ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ WASHINGTON POSΤ ΣΤΟ SAF

YMNOI ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΤΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

 

 

SANTORINI_WHASINGTON_POST_SAFΈνα εκτενέστατο αφιέρωμα στο «Εργοστάσιο Τομάτας Νομικού» στη Βλυχάδα που πρόσφατα μετατράπηκε σε σπουδαίο Κέντρο Τέχνης, πολιτιστικής Εκπαίδευσης και Δημιουργίας, έκανε η μεγάλη αμερικάνική εφημερίδα «Washington Post». Η συντάκτρια Debbie Bruno, εστίασε ακριβώς σε αυτή τη μετεξέλιξη, ξεκινώντας από το 1945, όταν το εργοστάσιο άρχισε να λειτουργεί. «Ο Πέτρος Νομικός, εγγονός του Δημητρίου Νομικού, ιδρυτή της εταιρείας, λέει από το τηλέφωνο από την Αθήνα ότι θυμάται την παραγωγή στο εργοστάσιο κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας. Το εργοστάσιο Βλυχάδα άνοιξε το 1945 από τον πατέρα του, Γιώργο», γράφει η Bruno, για να παραθέσει τις αναμνήσεις του σημερινού ιδιοκτήτη: «Τον Ιούλιο, όταν ξεκινούσε η μεταποίηση της τομάτας, υπήρχε οργασμός δραστηριότητας όλο το 24ωρο και το εργοστάσιο ήταν «γεμάτο από μια ωραία τοματένια μυρωδιά”. Οι εργαζόμενοι ήταν φιλικοί, και όχι μόνο γιατί ένιωθαν ως  μέλη της οικογένειας Νομικού, αλλά επειδή εκείνες οι μέρες ήταν σαν μια κοινωνική συνάθροιση. Όπως  η εκκλησία την Κυριακή ήταν μια καλή δικαιολογία για να συναντήσεις άλλους ανθρώπους, έτσι και το εργοστάσιο ήταν ένα κοινωνικό γεγονός».

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην εντυπωσιακή μετεξέλιξη που επεφύλαξαν στο εξαιρετικό αυτό αρχιτεκτόνημα, ο Πέτρος και η Βάνι Νομικού, καθιστώντας το, μια κυψέλη πολιτισμού, με 12μηνη προσφορά στο νησί. Επισκεπτόμενη το «Βιομηχανικό Μουσείο, η συντάκτρια, γράφει: «Μέσα στο ήσυχο μουσείο, ήταν όλα όπως την  τελευταία φορά που λειτουργούσε, το 1981, με τα βαριά μηχανήματα που χρονολογούνται από το  1890 να απεικονίζουν τη διαδικασία, η οποία ξεκινούσε με το πλύσιμο, στη συνέχεια την επεξεργασία, το ξεφλούδισμα, το βράσιμο και τελικά την κονσερβοποίηση. Στο απόγειό της, η επεξεργασία στο εργοστάσιο ανερχόταν σε 3.500 καλάθια ντομάτες την ημέρα. Στην αρχή λειτουργούσε με κάρβουνο και αργότερα με πετρέλαιο». Η ηλεκτρική ενέργεια, έφτασε τελικά στο εργοστάσιο, αφ’ ότου είχε σταματήσει τη δραστηριότητά του. «Ήταν 7 Ιουλίου 1995, η ημέρα πριν από το γάμο του Πέτρου Νομικού. Η δεξίωση πραγματοποιήθηκε στο κτίριο. «Η ιστορία της οικογένειας ήταν παρούσα», λέει στη Washington Post, ο Π. Νομικός.

 

Το αφιέρωμα με ξεναγό την κ. Πωλίνα Γκιολτζόγλου, κάνει εκτενή αναφορά στην ιστορία της τομάτας στην Ελλάδα, τις ιδιαιτερότητες της μικρόκαρπης τομάτας Σαντορίνης, αλλά και στην ανθούσα κάποτε παραγωγή προϊόντων τομάτας, από τα 9 εργοστάσια που λειτουργούσαν στο νησί.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ : Washington Post-SAF

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *