ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Γ. ΧΑΛΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ

«Χωροταξικός Σχεδιασμός χωρίς ανισότητες και αδυναμίες.

Κατά τον κ. Χάλαρη κρίνεται επιτακτική και άμεση η ανάγκη ενός ολοκληρωμένου Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Κατά τον κ. Χάλαρη κρίνεται επιτακτική και άμεση η ανάγκη ενός ολοκληρωμένου Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός & η Αειφορία του Νότιου Αιγαίου απασχόλησε με θέμα στην Ημερήσια Διάταξη το τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, 24 Φεβρουαρίου 2014. Με εισηγητές τους κ. Γεώργιο Τσεκούρα, Εκπρόσωπο των Αναδόχων μελετητών και Αρμόδια Στελέχη επίβλεψης της μελέτης από το ΥΠΕΚΑ το Π.Σ ενημερώθηκε για την υπό εκπόνηση μελέτη «Αξιολόγησης, Αναθεώρησης και Εξειδίκευσης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

Τη συνεδρίαση παρακολούθησε ο επικεφαλής του συνδυασμού “Σαντορίνη Ενωτική Πορεία” Γ. Α. Χάλαρης ο οποίος για άλλη μια φορά τοποθετήθηκε υπέρ της οριοθέτησης και υλοποίησης ενός Χωροταξικού Σχεδιασμού κατ’ ουσία κι όχι κατ’ επίφαση. Σημαντικό στοιχείο στην υπό εκπόνηση μελέτη του ΥΠΕΚΑ, δεν είναι τόσο η Αναθεώρηση όσο η Εξειδίκευση του πλαισίου του Χωροταξικού Σχεδιασμού με τον επαναπροσδιορισμό θεμάτων ΣΧΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης) και φυσικά την προσθήκη όσων δεν περιγράφονται στο Σχεδιασμό2003. Βασικός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση της μελέτης είναι η ξεκάθαρη θεματική οριοθέτηση, η οποία θα αποτελεί τον άξονα λειτουργίας των ΟΤΑ και στα επιμέρους θέματα, χωρίς να δημιουργεί ανισότητες.

Κατά τον κ. Χάλαρη κρίνεται επιτακτική και άμεση η ανάγκη ενός ολοκληρωμένου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ο οποίος θα μπορεί να εισάγει και να υλοποιήσει έργα εν όψη του νέου ΕΣΠΑ. Πρέπει να συμπεριληφθεί η νησιωτικότητα και οι γενικότερες αδυναμίες που δημιουργεί σε όλους τους τομείς, πρέπει άμεσα να καταγράφουν και να στοχοποιηθούν οι θέσεις, βάση σημερινών -πραγματικών στοιχείων, των νησιών μας Σαντορίνης και Θηρασίας, που θα ενταχθούν στον αναθεωρημένο Σχεδιασμό του Νότιου Αιγαίου.

Όπως προβλέπεται η Περιφέρεια θα καλέσει άμεσα τους Δήμους να καταθέσουν τις προτάσεις τους και σε αυτό ο Δήμος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει όλες τις διεργασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως τα νησιά μας και οι οποίες θα καλύπτουν όλες τις πραγματικές ανάγκες.

“Εμείς θα πιέσουμε από κάτω προς τα επάνω για την κατάρτιση των νησιωτικών μας προτάσεων που θα ενταχθούν στον αναθεωρημένο Χωροταξικό Σχεδιασμό, καλώντας άμεσα τον Δήμαρχο και τους επικεφαλείς όλων των Συνδυασμών, τον εκλεγμένο εκπρόσωπο της Περιφέρειας και τους Περιφερειακούς Συμβούλους αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, σε μια συζήτηση για την καταγραφή και κατάθεση προτάσεων. Πρέπει να γίνει κτήμα του πολίτη η χωροταξία, η εφαρμογή πραγμάτων στο χώρο, σύμφωνα με τις πραγματικές, σημερινές ανάγκες, χωρίς ανισότητες και αδυναμίες” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χάλαρης».