ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 17 ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Ν. ΔΑΜΙΓΟ

Την απόδοση τιμής στο Ν. Δαμίγο ζητιούν 17 πρώην Έπαρχοι, Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες του νησιού.

Την απόδοση τιμής στο Ν. Δαμίγο ζητούν 17 πρώην Έπαρχοι, Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες του νησιού.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 17 ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Ν. ΔΑΜΙΓΟ

  Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας για τη βεβήλωση της μνήμης του πρώην Κοινοτάρχη Βουρβούλου Νίκου Δαμίγου, δημοσιοποίησαν 17 πρώην Κοινοτάρχες, Έπαρχοι και Δήμαρχοι του νησιού.  Με αυτή καταδικάζουν έντονα τα όσα συνέβησαν και ζητούν από το Δήμαρχο να εφαρμόσει άμεσα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που επιτάσσει την ονοματοδότηση της Πλατείας Βουρβούλου, σε «Πλατεία Νίκου Δαμίγου».  «Ήταν έμπρακτη  αναγνώριση και ένδειξη ευγνωμοσύνης στην επί σειρά ετών ανιδιοτελή προσφορά στον τόπο του από το πόστο του Κοινοτάρχη», τονίζουν στην επιστολή τους.

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

«Προς :

1) Κο Δήμαρχο Θήρας

2) Τοπικό Συμβούλιο Βουρβούλου

3) Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Βουρβούλου

4) Πολιτιστικός Σύλλογος Βουρβούλου

5) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

 

Μετά το ετήσιο μνημόσυνο του εκλειπόντα Νικολάου Δαμίγου στον Ιερό Ναό Αγίου Ευστρατίου στο Βουρβούλο, φίλοι, συγγενείς και κάτοικοι του χωριού, παρευρεθήκαμε στην τιμητική εκδήλωση του Δήμου Θήρας, που αφορούσε στην ονομασία της πλατείας του χωριού σε “Πλατεία Νικολάου Δαμίγου”. Ήταν έμπρακτη  αναγνώριση και ένδειξη ευγνωμοσύνης στην επί σειρά ετών ανιδιοτελή προσφορά στον τόπο του από το πόστο του Κοινοτάρχη. Ως συνεργάτες του ιδεολόγου Νικολάου Δαμίγου στην Αυτοδιοίκηση, νιώσαμε ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί αυτή η τιμή αποδιδόταν από πλευράς των κατοίκων αλλά και του Τοπικού και Δημοτικού Συμβουλίου, παρόντος του Δημάρχου Θήρας.

Ένα μήνα μετά, την ικανοποίηση διαδέχτηκε η λύπη και η απογοήτευση καθώς πληροφορηθήκαμε ότι άγνωστοι σε εμάς, νύχτα, μουτζούρωσαν την πλάκα ονοματοδοσίας της πλατείας και αργότερα την αποκαθήλωσαν, βυθίζοντας την οικογένεια του Νικολάου Δαμίγου σε βαθύτερο της φυσικής απώλειας πένθος, αλλά και την τοπική κοινωνία σε διχασμό.

Όποια και αν είναι τα κίνητρα της προσβλητικής και βίαιης αυτής πράξης την χαρακτηρίζουμε ως απαράδεχτη και καταδικαστέα. Αντίκειται στους νόμους της πολιτείας και κυρίως αντίκειται στον άγραφο ηθικό νόμο που επιβάλει όρια στην ανθρώπινη δράση. Δράση που υποδηλώνει εμμονή στο προσωπικό, υπερβολικό πάθος του πρωταγωνιστή που ανατρέπει την κοινωνική ισορροπία.

Ανεπιφύλαχτα, καλούμε το Δήμαρχο Θήρας, θεσμικά να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, εφαρμόζοντας την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να μην επιτρέψει να διαιωνίζεται ένα κακό που δυναμιτίζει την κοινωνική γαλήνη.

Προτρέπουμε αυτούς που συνέλαβαν και διέπραξαν την αυθαιρεσία, έστω εκ των υστέρων, να επανορθώσουν, αποδεχόμενοι ότι οι τίμιοι αγώνες διεξάγονται επί “ίσοις όροις” με ζώντες και “υπό το φως της ημέρας”.

Πιστεύουμε ότι η απόδοση τιμής ως πράξη, σε πρόσωπα με σημαντική και επίπονη προσφορά στο δημόσιο βίο, λειτουργεί παραδειγματικά. Δημιουργεί θετικά πρότυπα ζωής στους νεότερους που σήμερα όσο ποτέ, σε ημέρες απαξίωσης των θεσμών, όλοι μας έχουμε ανάγκη.

 

Πρώην Κοινοτάρχες Θήρας και Δήμαρχοι Θήρας

 

Γερασιμίνα Καφούρου (πρώην Πρόεδρος Ημεροβιγλίου)

Ασημίνα Σκοπελίτου (πρώην Πρόεδρος Έξω Γωνιάς και πρώην Έπαρχος)

Γεώργιος Χάλαρης (πρώην Πρόεδρος Οίας)

Χρύσανθος Ρούσσος (πρώην Πρόεδρος Καρτεράδου και πρώην Έπαρχος)

Ιωάννης Χρυσός (πρώην Πρόεδρος Πύργου)

Ελευθέριος Γύζης (πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος)

Αρτέμιος Μητροπίας (πρώην Δήμαρχος και Έπαρχος)

Άγγελος Ρούσσος (πρώην Δήμαρχος και Έπαρχος)

Κοσμάς Βλάχος (πρώην Πρόεδρος Μεσσαριάς)

Εμμανουήλ Λειβαδάρος (πρώην Πρόεδρος Μεγαλοχωρίου)

Ιάκωβος Κορωνιός (πρώην Πρόεδρος Φηρών)

Μιχαήλ Ζώρζος (πρώην Πρόεδρος Ακρωτηρίου)

Ειρήνη Γρίβα (πρώην Πρόεδρος Εμπορείου)

Ευάγγελος Βαμβακούσης (πρώην Πρόεδρος Καμαρίου)

Αντώνιος Βαρβαρήγος (πρώην Πρόεδρος Μεγαλοχωρίου)

Ευάγγελος Λιγνός (πρώην Πρόεδρος Μεσσαριάς)

Μαρούσα Αρβανίτη (πρώην Πρόεδρος Μεγαλοχωρίου)