ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΘΗΡΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

‘ΠΑΓΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ-ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΟ”

 

 

pame_11  “Για το νέο μισθολόγιο…

 

Η ολική επαναφορά των σχεδίων που συζητούσε η τρόικα με την προηγούμενη κυβέρνηση, επιχειρείται με το σχέδιο του νέου «ενιαίου» μισθολογίου των εργαζομένων στο Δημόσιο που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για ψήφιση στη Βουλή.

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ από τη μια συνεχίζει να καλλιεργεί κλίμα, αναμονής, ανοχής και συναίνεσης, από την άλλη, με την ίδια επιχειρηματολογία των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει την επίθεση αφαίμαξης και κατασυκοφάντησης των δημοσίων υπαλλήλων. Αποτελεί εμπαιγμό και κοροϊδία να ισχυρίζονται ότι θα δοθούν αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους ενώ με το νέο μισθολόγιο, η κυβέρνηση προχωρά σε:

 

α) παγίωση του μισθολογίου – φτωχολογίου όπως διαμορφώθηκε από το 2009 ως σήμερα

 

 • Ένας δημόσιος υπάλληλος με τα μέχρι τώρα μέτρα έχει χάσει σε ονομαστική (μόνο) βάση πάνω από 6 μισθούς το χρόνο!!!
 • Ήδη με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 που ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπεται μείωση των μισθολογικών δαπανών κατά 18,3 εκατ. Ευρώ.
 • Τόσο το μεσοπρόθεσμο του 2015 όσο και το 3ο μνημόνιο ρητά αναφέρονται σε παραπέρα μείωση του «μισθολογικού κόστους» στο Δημόσιο: «Έως τον Οκτώβριο του 2015, οι αρχές θα καθορίσουν, εντός της νέας Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΔΣτρ), ανώτατα όρια για τις μισθολογικές δαπάνες και τα επίπεδα απασχόλησης στο δημόσιο που να συνάδουν με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και με την εξασφάλιση φθίνουσας πορείας για τις δημόσιες δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ κατά την περίοδο 2016-2019 (βασικό παραδοτέο)». Με αυτό τον τρόπο, μείωση του ΑΕΠ θα σημάνει και μείωση των μισθολογικών δαπανών και αυτό με τη σειρά του θα σημαίνει είτε μείωση των μισθών, είτε ακόμα και απολύσεις (ή και τα δύο)
 • Στην κατεύθυνση της παραπέρα μείωσης της μισθολογικής δαπάνης, η κυβέρνηση δεσμεύεται με το μνημόνιο που υπέγραψε να μειώσει το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», όπως υπερωρίες, οδοιπορικά, εκτός έδρας, σεμινάρια επιμόρφωσης, κ.ά.

 

β) παραπέρα μείωση των ονομαστικών μισθών

 

 • με τη χορήγηση του μισθολογικού κλιμακίου κάθε τρία χρόνια αντί για δύο που ήταν μέχρι τώρα, για τις κατηγορίες Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην ουσία πρόκειται για πάγωμα των μισθών για πολλά χρόνια ακόμα για όσους παίρνουν την λεγόμενη «προσωπική διαφορά». Ταυτόχρονα, προβλέπεται διετές «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων που προκύπτουν από τις νέες κλίμακες βασικών μισθών…
 • με τη σύνδεση του νέου μισθολογίου με το νέο Ασφαλιστικό
 • την κατάργηση των ΒΑΕ σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων (επίδομα 150 ευρώ)
 • με τη σύνδεση του μισθού με την αποδοτικότητα (με εργαλείο φυσικά – τι άλλο; – την αξιολόγηση η οποία είναι η μόνη που ξεπαγώνει και ξαναζεσταίνεται). Γι’ αυτό το λόγο πριμοδοτείται η “θέση ευθύνης” και προβλέπονται κάποιες αυξήσεις για τα διευθυντικά – διοικητικά στελέχη ώστε να αποτελέσουν την εργατική αριστοκρατία που θα συμβάλλει στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, θα έχει υψηλούς μισθούς και προνόμια, όπως γίνεται και με τα στελέχη των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενώ η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων θα έχει εισόδημα και συντάξεις φτώχειας.

 

Με βάση τα παραπάνω, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ στις 8 Δεκέμβρη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο πρότειναν να αποφασιστεί 24ωρη απεργία τη μέρα που θα έρθουν τα προαπαιτούμενα και το νέο μισθολόγιο για ψήφιση στη Βουλή. Ωστόσο, η πλειοψηφία της Εκτελεστικής αρνήθηκε την απεργιακή κινητοποίηση, παρά το γεγονός ότι υπήρχε και ανάλογη απόφαση από το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν «τα πρωτοβάθμια σωματεία, όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Μεγάλες ευθύνες είχαν και έχουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως αυτή της ΑΔΕΔΥ, που αποπροσανατόλιζαν, καθησύχαζαν και απέκρυπταν από τους εργαζόμενους αυτά τα βάρβαρα μέτρα, ενώ εδώ και χρόνια είχαν ψηφιστεί στην ΕΕ, με τη συμμετοχή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ.

 

Αυτές οι ηγεσίες ούτε ήθελαν, ούτε θέλουν να συγκρουστούν με αυτή την πολιτική.

 

Αλλαγή του συσχετισμού σε κάθε σωματείο, σε κάθε Ομοσπονδία σε βάρος των συνδικαλιστικών δυνάμεων που καλλιεργούν την υποταγή και τις χρεοκοπημένες αυταπάτες ότι υπάρχει λύση χωρίς αντιπαράθεση με τα μονοπώλια και το κράτος τους.

 

 

 • Όχι στο νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο!
 • Όχι άλλες μειώσεις στους μισθούς μας!
 • Φτάνουν οι θυσίες για τα κέρδη της πλουτοκρατίας!
 • Τέρμα πια στην κοροϊδία!

 

Όλοι στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ την ημέρα που θα έρθει στη Βουλή το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, μεταξύ των οποίων και το νέο μισθολόγιο