ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΜΑΤΑΚΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Τοματάκι Σαντορίνης: 101ο ΠΟΠ προϊόν της Ελλάδας

Τοματάκι Σαντορίνης: ΠΟΠ προϊόν της Ελλάδας με αριθμό 101.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

Με πολύ αυστηρότητα, αντιμετωπίζεται πλέον η παραγωγή της μικρόκαρπης τομάτας Σαντορίνης που πρόσφατα έλαβε την ένδειξη ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Τώρα ακόμα και ο σπόρος της συγκεκριμένης τομάτας δεν μπορεί να βγει εκτός του νησιού και να καλλιεργηθεί. Χαρακτηριστική είναι η συνέντευξη που έδωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η κ. Βάσω Κανελλοπούλου, εκπρόσωπος της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι», που όμως υποστηρίζει την  άποψη για την ελεύθερη διακίνηση των σπόρων.

«•Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από τον περιορισμό της παραγωγής και διανομής των τοπικών σπόρων μόνο στις περιοχές καταγωγής τους, όπως προβλέπει ο νέος Κανονισμός;

 

Υπάρχει το ντοματάκι Σαντορίνης, το οποίο είναι και Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης. Αυτό θα έχεις δικαίωμα να το εγγράψεις στον κατάλογο ως Σαντορίνης, αλλά θα μπορείς να το καλλιεργείς μόνο στη Σαντορίνη. Εάν εγώ το πάρω σε ένα άλλο νησί που έχει τα ίδια ξεροθερμικά χαρακτηριστικά της Σαντορίνης και το καλλιεργήσω και πάει καλά (και σας μιλάω για μια πραγματική περίπτωση που έχει γίνει, έχει μεταφερθεί σε άλλα νησιά και πάει πολύ καλά), τότε δεν θα μπορώ να πουλήσω τον σπόρο γιατί θα είναι εκτός γεωγραφικής περιοχής προέλευσης. Αυτό γίνεται με αφορμή την προστασία του αρχικού γεωργού που το ανέπτυξε και, επίσης, για την προστασία της καθαρότητας του σπόρου και έχει μια λογική. Αλλά εμείς λέμε ότι ο σπόρος πρέπει να είναι ελεύθερος να ταξιδεύει γιατί αλλιώς δεν εξελίσσεται. Η εξέλιξη της φυτικής ζωής προήλθε από το ελεύθερο ταξίδι του σπόρου.

Η ντομάτα ήρθε στην Ελλάδα το 1818, πρωτοκαλλιεργήθηκε στο Μοναστήρι των Καπουτσίνων Γάλλων καλογέρων, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Φανάρι του Διογένη στην Πλάκα. Την έφερε ένας Γάλλος καλόγερος (με σπόρους ή σπορόφυτα) εκεί από κάπου από την Ευρώπη, πιθανώς από τη Γαλλία, άρεσε πολύ και έτσι διαδόθηκε και τώρα έχουμε τοπικές ποικιλίες ντομάτας, όπως το ντοματάκι Σαντορίνης ή η ντομάτα Σίφνου, για τις οποίες είμαστε περήφανοι. Αυτός ο σπόρος κυκλοφόρησε, προσαρμόστηκε κάπου και μετά από δυο – τρεις δεκαετίες έβγαλε μια τοπική ποικιλία. Το ίδιο συνέβη με την πατάτα και τώρα έχουμε, ας πούμε, την πατάτα Νάξου. Λένε για να προστατευτεί η περιοχή προέλευσης. Δεν είναι η περιοχή προέλευσης, είναι η περιοχή προσαρμογής. Εμείς θέλουμε κι άλλες περιοχές προσαρμογής. Θέλουμε να υπάρχει το ελεύθερο ταξίδι του σπόρου για να μπορεί να προσαρμόζεται το φυτό με βάση το εύρος των γονιδίων του και αυτό είναι και η μόνη εξασφάλιση απέναντι στην κλιματική αλλαγή και απέναντι στη μελλοντική επισιτιστική μας επάρκεια. Διότι τα υβρίδια είναι πολύ παραγωγικά, αλλά δεν προσαρμόζονται».

Περισσότερα : https://www.efsyn.gr/?p=173711