Site icon Santonews

ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΗΡΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ SANTORINI EXPIERENCE

“Μια ευκαιρία που, σε μια δύσκολη χρονιά, χάθηκε”, διατείνεται

 

 

 

 

” Όταν πριν λίγες ημέρες η Θηραϊκή Πολιτεία, μέσω παρέμβασης του επικεφαλής της, κ. Νίκου Ζώρζου στην τοπική τηλεόραση, ζήτησε ενημέρωση από τους αρμόδιους σχετικά με την ακύρωση της αθλητικής διοργάνωσης “Santorini Experience 2020”, ήλπιζε σε κάτι πιο κατατοπιστικό από την προχθεσινή ανακοίνωση που ο Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. κοινοποίησε στα τοπικά μέσα.

Δεν είναι ότι η ανακοίνωση περιέχει ανακρίβειες – κάθε άλλο. Μολαταύτα, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι δύσκολο να λες την αλήθεια αλλά ταυτόχρονα να αποφεύγεις να μιλάς επί της ουσίας. Όλα όσα αναφέρονταν στην ανακοίνωση ήταν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο γνωστά. Ωστόσο, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς: παρά τη δημόσια έκφραση επιθυμίας, ο Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. ήθελε πραγματικά – ή έκανε ό,τι έπρεπε – για να γίνει φέτος το Santorini Experience;.

 

 

Ας δούμε πιο προσεκτικά: 12 ημέρες πριν το πρώτο σκέλος της διοργάνωσης, ο οργανισμός φαίνεται ότι στους όρους ανάθεσης συμπεριέλαβε την υποχρέωση προσκόμισης από τον ανάδοχο της σύμφωνης γνώμης του ΕΟΔΥ και του υφυπουργού πολιτικής προστασίας (για κάποιο λόγο, αυτοπροσώπως) καθώς επίσης και την υποχρέωση τήρησης και ελέγχου των υγειονομικών πρωτοκόλλων με ευθύνη του αναδόχου. Ως προς το πρώτο σκέλος, ο Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. είχε υποβάλει από τις 14/09 ερωτήματα μεταξύ άλλων και στους δύο αυτούς φορείς αλλά φαίνεται ότι δεν έλαβε απάντηση.  Επίσημη απάντηση έστειλε όμως η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΥΕΕ – ΓΓΑ) λέγοντας ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που της είχαν κατατεθεί ήταν πλήρη. Σύμφωνα με τον υποψήφιο ανάδοχο, δεν χρειαζόταν περαιτέρω έγκριση από άλλον φορέα της κεντρικής διοίκησης αφού η ΥΕΕ – ΓΓΑ έχει από την πλευρά του κράτους αυτήν ακριβώς την αρμοδιότητα για παρόμοιες εκδηλώσεις.

 

 

Με λίγα λόγια, πρώτα ο Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. ρώτησε τον υφυπουργό και τον ΕΟΔΥ. Αυτοί δεν απάντησαν στον οργανισμό. Στην συνέχεια, προκειμένου να γίνει το Santorini Experience, έθεσε ως όρο ο υποψήφιος ανάδοχος να προσκομίσει αυτές ακριβώς τις απαντήσεις που δεν έλαβε ο ίδιος. Όλα αυτά, λίγες ημέρες πριν τη διοργάνωση.

 

 

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε φυσικά όλη την σχετική αλληλογραφία και τις άλλες συνεννοήσεις ή προσπάθειες που έγιναν. Τελικά ο υποψήφιος ανάδοχος δεν κατέθεσε προσφορά.

