Site icon Santonews

ΑΝΝΑ ΜΑΥΡΟΥΔΗ: ΔΗΛΩΣΗ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 

«Στηρίζουμε την αριστερά, στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στηρίζουμε την ανιδιοτελή προσφορά των υποψηφίων μας, που μας εμπνέουν με τα αριστερά και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά τους»

 

 

 

 

Μαυρουδή Άννα

“Αγαπητές Κυκλαδίτισσες και αγαπητοί Κυκλαδίτες,

αναγνωρίζω τον εαυτό μου ως κρίκο σε μια αλυσίδα που γεφυρώνει τον γεωγραφικό κατακερματισμό των Κυκλάδων, μια αλυσίδα με ιστορικό βάθος και ιδεολογική ένταση, με τα προτάγματα της πληθυντικής αριστεράς αταλάντευτα: ελευθερία και δικαιοσύνη, ισότιμη πρόσβαση των κατοίκων των νησιών σε δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία και μεταφορές. Οι αειφόρες Κυκλάδες, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβαλλοντικοί θησαυροί, με οργανωμένα χωροταξικά σχέδια και προστασία του μοναδικού φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, με ήπια τουριστική ανάπτυξη, με κατοίκους που ζουν με αξιοπρέπεια, ισονομία και ισοτιμία, ήταν και είναι το όραμά μας.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, με σοβαρά διακυβεύματα για τα νησιά μας:

  1. Οι Κυκλάδες βρίσκονται στις συμπληγάδες του υπερτουρισμού, της «ταϋλανδοποίησης» και της άναρχης ανάπτυξης,  η ύπαιθρος αποψιλώνεται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις εγκαταλείπονται. Στον εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο καταμερισμό του ύστερου καπιταλισμού, οι Κυκλάδες εμφανίζονται ως «el dorado» τουριστικών και αιολικών επενδύσεων. Ποιους εξυπηρετούν αυτές οι επενδύσεις, ποιοι ωφελούνται από αυτές και ποιος είναι ο αντίκτυπός τους στις τοπικές κοινωνίες και στα ευαίσθητα οικοσυστήματα;
  2. Η οικονομική και πολιτική εξουσία συγκεντρώνεται σε λίγους εργοδότες και συχνά η αντίθετη άποψη φιμώνεται, με δικαστικές ενέργειες εκφοβισμού όσων ασκούν κριτική (slapp), όπως στην περίπτωση του Νεωρίου.
  3. Τα ανοιχτά περιβαλλοντικά μέτωπα, όπως τα απορρίμματα, η διαχείριση των περιοχών natura, οι χρήσεις γης, η υπερδόμηση, η μη συγκεκριμενοποίηση της «φέρουσας ικανότητας», οδηγούν νομοτελειακά στην καταστροφή του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
  4. Η δημόσια υγεία και παιδεία διαλύεται, με τραγικές ελλείψεις γιατρών και χιλιάδες ώρες αδίδακτων μαθημάτων, με προσωπικό εξαντλημένο και κακοπληρωμένο.
  5. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπηρεσιών υποστελεχώνεται, με αρνητικό αντίκτυπο στον δημόσιο χώρο, στους θεσμούς και στις σύννομες διαδικασίες.
  6. Η διαχείριση των «κοινών», όπως νερό, απορρίμματα, αέρας, γη, πολιτιστική κληρονομιά, γίνεται με όλο και μεγαλύτερη αδιαφάνεια και προς όφελος των λίγων.
  7. Οι υποδομές δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών.
  8. Τα ελάχιστα μέτρα νησιωτικότητας που έχουν θεσπιστεί, όπως το μεταφορικό ισοδύναμο, απαξιώνονται.

Μπροστά σε όλα αυτά, χρειαζόμαστε τοπική παραγωγή-τοπική δημοκρατία- ενδυνάμωση της ιδιότητας του πολίτη-συλλογικότητες με δικτύωση σε όλους τους τομείς. Αυτό είναι το όραμα για το μέλλον και τις νέες γενιές στις Κυκλάδες μας: ζωντανές, δημιουργικές κοινότητες που θα ζουν στα νησιά μας όλο το χρόνο.

