ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΑ

«Φά’ το πριν τα φάει»

Διήμερο εκδηλώσεων για τα ξενικά θαλάσσια είδη

“Ενημερωτικές δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας αλλά και όλων των εμπλεκόμενων πολιτών και επαγγελματιών των Κυκλάδων σχετικά με το πρόβλημα των θαλάσσιων ξενικών ειδών θα πραγματοποιηθούν στην Σαντορίνη, στις 16 & 17 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φά’ το πριν τα φάει». Παράλληλα, θα αναδειχθεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η γευστική αξία επιλεγμένων βρώσιμων ξενικών ειδών μέσα από μια γαστρονομική εκδήλωση με τη συμμετοχή διακεκριμένων chefs του νησιού.

Την Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, με θέμα τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρουν τα ξενικά είδη στο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον, στην ανθρώπινη υγεία και στην οικονομία. Επιπλέον, θα γίνει παρουσίαση σωστού και ασφαλούς χειρισμού του δηλητηριώδους λεονταρόψαρου, αλλά και των απαραίτητων χειρισμών σε περίπτωση ατυχήματος. Θα προηγηθεί παρουσίαση από μέλη της Θηραϊκής Θάλασσας για τις προτάσεις και τις κινήσεις του συλλόγου για τη δημιουργία θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στη Σαντορίνης.

Την Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:30 θα ακολουθήσει η γαστρονομική εκδήλωση στο Aegagros Caldera Houses όπου οι διακεκριμένοι σεφ Γιώργος Χατζηγιαννάκης και Πολυχρόνης Δαμαλάς θα ετοιμάσουν για το κοινό δικές τους συνταγές με βρώσιμα ξενικά είδη. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να έρθει το κοινό πιο κοντά στην κατανάλωση ξενικών ειδών και να δημιουργηθεί μια ισχυρή αλυσίδα προσφοράς και ζήτησης αυτών των ειδών μεταξύ της παράκτιας επαγγελματικής αλιείας και της εστίασης, σαν άμεσο και πρακτικό μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης των ξενικών ειδών.

Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό και διοργανώνονται από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, σε συνεργασία με τη Θηραϊκή Θάλασσα, με την υποστήριξη της ομάδας Dive in action και υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας.

Το ενημερωτικό πρόγραμμα «Φάτο πριν τα φάει» που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα για την Προστασία και Ανάδειξη του Περιβάλλοντος των Κυκλάδων/ Cyclades Preservation Fund έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των τοπικών αρχών, φορέων, πολιτών και επισκεπτών των Κυκλάδων για το διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο της παρουσίας των ξενικών ειδών στην περιοχή, τις επιπτώσεις που επιφέρουν στην τοπική οικονομία, στον τουρισμό και στην ανθρώπινη υγεία, καθώς και την ανάδειξη προτάσεων για τον μετριασμό του, με στόχο την προστασία των μοναδικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων των Κυκλάδων.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα ‘Φά’ το πριν τα φάει’

iSea: Νίκος Δούμπας, τηλ: 6942669227, email: nikolaos.doumpas@isea.com.gr

Πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις, Δημήτρης Καμπανός

Τηλ: 6946244317”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *