Site icon Santonews

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

ΖΩΗΡΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

 

 

 

 

 

Πρόωρα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία Θήρας π. Δαμασκηνός (Γαβαλάς). Καταγόμενος από το Φηροστεφάνι και μετά από θεολογικές σπουδές, ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός ανέλαβε την έρημη Μονή στις 31 Ιουλίου 1998. Αμέσως, ξεκίνησε εργώδη προσπάθεια για τη συντήρησή της, δίνοντας παράλληλα μακρόχρονο αγώνα, για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ραδιοφώνου και τηλεόρασης που βρίσκονταν στον περιβάλλοντα χώρο. Οι προσπάθειες, που έφτασαν μέχρι τα ανώτατα δικαστήρια, τη Βουλή και την Ευρωβουλή, ευοδώθηκαν και απέμειναν μόνο οι εγκαταστάσεις του Ραντάρ Κρήτης, για την απομάκρυνση των οποίων συνέχισε τον αγώνα, έχοντας την πλήρη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας.

 

Επί των ημερών του, το ιστορικό μοναστήρι -ιδρύθηκε στις 6 Μαρτίου1711, σύμφωνα με την κτητορική ᾿Επιστολή  πού υπογράφεται από τον τότε επίσκοπο Θήρας Ζαχαρία Γύζη- άνθισε καθώς πραγματοποιήθηκαν πολλά έργα συντήρησης και αναστήλωσης. Ιδρύθηκε επίσης -το 2005- η Γυναικεία Μονή Αγίου Γεωργίου Θαλασσίτη, στην Περίσσα. Ανάμεσα στα έργα ήταν και η διάσωση, συντήρηση, ταξινόμηση και στέγαση των κειμηλίων, ενώ δημιουργήθηκαν  οι “Εκδόσεις Θεσβίτης” καθώς και η παραγωγή μοναστηριακών προϊόντων, με τα έσοδα να διατίθενται στη συνεχή ανοικοδόμηση και φροντίδα των μοναστηριακών χώρων. Επίσης, δημιούργησε και ειδικό ιστολόγιο, με χρήσιμα ιστορικά στοιχεία, αναρτήσεις πνευματικού περιεχομένου, καθώς και ενημέρωση για τις δραστηριότητες του μοναστηριού.

Ο πατέρας Δαμασκηνός, με την σεβαστή του ιερατική προσωπικότητα, προσέλκυσε κι άλλους νέους μοναχούς που με τις λαμπρές σπουδές τους, διεύρυναν την πνευματική δραστηριότητα στην Ιερά Μονή.

Η είδηση της εκδημίας του, προκάλεσε, ζωηρή συγκίνηση στη Σαντορίνη, από τη στιγμή που αναρτήθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ, ΌΠΟΥ ΜΙΛΑ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ.

 

Exit mobile version