ΣΤΗ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ .
“Γιάννη Βλασερού*
Μετά τις θριαμβολογίες τού Πρωθυπουργού γιά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο από την Ιθάκη,την με χαριστικούς όρους μεταπώληση σε άλλη ιδιωτική Εταιρεία του ναυπηγείου του Νεωρίου από την Ερμούπολη,έρχεται τώρα να προστεθεί η θριαμβολογία Του
γιά “την ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική στα νησιά της επικράτειας “από το προσωπικό του twitter η οποία συνοδεύτηκε καί με αναφορές τοπικών παραγόντων.Δυστυχώς η έννοια της νησιωτικότητας που χαρακτηρίζει την οικονομική καί κοινωνική ιδιαιτερότητα των ελληνικών νησιών καί την ανάγκη γιά ειδική τους αντιμετώπιση όχι μόνο δεν υπερασπίσθηκε αλλά σε κάποιες περιπτώσεις καί κακοποιήθηκε.
Η κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά αποτελεί βρόγχο στην καθημερινή οικονομική καί κοινωνική τους λειτουργία .Η ανεξέλεγκτη και παράλογη αύξηση των αντικειμενικών αξιών ιδίως στα τουριστικά νησιά η οποία συμπαρασύρει τον ΕΝΦΙΑ, την κανονική καί συμπληρωματική φορολογία έχουν εκτοξεύσει το κόστος των μεταβιβάσεων κληρονομικών καί αγοροπωλησιών με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης ακόμη και μικρός να αισθάνεται ένοχος και ορισμένες φορές να είναι υπόδικος γιά μια περιουσία της οποίας η πραγματική αξία έχει πολύ περιορισθεί εάν δεν έχει εκμηδενιστεί.
Τα πανάκριβα εισιτήρια ακτοπλοϊκά και αεροπορικά και κάθε είδους μεταφορών δεν αντισταθμίζονται με τις εξαγγελιες τού πιλοτικού μεταφορικού ισοδύναμου.
Πολλά λιμάνια μεταξύ των οποίων τα λιμάνια της Νάξου καί της Σαντορίνης είναι ακατάλληλα γιά τις μεγάλες ανάγκες των Νησιών .
Τα εναπομείναντα κρατικά αεροδρόμια μεταξύ αυτών της Νάξου ,Σύρου καί Μήλου στις Κυκλάδες υπολειτουργούν χωρίς άμεση προοπτική ανανάθμισης.
Η πολεοδομική αναρχία πού επικρατεί σε σημαντικό βαθμό στα νησιά μας η οποία θα καταστρέψει (όπου δεν το έχει κάνει )το ευαίσθητο νησιωτικό περιβάλλον καλά κρατεί.
Η λειψυδρία των τελευταίων χρόνων που ταλανίζει τα νησιά μας με τις τόσες,και τουριστικές ανάγκες του νερού απαιτεί γενναία μελετημένα και με προοπτική μέτρα.Ακόμη καί η Νάξος με τον κάποτε πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα έχει σοβαρά προβλήματα λόγω της ανεξέλεγκτης άντλησης τού πόσιμου ύδατος .Οι πρόχειρες λύσεις με κινητές μονάδες αφαλάτωσης γιά τις οποίες θριαμβολογούν οι κρατούντες δεν λύνουν το πρόβλημα. Χρειάζονται ανά νησί που έχει ανάγκες καθαρού νερού κανονικές μόνιμες μονάδες αφαλάτωσης και αξιοποίηση του νερού των βιολογικών καθαρισμών γιά το πότισμα των καλλιεργειών.
Η παραγωγή των ποιοτικών γεωργικών προϊόντων των νησιών μας είναι ασύμφορη λόγω αύξησης κόστους σπόρων, μεταφορικών, καυσίμων,εφορίας καί ασφαλιστικών υποχρεώσεων με αποτέλεσμα οι αγρότες να διστάζουν να κάνουν παραγωγικές καλλιέργειες.
Οι όποιες βελτιώσεις στην περίθαλψη δεν είναι ικανές να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες περίθαλψης των νησιών ιδίως το καλοκαίρι.
