AK: ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΑΠΟΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

AK: ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΑΠΟΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

To ΑΚ είναι ένα κτίριο, που ακόμα και γυμνό, χωρίς πίνακες, γλυπτά και Performance αποτελεί ένα σπάνιο απόκτημα για το νησί.

To ΑΚ είναι ένα κτίριο, που ακόμα και γυμνό, χωρίς πίνακες, γλυπτά και Performance αποτελεί ένα σπάνιο απόκτημα για το νησί.

  Η οικογένεια Ασιμή, είναι μια από τις πιο ιστορικές της Σαντορίνης. Έχοντας βγάλει επιστήμονες, πολιτικούς και ανθρώπους των γραμμάτων, κατέγραψε μια λαμπερή πορεία, τιμώντας, εκπροσωπώντας και υπηρετώντας τη Σαντορίνη. Γόνος αυτής της οικογένειας, είναι ο Χριστόφορος Ασιμής, που  σήμερα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους έλληνες ζωγράφους και είναι εκείνος που περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, τιθάσευσε το «σκληρό» και διαυγές φως του Αιγαίου. Έργα του κοσμούν δεκάδες συλλογές, ανά τον κόσμο, ενώ χιλιάδες είναι εκείνοι που ικανοποίησαν την προσωπική τους αισθητική αγοράζοντας –τις πιο προσιτές στην τιμή-  αυστηρά αριθμημένες μεταξοτυπίες.

ΜΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ …ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ

Η Σαντορίνη, μπήκε στο χάρτη των απαιτητικών φιλότεχνων

Η Σαντορίνη, μπήκε στο χάρτη των απαιτητικών φιλότεχνων

  Η καλλιτεχνική του μοίρα τον έφερε όμως στο δρόμο της γλύπτριας Ελένης Κολαΐτου που με τα γλυπτά και τα εμπνευσμένα κοσμήματα της «αντιπαρατίθεται» δημιουργικά και ισότιμα στους χείμαρρους φωτός που αποτυπώνει ο ίδιος στον καμβά. Αλλά το πράγμα δε σταματά εκεί. Αν η καλλιτεχνική τους συνύπαρξη, προσφέρει σπάνια εικαστική και αισθητική απόλαυση στους φιλότεχνους, η συμπόρευσή τους στη ζωή, έδωσε δύο παιδιά που κληρονόμησαν το λεπτεπίλεπτο καλλιτεχνικό τους γονίδιο. Ο πρωτότοκος, Κάτωνας ανήκει στην καλλιτεχνική πρωτοπορία της γενιάς του και η ζωγραφική του αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της σύγχρονης νεοελληνικής τέχνης, έχοντας παράλληλα, έναν ευπρόσδεκτο κοσμοπολιτισμό και ένα εκπληκτικό θεωρητικό βάθος. Θα τα κατάφερνε άψογα, αν απλώς περιοριζόταν να γράφει δοκίμια περί τέχνης, αλλά διαθέτει ένα τόσο δυναμικό χρωστήρα που του δίνει μια σοβαρή θέση στο διεθνές εικαστικό στερέωμα.

 

Μια καλλιτεχνική δυναστεία στο δικότης χώρο.

Μια καλλιτεχνική δυναστεία στο δικό της χώρο.

Η Μαριάνα, η «μικρή» της οικογένειας, διάλεξε διαφορετικό δρόμο. Αυτόν της υποκριτικής, αλλά επειδή το «πεπρωμένο φυγείν αδύνατον» στις καλλιτεχνικές της ανησυχίες υπάρχουν λαμπερά εικαστικά στίγματα που εκφράζονται μέσω performance που συνδυάζουν τη γλυπτική του ανθρώπινου σώματος, με την τέχνη του Θέσπιδος.

  Όλες αυτές οι ιδιότητες, συγκεντρώνονται ως «ομοβροντία βαρέως πυροβολικού» σε ένα εικαστικό χώρο που βάζει για τα καλά τη Σαντορίνη στο χάρτη των απαιτητικών φιλότεχνων. Είναι ο καινούριος πολυχώρος τέχνης «ΑΚ Κέντρο Τεχνών Ασιμής-Κολαίτου», που βρίσκεται στην ευθεία Φηρών- Πύργου και φιλοξενεί το εικαστικό «Σήμα των Τεσσάρων», ένα καλλιτεχνικό απόσταγμα υψηλής αισθητικής. Κυρίως όμως  αποτελεί το μοναδικό σημείο στο Αιγαίο που από τα θεμέλια, κατασκευάστηκε για ένα και μόνο σκοπό: να είναι χώρος τέχνης. Πρόκειται για ένα κτίριο, που λόγω της αδιάλλακτης τελειοθηρίας του Κάτωνα ακόμα και γυμνό, χωρίς πίνακες, γλυπτά και Performance αποτελεί ένα σπάνιο απόκτημα για το νησί.

  Τα επίσημα εγκαίνιά του πραγματοποιούνται στις 2 Αυγούστου 2013 και ώρα 20:00 με τις παράλληλες εκδηλώσεις:

Opera Gala με την Dramatic Mezzo Ειρήνη Τσιρακίδου και την σολίστ Λάουρα Γκίνη στο πιάνο. Θα ερμηνευθούν Άριες από Όπερες του Ponchielli , Berlioz , Massenet και Tchaikovsky .

1η Προβολή της ταινίας μικρού μήκους “AK” με θέμα το έργο των καλλιτεχνών Χριστόφορου Ασιμή , Ελένης Κολαΐτου , Κάτωνα Ασιμή , Μαριάννας Ασιμή και την επίδραση της Σαντορίνης στην έως τώρα καλλιτεχνική τους δράση.

Σκηνοθεσία: Ευθύμης Kosemund Σανίδης   Σενάριο : Ελιζαμπέτα Ηλία Γεωργιάδου  Μουσική: Λάουρα Γκίνη

 

1η Προβολή του video performance ”Cell”  της Μαριάννας Ασιμή .

 Performance: Μαριάννα Ασιμή  Camera : Ευθύμης Kosemund Σανίδης  Montage : Lea Binzer