 

 

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, ωστόσο, ο τελευταίος δεν περίμενε να αρχίσει τις ετοιμασίες για τη διοργάνωση δύο εβδομάδες πριν την έναρξή της. Υπήρχαν ήδη συμμετέχοντες που είχαν κλείσει εισιτήρια και διαμονή, υπήρχαν συμμετοχές και από το νησί μας, είχαν βρεθεί χορηγοί, είχαν υπάρξει προωθητικές ενέργειες. Δηλαδή, προπαρασκευή. Στους συμμετέχοντες, η ακύρωση προκάλεσε απογοήτευση και αναστάτωση. Συνεπακόλουθα, τοπικές επιχειρήσεις υπέστησαν τις σχετικές απώλειες. Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη για όλους χρονιά, όλα μετρούν περισσότερο. Από την εικόνα της Σαντορίνης στους επισκέπτες της μέχρι την οικονομική ζημιά των επαγγελματιών μας και από την αξιοπιστία των τοπικών φορέων μέχρι την απώλεια μιας ευκαιρίας για προβολή των νησιών μας.

 

 

Ίσως αναρωτηθεί κάποιος για ποιόν λόγο ο Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. πλήρωνε μέχρι πέρυσι για μία τέτοια εκδήλωση. Την απάντηση τη δίνει εύγλωττα η ίδια η εισήγηση προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού στην έγκριση υλοποίησης της δράσης και της σχετικής δαπάνης. Όχι η περυσινή, η φετινή. Εκεί γίνεται λόγος για «μια δραστηριότητα αθλητικού τουρισμού, μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που δίνει στην Ελλάδα και δη στην Σαντορίνη τη δυνατότητα να επιδείξει συγκριτικά πλεονεκτήματα». Έτσι, το Δ.Σ. ενέκρινε – ομόφωνα – το προϋπολογισμένο ποσό. Σε τελική ανάλυση, το Santorini Experience είναι μια εκδήλωση μαζικού αθλητισμού, συμβατή με το αντικείμενο και τις επιδιώξεις του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. Σε αυτήν έχουν στο παρελθόν συμμετάσχει Ολυμπιονίκες ενώ έχει προβληθεί σε τηλεοπτικά δίκτυα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δεν είναι πρωτάθλημα πρέφας ή φεστιβάλ σπανακόπιτας.

 

 

Θα πει επίσης κάποιος ότι όλα αυτά έχουν μικρή σημασία μπροστά στην υγεία και την ασφάλεια όλων. Ο Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. εξαίρει την υπεύθυνη στάση του και τονίζει ότι για αντίστοιχους υγειονομικούς λόγους δε θα γίνουν φέτος τόσο οι εορτασμοί της 28ης Οκτωβρίου όσο και ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την εθνική επέτειο, εκτιμούμε ότι το είδος των εκδηλώσεων (π.χ. παρελάσεις), η ποικιλομορφία και η μαζικότητά τους δεν μπορούν να συγκριθούν με ένα μεμονωμένο αθλητικό γεγονός για το οποίο σχεδιάζονται και εφαρμόζονται πρωτόκολλα. Σε ό,τι αφορά τον Κλασικό Μαραθώνιο, ο διοργανωτής (Σ.Ε.Γ.Α.Σ.) στην ανακοίνωση του τονίζει ότι η απόφαση ακύρωσης είναι δική του αλλά (εδώ είναι το ενδιαφέρον) αναφέρει ότι δεν έλαβε ποτέ απάντηση από τον ΕΟΔΥ. Για να κάνουμε όμως μία αναγωγή, ο Μαραθώνιος ακυρώθηκε 5 εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή του και όχι 3 ημέρες πριν.

 

 

Δεν αμφισβητούμε την καλή πρόθεση του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. αλλά συνεχίζουμε να έχουμε κάποιες απορίες:

 

Στο πρόσφατο παρελθόν αντίστοιχα χρήματα δόθηκαν σε προωθητικές ενέργειες με λιγότερο ευρεία στόχευση σε σχέση με την ακυρωμένη διοργάνωση. Εν τέλει, είτε κάποιος συμφωνεί με τον σκοπό, την αισθητική και το είδος της διοργάνωσης είτε όχι, το Santorini Experience ήταν και είναι, εκτός από αθλητικό γεγονός, και μια ευκαιρία για θετική δημοσιότητα και δημιουργικός τρόπος προβολής του τόπου μας.

Μια ευκαιρία που, σε μια δύσκολη χρονιά, χάθηκε”.

Exit mobile version