Η ΑΝΑΦΗ ΚΑΙ Η «ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ»

Η Ανάφη, επέστρεψε στο παρελθόν.

Η Ανάφη, επέστρεψε στο παρελθόν.

  Ένα πλοίο την εβδομάδα, συνδέει την Ανάφη με τον Πειραιά  σύμφωνα με το Δήμαρχο του νησιού.  Κι αυτό καιρού επιτρέποντος γιατί αν κάποιος «στρατηγός άνεμος» φορέσει τα… παράσημα των μποφόρ, το νησί παραμένει αποκομμένο. «Κάθε Δευτέρα έρχεται προς Ανάφη», δήλωσε ο κ. Ιάκωβος Ρούσσος. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μετάβασης μιας αγροτικής γιατρού που επρόκειτο να καλύψει για λίγο καιρό τη θέση στο νησί. «Ντρεπόμουν να πάρω τηλέφωνο τον κ. Μάκη Κανακάρη (σ.σ Πρόεδρος της Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης). Τον πήρα τελικά, με πολύ μεγάλη ντροπή, γιατί δεν μπορεί πια και αυτοί οι άνθρωποι να πληρώνουν τα σπασμένα του κράτους. Η γιατρός μας έφευγε και το νησί θα έμενε χωρίς γιατρό για τέσσερις ημέρες. Αναγκαστήκαμε, να πάρουμε τον κ. Κανακάρη, που ανταποκρίθηκε χωρίς δεύτερη κουβέντα, χωρίς καν να το συζητήσει και μας έβαλε το «Γαρμπή» για να φέρει τη γιατρό, προκειμένου να μη μείνει το νησί μας ακάλυπτο […] για εμάς είναι ένα πολύ μεγάλο αποκούμπι».

  Η κόπωση και απογοήτευση των Αναφιωτών είναι μεγάλη, καθώς  δεν βλέπουν τέλος στα προβλήματά τους που τους εξωθούν να εγκαταλείψουν το νησί τους. «Στο τέλος θα σηκώσουμε δική μας σημαία εδώ, για να μη πω τίποτα άλλο», είπε φανερά απογοητευμένος ο Δήμαρχος « Φανταστείτε ένα νησί να φεύγει πλοίο από τον Πειραιά κάθε Δευτέρα και -επειδή έχουμε και χειμώνα- να μην  έχει συνθήκες για να πλησιάσει, πόσο εύκολο είναι να μείνουμε 10-15 μέρες χωρίς πλοίο».  Ευτυχώς που όπως η Μπλανς Ντι Μπουά στο «Λεωφορείο ο πόθος» επαφίεται στην «καλοσύνη των ξένων», σαν την Ένωση Λεμβούχων που πάντα σπεύδει, γιατί οι «δικοί», δηλαδή οι αυτοδημιούργητοι της πολιτικής όπως ο νυν Υπουργός Ναυτιλίας, δε φαίνεται να δίνουν δεκάρα. Ίσως να μη γνωρίζουν καν  που βρίσκεται το νησί των Αργοναυτών.

Η ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΛΕΜΒΟΥΧΩΝ

«Αξιότιμοι κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την άμεση ανταπόκριση σας όσον αφορά την μεταφορά της αγροτικής ιατρού που θα εξυπηρετήσει την νήσο Ανάφη.

Στα τόσα συγκοινωνιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε έχετε υπάρξει για εμάς σανίδα σωτηρίας και αγόγγυστα μας έχετε συμπαρασταθεί  και εξυπηρετήσει όποτε σας το έχουμε ζητήσει. Για ακόμη μια φορά σας ευχαριστώ.

  

Με τιμή, Ο Δήμαρχος Ανάφης

Ρούσσος Ιάκωβος».