ΑΝΑΦΗ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΔΩΝΙΑΔΑ, Η ΜΙΛΤΙΑΔΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

ΑΝΑΦΗ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΔΩΝΙΑΔΑ, Η ΜΙΛΤΙΑΔΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

 

 

Ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης  φαίνεται να έχει μπερδέψει την ακτοπλοΐα με την ιστιοπλοΐα και τα βαπόρια με τα κότερα.

Ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης φαίνεται να έχει μπερδέψει την ακτοπλοΐα με την ιστιοπλοΐα και τα βαπόρια με τα κότερα.

Η τραγική ιστορία της οικογένειας ενός Αναφιώτη που πέθανε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα, σηματοδοτεί το μέγεθος του προβλήματος που βιώνει αυτό το διάστημα το «νησί των Αργοναυτών». Οι συγγενείς θέλουν να ενταφιάσουν τον άνθρωπό τους, στη γενέτειρά του, δίπλα στους προγόνους του, αλλά πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον πέντε ημέρες για να μεταφέρουν τη σορό του στην Ανάφη. Αιτία είναι η έλλειψη πλοίων, καθώς  η Ανάφη, έχει μείνει μόνο με ένα δρομολόγιο την εβδομάδα, αλλά για να μην παραπονιούνται οι κάτοικοι, εισπράττει άφθονη κατανόηση και υποσχέσεις με το κιλό από τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας.

«Ο διαγωνισμός  (σ.σ για τις άγονες γραμμές), έγινε προχθές», λέει ο Δήμαρχος κ. Ιάκωβος Ρούσσος, «το γνωρίζαμε από την αρχή ότι δεν βρεθεί κάποια εταιρεία. Εγώ έχω μιλήσει με όλες τις εταιρείες και το ήξερα». Ο μόνος που δεν φαίνεται να το ήξερε είναι ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης  που ως πρώην Δημοτικός Σύμβουλος (και διεκδικητής της Δημαρχίας) Γλυφάδας, φαίνεται να έχει μπερδέψει την ακτοπλοΐα με την ιστιοπλοΐα και τα βαπόρια με τα κότερα. Σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο, το ποσό που έχει εγκριθεί για κάθε δρομολόγιο της άγονης γραμμής, είναι κατά 20.000 ευρώ λιγότερο, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να βρίσκουν ασύμφορη την εμπλοκή τους στη διαδικασία του διαγωνισμού. «Μόνο με ψαροκάικο συζητάμε για τα χρήματα αυτά, μου είπαν οι καπετάνιοι και οι εκπρόσωποι των εταιριών», τονίζει ο κ. Ρούσσος.

 

 

“ΜΑ ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ;»

"Μα τι παράλογο ζητάμε τέλος πάντων;. Ένα πλοίο και ένα γιατρό θέλουμε", λέει ο κ. Ρούσσος.

“Μα τι παράλογο ζητάμε τέλος πάντων;. Ένα πλοίο και ένα γιατρό θέλουμε”, λέει ο κ. Ρούσσος.

 

 

Η ύστατη προσπάθεια, ήταν να εγκριθεί μια επέκταση των δρομολογίων  του «Άγιος Γεώργιος», αλλά οι εργαζόμενοι στο πλοίο έχουν καταφύγει σε επίσχεση εργασίας κι έτσι το πρόβλημα διευρύνεται σε όλες τις Κυκλάδες. Μια άλλη προσπάθεια είναι να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα τετράμηνων συμβάσεων, αλλά κι αυτό είναι χρονοβόρο, όσο και αμφίβολο. Ο Δήμαρχος, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Βουλευτές του νομού και το Υπουργείο, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Αφηγείται μάλιστα και ένα περιστατικό, συνομιλίας του με τον Βουλευτή κ. Παναγιώτη Ρήγα που εκείνη την ώρα είχε δίπλα του τον Υπουργό. «Το κοιτάμε, το κοιτάμε, θα το λύσουμε», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και ο Δήμαρχος συμπληρώνει «ενάμισι μήνα το κοιτάνε, κι όλο στο κοίταγμα είναι».

Να σημειωθεί, πως ο κ. Ιάκωβος Ρούσσος, είναι από τους λίγους Δημάρχους της Ελλάδας που εκλέγεται αδιαλείπτως και με ποσοστά, άνω του 90%, αλλά αυτή τη φορά μοιάζει αποθαρρυμένος. «Είμαι τόσα χρόνια στην Αυτοδιοίκηση και δεν ξέρω τι να κάνω. Από το πρωί βρίσκομαι πάνω σε ένα τηλέφωνο και ειλικρινά σας λέω, δεν έχουμε ούτε χρόνο, ούτε καν διάθεση να κάνουμε τίποτα άλλο στο Δήμο. Έχουμε απελπιστεί. Έχει πέσει η ψυχολογία μας», λέει και ξεσπάει, «εδώ δεν μπορούμε να λύσουμε τα αυτονόητα. Μα τι παράλογο ζητάμε τέλος πάντων;. Ένα πλοίο και ένα γιατρό θέλουμε […] Δεν θέλουμε να φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις, αλλά αν συνεχιστεί αυτό το παραμύθι, θα φτάσουμε και στα άκρα».