίνεται με τη μέγιστη προσοχή, καθώς διεξάγονται συνεχώς μετρήσεις και αξιολόγησης της κατάστασης του σκαριού. Πληροφορίες της Santonews, αναφέρουν πως σε πρώτη φάση, η προσπάθεια αφορά στη ρυμούλκηση του σκάφους περίπου 100 μέτρα δεξιά από το σημείο προσάραξης, προκειμένου να γίνει ευχερέστερη η ακριβής αποτίμηση της κατάστασης. Οι κινήσεις γίνονται με την μέγιστη προσοχή, ενώ τη γενική εποπτεία του συμβάντος, έχει  ο διοικητής της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κ. Νίκος Σκευοφύλακας.

Ο Διοικητής της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κ. Νίκος Σκευοφύλακας.

 

 

ΤΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ

 

 

Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί η ακαριαία και αποτελεσματική κινητοποίηση των τοπικών αρχών και της κοινωνίας της Ίου, μόλις έγινε αντιληπτή η προσάραξη. Το Κέντρο Υγείας του νησιού τέθηκε σε ετοιμότητα με τους τρεις γιατρούς να σπεύδουν άμεσα στο λιμάνι, ενώ όλο το προσωπικό, βρισκόταν σε εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο. “Αμέσως μόλις ενημερωθήκαμε, όλοι βρίσκονταν στη θέση τους. Όλοι ήταν σε συναγερμό, μαζί με το Δήμο, την Αστυνομία και το Λιμεναρχείο. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε κάποιο τραυματισμό”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Ίου κ. Ρολλάς.

Απολύτως επαγγελματική ήταν και η κινητοποίηση του Λιμενικού Ταμείου Ίου, καθώς με την πρώτη ανακοίνωση, τέθηκαν οι πάντες σε ετοιμότητα και ενώ όλα τα υπάρχοντα σκάφη (βάρκες, καΐκια, τουριστικά και αναψυχής), έσπευδαν προς το σημείο προσάραξης, ο Υπεύθυνος Ασφαλείας (ΥΑΛΕ) κ. Αντώνης Βεργέτης είχε θέσει σε ετοιμότητα όλο το μηχανισμό, όχι μόνο της διάσωσης αλλά και της προφύλαξης από πιθανή ρύπανση λόγω διαρροής καυσίμων. “Τα φράγματα ήταν έτοιμα και περιμέναμε εντολή να τα τοποθετήσουμε όπου χρειαζόταν”, είπε ο κ. Βεργέτης για να συμπληρώσει “πρέπει όμως να πω ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία, ανταποκρίθηκε άμεσα και έστειλε το δικό της εξοπλισμό”. Σημειώνεται πως την ανάπτυξη των αντιρρυπαντικών φραγμάτων, ανέλαβε η “Τεχνική Περιβάλλοντος” που έχει τεράστια πείρα σε τέτοια συμβάντα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το “ Sea Diamnd”. Ακόμα πάντως δεν έχει αποφασιστεί, αν θα χρειαστεί προληπτική απάντληση των καυσίμων, κάτι που είναι πολύ πιθανόν, αν και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος διαρροής.

 

 

 

ΟΛΗ ΝΥΧΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 

 

Η κ. Ανθή Πατραμάνη, Αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Θήρας, αντιμετώπισε με ψυχραιμία και χιούμορ το συμβάν.

Ο ΥΑΛΕ όμως, είχε και μια ακόμα σημαντική αποστολή. Έπρεπε σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο, να καταγράψει και να διασταυρώσει τα στοιχεία των επιβατών που υπήρχαν στο πλοίο, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρχουν εγκλωβισμένοι ή αγνοούμενοι. “ Αυτό όσο κι αν φαίνεται απλό, ήταν μια σημαντική δοκιμασία”, τόνισε ο κ. Βεργέτης.

Εξαιρετική όμως ήταν και η αντίδραση του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας. Μόλις μαθεύτηκε το συμβάν, υπεύθυνοι του Δήμου, αναζήτησαν ξενοδοχεία για την παραμονή των επιβατών, ενώ όλες οι καφετέριες και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρέμειναν ανοιχτά, προκειμένου να προσφέρουν -δωρεάν- ροφήματα, νερό ή ότι άλλο χρειαζόταν στους παρ’ ολίγον ναυαγούς. Θαυμαστή όμως ήταν η προσέγγιση του “Super Jet”, ο καπετάνιος του οποίου προσέγγισε με εκπληκτική ψυχραιμία του προσαραγμένο σκάφος και πραγματοποιώντας “χειρουργικής ακρίβειας” ελιγμούς, έριξε τον καταπέλτη στην πρύμνη, παραλαμβάνοντας τους επιβάτες. Όπως άλλωστε δήλωσε στη Santonews, η κ. Ανθή Πατραμάνη, Αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Θήρας, όλα εξελίχθηκαν με απόλυτη τάξη και χωρίς τον παραμικρό πανικό. “Απλά υποχρεωθήκαμε, να φορέσουμε τα σωσίβια”, είπε η κ. Πατραμάνη, η οποία σε αναρτήσεις της στο Facebook, αλλά και σε δηλώσεις της στον Santorini 106.4 FM, αντιμετώπισε με ψυχραιμία και χιούμορ το συμβάν.

 

ΒΙΝΤΕΟ

Exit mobile version