Δεν υπάρχει ούτε μία μονάδα εντατικής θεραπείας στα νησιά των Κυκλάδων.
Η προσπάθεια της αύξησης του προσωπικού του Νοσοκομείου-ΚΥ Νάξου είναι αναγνωρίσιμη παρότι υπάρχει προσπάθεια εκμηδένισης
η οικειοποίησης της μεγάλης προσπάθειας προηγούμενων Διοικήσεων καί ιατρών.
Δυστυχώς παρά τις θριαμβολογίες διαφόρων παραγόντων το Νοσοκομείο Νάξου παραμένει
στη λειτουργία του ένα ενισχυμένο ΚΥ καθότι δεν υπάρχει ούτε ΜΑΦ, δεν γίνονται κανονικές χειρουργικές επεμβάσεις ούτε τοκετοί παρότι υπάρχει αιμοδοσία από 2014 μετά από συλλογική αλλά καί προσωπική μου προσπάθεια.
Η έναρξη της λειτουργίας του έτοιμου να ανοίξει Νοσοκομείου της Σαντορίνης αποτέλεσε ένα θετικό βήμα το οποίο ομως μετά από δυο χρόνια λειτουργίας του
έχει μεγάλα προβλήματα στελέχωσης καί συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς στήριξης του
Νοσοκομείου.(Απαγόρευση λειτουργίας του αεροπλάνου αεροδιακομιδών που εξυπηρετούσε επι 25ετίας τους ασθενείς της Σαντορίνης, δωρεάν του Ιδρύματος “Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού”)
Όσο αφορά τη βάση αεροδιακομιδων που έγινε στη Σύρο (μόνιμο μας αίτημα)
ήταν πράγματι ένα θετικό βήμα στις διακομιδές των αρρώστων αλλά ατελές γιατί οι ασθενείς εξακολουθούν να ματαφέρονται στο Νοσοκομείο της Σύρου και σε άλλα Νοοσηλευτικά κέντρα με ακατάλληλα πλοιάρια εν μέσω θαλασσοταραχής ορισμένες φορές.
Το πρόβλημα της περίθαλψης είναι τεράστιο στα νησιά μας .Το αντίκρυσα δια ζώσης χθές στη Σίφνο όπου ευρίσκομαι προσκεκλημένος ομιλητής στο 12ο Φεστιβάλ
Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” στο περιφερειακό ιατρείο τού νησιού (από όπου η φωτογραφία )όπου δύο ιατροί ένας γενικός και μία αγροτικός παλεύουν νυχθημερόν να αντιμετωπίσουν ένα πληθυσμό αυτή την περίοδο γύρω στις 15000 με μεγάλη ποικιλία ασθενειών και ατυχημάτων.As σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ούτε ένας παιδίατρος παρότι στο νησί υπάρχουν τον χειμώνα 600 παιδιά.
Αποτελεί κραυγαλέα ανάγκη άμεσης εξειδικευμένης στελέχωσης του ιατρείου γιά την οποία έχουμε πολλαπλώς και από καιρό αναφερθεί δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.
Οι αναφορές μου περιέλαβαν κυρίως νησιά των Κυκλάδων.
Τα προβλήματα είναι λίγο πολύ κοινά στα νησιά εκτός βέβαια του τεράστιου προβλήματος των προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου διαχρονικού
επώδυνου θέματος οποίο όχι μόνο δεν επιλύεται αλλά επιδεινώνεται.
Οι σχεδόν τετράχρονη πιά κυβερνητική θητεία υποχρεώνει τους κυβερνώντες να έχουν σε ορισμένα τουλάχιστον οξέα θέματα τελικές λύσεις καί όχι να μεταφέρουν ατέρμονα τις ευθύνες στούς προηγούμενους.
Η δύσκολη κατάσταση πού επικρατεί στα νησιά μας απαιτεί
συνευθύνη και συνεργασία όλων μας καί όχι θριαμβολογίες.
*Ο Γιάννης Βλασερός είναι
Ιατρός Καρδιολόγος
Γραμματέας Πολιτικής Νησιωτικών
Χώρων τού ΠΑΣΟΚ
Μέλος της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής
Πολιτευτής Κυκλάδων”.