 

Είναι αδήριτη ανάγκη η επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή για την διατροφική ασφάλεια και την συγκράτηση του μόνιμου πληθυσμού στα νησιά μας, αλλά και για τον τουρισμό μας. Χρειαζόμαστε τη ψηφιακή σύγκλιση για τους μονίμους κατοίκους, όχι μόνο για τους ψηφιακούς νομάδες. Χρειαζόμαστε διαφάνεια και λογοδοσία όλων των επιπέδων διακυβέρνησης, δημοκρατικό έλεγχο των μέσων και των δημοσίων οικονομικών. Χρειαζόμαστε ριζικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, και ενισχύσεις σε ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως το ΣΕΠΕ, η επιθεώρηση Περιβάλλοντος, κα. Χρειάζεται να προστατεύσουμε τον πολύτιμο αιγιαλό των νησιών μας, τις θάλασσες και τα βουνά μας. Χρειάζεται να κρατήσουμε τη μνήμη μας με πολιτιστικές-ιστορικές διαδρομές σε Μακρόνησο, Γυάρο, Ανάφη, Σέριφο, Σίκινο και αλλού. Χρειάζεται να προστατεύσουμε τα νησιά μας από τις φαραωνικές επενδύσεις στον τουρισμό, τα παιδιά μας από τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τους μετανάστες μας -αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας στις Κυκλάδες- από την περιθωριοποίηση και την εκμετάλλευση.

 

Αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες όσων δεν έχουν φωνή, των ανθρώπων με αφανή ή και μαύρη εργασία, οικοδόμων, εργατών γης, νέων παιδιών σε εποχικά τουριστικά επαγγέλματα χωρίς συλλογικές συμβάσεις και άλλων όχι τόσο νέων σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Χιλιάδες συμπολίτες μας σε Ίο, Μύκονο, Άνδρο, Τήνο, Σύρο κτλ, πολεμούν τις παρανομίες και την καταστροφή του περιβάλλοντος, που πλέον με την κυβέρνηση της ΝΔ γίνονται νομοθετήματα για τα οποία η χώρα παραπέμπεται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Χρειάζεται να στηρίξουμε τα τοπικά αυτά κινήματα για τον δημόσιο χώρο, για το περιβάλλον, το νερό, την υγεία, την εκπαίδευση, την ανέλκυση του ναυαγίου στη Σαντορίνη, και λοιπά. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, η οποία «αξιοποιείται» για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και την κατάληψη των δημόσιων εκτάσεων με το πρόσχημα της «πράσινης ανάπτυξης». Χρειαζόμαστε δίκαιη κατανομή του πλούτου και των πόρων.

 

Κυκλαδίτες και Κυκλαδίτισσες,

Επιλέγω  να παλεύω τα σοβαρά ανοιχτά ζητήματα ανισοτήτων, επιβεβλημένων ιεραρχήσεων και περιθωριοποιήσεων, τα προβλήματα εκπροσώπησης και αποπολιτικοποίησης, στην καθημερινότητα της ζωής των Κυκλάδων, νοώντας κάθε μου πράξη και σκέψη ως ύψιστη πολιτική ενέργεια. Ευχαριστώ πραγματικά όλους και όλες  για τα τηλεφωνήματα, τα μηνύματα χαράς και προσδοκίας, τη στήριξη και τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς, καθώς και τα θεσμικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμπερίληψή μου στο ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων, αλλά επιλέγω για προσωπικούς λόγους σε αυτή τη φάση να μείνω μακριά από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Η συμμετοχή μου σε φορείς της κοινωνίας των πολιτών, η εργασία μου ως δημόσιος εκπαιδευτικός λειτουργός, η εθελοντική μου δράση σε ποικίλους τομείς της κοινής μας ζωής στις Κυκλάδες αποτελεί για μένα έναν χώρο δημιουργίας «από τα κάτω», χώρο ζωτικό για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Παρά την αποχώρησή μου από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κυκλάδων, θα εξακολουθήσω να υπηρετώ τις αρχές και αξίες της αριστεράς με ακεραιότητα και βαθιά πίστη στη δύναμη των κοινωνιών να φέρουν την αλλαγή με  συλλογική δράση, με τις κοινότητες, τους συνεταιρισμούς, τους συλλόγους, τα σωματεία. Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην αξιοποίηση της πλούσιας εμπειρίας και παρακαταθήκης της αριστεράς στις Κυκλάδες, από την Συνκυκλαδική Πρωτοβουλία, τους Πολίτες κόντρα στον  Καιρό, την κοινοβουλευτική δουλειά του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και το κυβερνητικό έργο που παρήχθη σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και κοινωνικής κατάρρευσης μετά τη χρεωκοπία στην οποία καταδίκασαν τη χώρα οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων δεκαετιών.

Στηρίζουμε την αριστερά, στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στηρίζουμε την ανιδιοτελή προσφορά των υποψηφίων μας, που μας εμπνέουν με τα αριστερά και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά τους, χωρίς παραγοντισμούς και αυτοπροβολή, χωρίς ανασφάλεια, χωρίς εκπροσωπήσεις συμφερόντων.

Άννα Μαυρουδή”.

Exit mobile version