ΑΝΟΙΞΕ ΕΝΑΣ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ SAF

 

 

Ο κ. Πέτρος Νομικός (αριστερά), ξεναγεί την Υφυπουργό, παρουσια και του Δημάρχου Θήρας.

Ο κ. Πέτρος Νομικός (αριστερά), ξεναγεί την Υφυπουργό, παρουσια και του Δημάρχου Θήρας.

Παρουσία της Υφυπουργού Πολιτισμού κ. Άντζελας Γκερέκου πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του νέου πολιτιστικού- εικαστικού πολυχώρου Santorini Arts Factory που έχει δημιουργηθεί στο επιβλητικό εργοστάσιο επεξεργασίας τομάτας «Δ. Νομικού» στη Βλυχάδα. Ο κόσμος άρχισε να συρρέει από νωρίς και δεν ήταν μόνο οι φιλότεχνοι του νησιού, αλλά και πάρα πολλοί αγρότες που έφτασαν εκεί για να τιμήσουν την οικογένεια Νομικού και να θυμηθούν την περίοδο που παρέδιδαν τη σοδιά τους. Ο κ. Πέτρος Νομικός ανέλαβε την ξενάγηση της Υφυπουργού, ξεκινώντας από το χώρο επεξεργασίας που χάρη στην πολύχρονη φροντίδα του κ. Αντωνίου Βάλβη είναι άριστα συντηρημένο και μάλιστα σε λειτουργική ετοιμότητα. Αυτό το τμήμα, είναι πλέον «Βιομηχανικό Μουσείο» με εντυπωσιακή πληρότητα και γεμάτο μνήμες, από την προ-τουριστική Σαντορίνη που προσπαθούσε να επιβιώσει καλλιεργώντας την άνυδρη, ηφαιστειακή γη.

 

ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ

Συγκινητική η ομιλία της κ. Ρένας Νομικού.

Συγκινητική η ομιλία της κ. Ρένας Νομικού.

 

«Είμαι μαγεμένη», είπε η κ. Γκερέκου, όταν κλήθηκε στο βήμα. Μίλησε ακόμα για τη συμβίωση «του παλιού με το σύγχρονο», τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να αναπτυχθούν «τοπικές ταυτότητες» που θα αναδεικνύουν την ιστορία, θα προβάλλουν την τέχνη και θα συνεισφέρουν «στο προϊόν που λέγεται τουρισμός». Αμέσως μετά κλήθηκε ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος- Νικόλαος Ζώρζος που αφού συνεχάρη θερμά την οικογένεια Νομικού για την πρωτοβουλία της, είπε χαρακτηριστικά: «Πριν μερικές δεκαετίες, αυτός ο χώρος εξυπηρετούσε πραγματικές ανάγκες του νησιού. Τώρα καλείται να εξυπηρετήσει, σύγχρονες αλλά και πάλι πραγματικές ανάγκες».
Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η παρουσία της κ. Ρένας Νομικού, η οποία εμφανώς συγκινημένη, αναθυμήθηκε την εποχή που πρωτοήρθε στη Σαντορίνη (το 1965), όταν το νησί ήταν πάμπτωχο και όπως είπε έλειπαν ακόμα και στοιχειώδη πράγματα. Είμαι περήφανη για την οικογένειά μου. Είμαι περήφανη για τα παιδιά μου που μετέτρεψαν αυτό το εργοστάσιο σε Μουσείο Τέχνης», κατέληξε. Τη σειρά των ομιλητών, έκλεισε η κ. Βάνυ Νομικού, εμπνεύστρια και δημιουργός του SAF. «Είχα ένα όνειρο», είπε «ένα όνειρο για τη συνάντηση των ανθρώπων και των τεχνών στη Σαντορίνη. […]σήμερα ξεκινά το δικό μας και το δικό σας ταξίδι στην τέχνη και τον πολιτισμό».

Η εμπνεύστρια και δημιουργός του SAF κ. Βάνυ Νομικού.

Η εμπνεύστρια και δημιουργός του SAF κ. Βάνυ Νομικού.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ένα μικρό βίντεο, καθώς και μερικά σύντομα δρώμενα που αποτύπωναν τον καλλιτεχνικό προσανατολισμό του SAF. Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως μέχρις το τέλος της εβδομάδας η επίσκεψη στο χώρο είναι ελεύθερη (10:00-19:00) .
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ: http://www.santoriniartsfactory.gr/