ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ: ΠΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΗΣ, ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ

ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΦΙΛΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΤΕΝΤΕΣ

 

 

ακρωτηρι4οκτ_πωλητηριο Είναι μόλις λίγες δεκάδες μέτρα, μακριά από την πύλη της Ανασκαφής του Ακρωτηρίου. Μια μικρή αλλά ευτυχώς καλαίσθητη τέντα, με μια αποκαρδιωτική όμως επιγραφή. “Παρακαλώ στηρίξτε τις Ανασκαφές του Ακρωτηρίου”, γράφει. Έχει και υπογραφή: Εταιρεία Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας. Μια εταιρεία που έχει κάνει τα πάντα για τη στήριξη της Ανασκαφής. Αλλά γιατί βρίσκεται σε νομαδικές συνθήκες η προσπάθεια στήριξης;. Γιατί οι ενθουσιώδεις και ευγενικοί εθελοντές της Εταρείας θυμίζουν βεδουίνους που προσπαθούν να πουλήσουν μερικά αντίγραφα για να ενισχυθεί το έργο της Ανασκαφής. Γιατί το εκθετήριο-πωλητήριο να μην είναι μέσα στην Ανασκαφή και από τους 300.000 επισκέπτες το χρόνο να εισπράττει κάτι- από τις πωλήσεις- για να λειτουργούν τα εργαστήρια, να ανασυντίθενται οι αριστουργηματικές τοιχογραφίες και να διευρύνεται το γνωστικό μας πεδίο για την Εποχή του Χαλκού στη Σαντορίνη που έχει αφήσει άφωνους τους ειδικούς και τους αρχαιόφιλους;.
ακρωτηρι4οκτ_πωλητηριο2Όποιος ρωτήσει, θα ακούσει για κάποιες παράξενες απαγορεύσεις, μερικές αποκαρδιωτικές αγκυλώσεις και κάμποσα παράξενα αρχικά δυσνόητων υπηρεσιών, νόμων και αμφισβητήσεων που αποστερούν την Ανασκαφή από το αυτονόητο: Να διαθέτει χωρίς να επιβαρρύνει κανέναν, πιστοποιημένα και επίσημα αντίγραφα στους επισκέπτες για να μπορεί να χρηματοδοτήσει το έργο της. Μια μόλις γραμμή σε ένα νόμο χρειάζεται και αυτό που γίνεται στο νεότευκτο Μουσείο της Ακροπόλεως θα γίνει και στη Σαντορίνη. Θα τολμήσει κάποιος να προτείνει αυτή τη μικρή, νόμιμη και ανέξοδη για το κράτος τροπολογία, ώστε να αρχίσουν να αναπνέουν ξανά τα εργαστήρια συντήρησης του Ακρωτηρίου;.
Το “Κίνημα της 12ης Οκτωβρίου”,της πρωτοβουλίας της «Εστίας Πύργου», του «Cultural Village Santorini of the past» και του «Σελήνη», γίνεται πλέον “αγκάλιασμα”, “πανστρατιά” και υπόθεση της Σαντορίνης. Το μόνο που μένει είναι να βρεθούν κάποιοι Βουλευτές που να πάνε το αίτημα για το εκθετήριο- πωλητήριο στη Βουλή.