Site icon Santonews

Ανθίζει ο Παιδικός Πληθυσμός της Σαντορίνης

Της Γεωργίας Δίελα

 

 

 

Σε μια περίοδο όπου το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κόσμου επικεντρώνεται στον τομέα του τουρισμού για την Σαντορίνη και στις εισροές των επισκεπτών ένα άλλο πιο ταπεινό λουλούδι ξεπροβάλει σιγά σιγά τα τελευταία χρόνια ζητώντας όμως όλο και πιο επιτακτικά την προσοχή της πολιτείας.

Σε μια χώρα όπου ο αριθμός των γεννήσεων βρίσκεται σε χαμηλά ποσοστά ο αριθμός των παιδιών της Σαντορίνης έχει πάρει τον ανήφορο. Αυτό γίνεται συχνά αντιληπτό από τις πλατείες και τις παιδικές χαρές του νησιού που σφύζουν από ζωή, από τους τοπικούς παραδοσιακούς και αθλητικούς συλλόγους που δημιουργούν κάθε χρόνο νέα τμήματα για μικρούς μαθητές, και φυσικά πολλά ιδιωτικά κέντρα ξένων γλωσσών και εξωσχολικών δραστηριοτήτων..

Ας μιλήσουμε όμως με νούμερα για να δώσουμε μια πιο ευδιάκριτη εικόνα.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 από το δημοτολόγιο του Δήμου Θήρας στην Σαντορίνη ο μόνιμος πληθυσμός ήταν 15.550 και οι εγγεγραμένοι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άγγιζαν περίπου τους 3.582. Από την πολλή κακή απογραφή του 2021 η καταμέτρηση των κατοίκων του νησιού επιβεβαιώνει 15.480, ένα νούμερο εντελώς διαφορετικό από την πραγματικότητα, αφού σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού δεν ακολούθησε σωστά τις οδηγίες της ηλεκτρονικής απογραφής ή δεν ήρθε ποτέ σε επαφή με τις υπηρεσίες καταγραφής.Με τον αριθμό των παιδιών να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο,οι μαθητές της Σαντορίνης σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση καταγράφουν ένα νέο νούμερο που εντυπωσιάζει. Για την σχολική χρονιά 2023-2024 ο αριθμός των παιδιών που φοιτούν στα Σαντορινιά σχολεία φτάνει τους 4.334!

Επιπλέον εντυπωσιακά είναι και τα νούμερα γεννήσεων την τελευταία 5ετία στο νησί της Σαντορίνης που από το 2019 σημειώνουν αύξηση. Σύμφωνα με το Δημοτολόγιο Θήρας το 2019 καταγράφηκαν 255 τέκνα,τα έτος 2020 249, το έτος 2021 έφτασαν τις 269 γεννήσεις ενώ το 2022 και το 2023 καταγράφηκαν 263 και 242 συνολικά τέκνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο παίζουν και οι πολύτεκνες οικογένειες του νησιού που δεν είναι διόλου λίγες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των πολυτέκνων Σαντορίνης Χαράλαμπο Δαρζέντα υπάρχουν περίπου 480 πολύτεκνες οικογένειες στο νησί της Σαντορίνης και της Θηρασιάς και για του λόγου το αληθές από το 2019 μέχρι και το 2023 προστίθενται κάθε χρόνο,κατά μέσο όρο, 5 νέες πολύτεκνες μητέρες. Όπως επισήμανε ο ίδιος για να χαρακτηριστεί μια μητέρα πολύτεκνη θα πρέπει να έχει 4 τουλάχιστον τέκνα και να έχουν γεννηθεί όλα στην Ελλάδα.

Επίσης μια προσπάθεια δημιουργίας συλλόγου τριτέκνων έχει ξεκινήσει δυναμικά το τελευταίο διάστημα και είναι απόλυτα λογικό αφού πολλές ελληνικές και αλλοδαπές οικογένειες έχουν τρία παιδιά και θα ήθελαν να επωφεληθούν από τα ελάχιστα πλην όσων προνόμια δίνονται από την πολιτεία.

Πρόσφατα σε μια συνέντευξη του ο Σ Κοτζαμανης Βύρων καθηγητής Δημογραφίας και επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος ( ΕΛΙΔΕΚ) αναφέρθηκε στο χάσμα μεταξύ γεννήσεων και θανάτων στην Ελλάδα και στην διαφορά που επιδεικνύει η περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Χαρακτηριστικά ανέφερε ¨στον Δήμο Θήρας καταγράφονται 2 γεννήσεις ανά θάνατο ενώ στον αντίποδα το μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας καταγράφει 4,6+ θανάτους ανά γέννηση.¨ και πιστεύει ότι”τα νησιά έχουν τουριστική ανάπτυξη και καταφέρνουν και διατηρούν νέους πληθυσμούς”.

Τι γίνεται όμως με τις υποδομές του νησιού;

Η βραδύτητα της γραφειοκρατίας κοστίζει στα παιδιά!. Μόλις πριν λίγες εβδομάδες κατάφεραν να ολοκληρωθούν οι εργασίες στις παιδικές χαρές του νησιού που ήταν ακατάλληλες για σχεδόν μια δεκαετία. Το ίδιο ισχύει και για τις σχολικές εγκαταστάσεις αφού για 2 επιπλέον αίθουσες στο χωριό του Βόθωνα χρειάστηκε αρκετή πίεση από την πλευρά της κοινότητας και πάνω από 1 δεκαετία για να ξεκινήσει να υλοποιείται το έργο.Τα σχολικά κτήρια του νησιού βρίθουν προβλημάτων εφόσον είναι παμπάλαια και οι χώροι δεν επαρκούν για να φιλοξενήσουν τους μαθητές με αποτέλεσμα να ¨επιτάσσονται¨ πανηγυρόσπιτα και κοινοτικές αίθουσες για να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών. Ακολούθως με τόσους νέους μαθητές υπάρχει επιτακτική ανάγκη για νέες σχολικές μονάδες σε όλες τις βαθμίδες που να πληρούν τις προϋποθέσεις και εξωτερικοί χώροι κατάλληλοι για περίπατο ή ποδηλατάδα και βόλτες των παιδιών.

 

Exit mobile version