ΑΛΛΟ ΑΝΕΡΓΟΣ , ΑΛΛΟ… ΑΝΕΝΕΡΓΟΣ

H ειδική συνεργάτις του santonews, κ. Δήμητρα Καρατώλου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας & Προσωπικής Ανάπτυξης (MSc).

H ειδική συνεργάτις του Santonews, κ. Δήμητρα Καρατώλου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας & Προσωπικής Ανάπτυξης (MSc).

ΑΛΛΟ ΑΝΕΡΓΟΣ , ΑΛΛΟ… ΑΝΕΝΕΡΓΟΣ

Γράφει η Δήμητρα Καρατώλου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας & Προσωπικής Ανάπτυξης (MSc)

www.hrpassport.gr

 

Άλλο άνεργος, άλλο… ανενεργός!

Στίγμα δεν θεωρώ ότι συνοδεύει πλέον τον άνεργο, μια και όλοι μας έχουμε στο περιβάλλον μας τα τελευταία δύο  χρόνια αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων που αναζητούν εργασία. Επίσης και η απόλυση έχει αποδεσμευτεί σε μεγάλο βαθμό ως έννοια από την έλλειψη ικανότητας. Γνωρίζουμε όλοι και πολλούς άξιους ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους.

Άνεργος σύμφωνα με το λεξικό της νέας ελληνικής είναι αυτός που παρά τη θέλησή του δεν έχει εργασιακή απασχόληση. Άεργος αυτός που με δική του επιλογή δεν εργάζεται. Ένα μόνο –ν- χωρίζει δυο καταστάσεις που ως νοοτροπία – στάση ζωής απέχουν πάρα πολύ.

Μπορεί να μην ήταν δική μας επιλογή ο τερματισμός της εργασιακής σχέσης, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό στο χέρι μας το πώς θα τον αντιμετωπίσουμε. Συναντώ καθημερινά διαφορετικούς ανθρώπους που είναι σε αναζήτηση. Όλοι χρειάζονται –έστω και αν κάποιοι δεν το συνειδητοποιούν – ένα διάλειμμα για τον αναγκαίο «θρήνο» αυτού που έληξε, για απολογισμό, για αναδιοργάνωση δυνάμεων… είναι ανθρώπινο. Κάποιοι προχωρούν πιο γρήγορα, κάποιοι πιο αργά, κάποιοι εγκλωβίζονται στο «γιατί σε εμένα;».

Κανένας μας όμως δεν είναι ασφαλής επαγγελματικά αυτόν τον καιρό και όσο πιο γρήγορα το αποδεχτούμε τόσο πιο έτοιμοι και δημιουργικοί θα είμαστε!

Τι μπορούμε όσο ψάχνουμε πρακτικά να κάνουμε για τη συνολική ενδυνάμωση και ανάκαμψή μας:

Να παρακολουθήσουμε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αξιοποιώντας και e-learning ευκαιρίες, καθώς και προγράμματα που παρέχονται δωρεάν

Να εργαστούμε εθελοντικά σε έναν οργανισμό με κοινωνική συνεισφορά που πιστεύουμε

Να μάθουμε κάτι καινούριο, ίσως και τελείως άσχετο με ό,τι κάναμε επαγγελματικά πριν

Να εξερευνήσουμε και να αξιοποιήσουμε ταλέντα μας

Να τελειοποιήσουμε μια ξένη γλώσσα ή να ξεκινήσουμε μια νέα που θα μας ανοίξει ορίζοντες σε άλλες αγορές

Να ξεκινήσουμε ένα blog που μπορεί είτε να προβάλει την τεχνογνωσία στο αντικείμενό μας είτε να δείχνει κάποιο άλλο ταλέντο μας

Να αναθερμάνουμε κοινωνικές σχέσεις και να χτίσουμε νέες

Να φροντίσουμε τη σωματική μας υγεία που συχνά παραμελούμε στους ρυθμούς της εργασιακής καθημερινότητας

Το πλεονέκτημα που έχει κάποιος, όταν αναζητά εργασία, είναι ο χρόνος. Θα έρθει η στιγμή πάλι που θα λείπει. Δικαιολογίες πάντα μπορούμε να βρούμε να μας σταματήσουν από την ενεργό στάση ζωής, αλλά αυτός είναι ο εύκολος δρόμος. Ας θυμόμαστε ότι ποτέ δεν είναι ξεκίνημα από την αρχή. Πάντα από κάτι που έχεις χτίσει ήδη μπορείς να πιαστείς, πάντα μπορείς να αναπακετάρεις εφόδια και να προχωρήσεις προς νέα μονοπάτια.