ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ
Στη συνάντηση που οργάνωσε η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου τη Δευτέρα 23/10 στη Σύρο, παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Σαντορινιού και του Γ.Γ. Δ. Καλαματιανού, ο Νίκος Συρμαλένιος στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, είπε:
“…Η συνάντηση είναι πολύ σημαντική και νομίζω ότι μετά από τόσα χρόνια και τόσες συζητήσεις σε πολλά επίπεδα, ήλθε η ώρα να παρθούν αποφάσεις. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες των επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί, τόσο για το δίκτυο των συνδυασμένων μεταφορών, όσο και για το μεταφορικό ισοδύναμο……
…..Το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να δούμε τη λειτουργία της Ακτοπλοΐας πρέπει να καλύπτει τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Α) Ακτοπλοΐα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, που διασφαλίζεται και κατοχυρώνεται από την πολιτεία.
Β) Δικαίωμα μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων σε όλη τη διάρκεια του έτους, τόσο μεταξύ των νησιών όσο και με την ηπειρωτική χώρα.
Γ) Ασφαλής και φθηνή μεταφορά με βάση το κριτήριο του μεταφορικού ισοδύναμου (ίση αξία μεταφοράς για την ίδια απόσταση τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα).
Δ) Αξιοποίηση των συνδυασμένων μεταφορών με χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων (πλοία, αεροπλάνα, υδροπλάνα).
……Στις Κυκλάδες ο επανασχεδιασμός των δρομολογίων, είτε για τις γραμμές- κορμούς είτε για την ενδοκυκλαδική συγκοινωνία, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την καθημερινή διασύνδεση των νησιών με την έδρα της κάθε περιφερειακής ενότητας, ειδικά όταν έχει πολλά νησιά, όπως π.χ. η Σαντορίνη και είναι θετικό ότι καθιερώνεται πάλι η γραμμή Θήρα-Θηρασιά-Ανάφη. Προτείνω η γραμμή να επεκταθεί και προς Σίκινο και Φολέγανδρο. Επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί η κακή διασύνδεση των δυτικών Κυκλάδων κατά τη χειμερινή περίοδο, ενώ θα ήταν πολύ σημαντικό να υπάρξει μια καθημερινή γραμμή που θα συνδέει το τρίγωνο Σύρος – Πάρος – Σίφνος, κάτι που θα επικοινωνεί τις κεντρικές με τις ανατολικές και τις δυτικές Κυκλάδες.
Κατά τη γνώμη μου, όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να επιτευχθούν παρά μόνο με την αύξηση των παρόχων του συγκοινωνιακού έργου. Είναι προφανές ότι οι ιδιωτικές εταιρείες θα εκτελούν τον κύριο όγκο, όμως ο συνδυασμός του εύλογου κέρδους με τις κοινωνικές ανάγκες δεν μπορεί να συμπέσει παντού, όπως άλλωστε διαφάνηκε και στην περίπτωση των δυτικών Κυκλάδων.
Η δημιουργία ενός δημόσιου, κοινωνικού φορέα ακτοπλοΐας, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους ιδιώτες, θα συνέβαλε θετικά σε μια τέτοια κατεύθυνση, ενώ θεωρώ πολύ σημαντική τη διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας, με την οποία ανοίγει η δυνατότητα σε νησιά κάτω των 5000 κατοίκων να συνάπτονται προγραμματικές συμβάσεις, μεταξύ του υπουργείου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων για την παροχή ακτοπλοϊκού έργου…” .