Site icon Santonews

ΑΠΟ 3 ΣΕ 4 ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ

  “ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΗΡΑ: Αυξήθηκαν οι Γαλάζιες Σημαίες για τη Σαντορίνη

 

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγες μέρες από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με «Γαλάζια Σημαία» για το 2016.

Στις Κυκλάδες δόθηκαν 30 σημαίες – αυξημένες σε σχέση με πέρυσι που ήταν 22 – ενώ η Σαντορίνη αύξησε τις Γαλάζιες Σημαίες της από 3 σε 4! Η παραλία της Περίσσας, οι 2 στο Καμάρι και ο Άγιος Γεώργιος αποτελούν για το 2016 ακτές με «Γαλάζια Σημαία».

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης.

Τα κριτήρια αυτά ομαδοποιούνται από το Πρόγραμμα σε τέσσερεις κύριους άξονες (βλέπε: www.blueflag.gr/about) οι οποίοι συγκεκριμένα είναι: 1) Περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση, 2) Ποιότητα νερών κολύμβησης, 3) Περιβαλλοντική Διαχείριση, 4) Ασφάλεια, ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις. Η εκπλήρωση του συνόλου των κριτηρίων (33 για τις ακτές) που εντάσσονται στους ανωτέρω άξονες απαιτεί ένα πλήθος ενεργειών και εργασιών από το φορέα διαχείρισης των ακτών ενώ το σύνολο των ενεργειών αυτών πρέπει να γίνεται για κάθε τμήμα ακτής που στοχεύει στη βράβευση και έχει ισχύ για ένα έτος.

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί ένα παγκόσμιο σύμβολο ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, των προσφερόμενων υπηρεσιών στην ακτή και τη γύρω περιοχή της, της περιβαλλοντικά φιλικής διαχείρισης των ακτών αλλά και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του τοπικού πληθυσμού. Η βράβευση των πολυσύχναστων τουριστικών ακτών της Σαντορίνης με το παγκοσμίως αναγνωρίσιμο Σύμβολο Ποιότητας (“Quality Label”) της «Γαλάζιας Σημαίας» επιφέρει μια διάκριση διεθνούς εμβέλειας και κύρους και κατά συνέπεια αυξάνει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος του νησιού συνολικά.

Έχοντας αντιληφθεί τη σημασία του Διεθνούς Προγράμματος, η ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. ήδη από τις αρχές του 2012 προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι δύο πολύ τουριστικές ακτές του νησιού (Καμαρίου και Περίσσας) να μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα στο Πρόγραμμα και τελικά να βραβεύονται με τη «Γαλάζια Σημαία» κατά τα τέσσερα τελευταία έτη (2012-2015). Προς την ίδια κατεύθυνση η ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. προχώρησε στη διαδικασία προετοιμασίας της ακτής Αγίου Γεωργίου κατά την κολυμβητική περίοδο του 2015 ώστε να υποβληθεί φάκελος και να είναι υποψήφια για βράβευση κατά το έτος 2016.

Επιπλέον, μέσα στο 2016 η ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. προετοιμάζει και την ακτή του Περιβόλου ώστε να υποβληθεί φάκελος υποψηφιότητας για βράβευσή της κατά το έτος 2017. Απώτερος στόχος της δημοτικής επιχείρησης είναι η επίτευξη της βράβευσης με «Γαλάζια Σημαία» όλων των πολυσύχναστων τουριστικών ακτών που διαχειρίζεται (Καμάρι, Περίσσα, Περίβολος και Άγιος Γεώργιος) και η διαρκής προώθηση και αξιοποίηση αυτού του Σήματος Ποιότητας μέσω των καναλιών τουριστικής προβολής που χρησιμοποιούνται τόσο από το Δήμο Θήρας όσο και από την ιδιωτική επαγγελματική δραστηριότητα.

Exit mobile version