ΑΦΙΕΡΩΜΑ SANTONEWS: Η ΑΝΑΦΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΝΟ ΤΥΠΟ

ΕΝΑ ΑΠΑΝΘΙΣΜΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ “ΜΙΚΡΗ ΑΔΕΛΦΗ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ”

 

 

ANAFI_AFIEROMA copyΗ σύνδεση της Ανάφης με τη Σαντορίνη, πέρα από τη γεωγραφική τους εγγύτητα, αναδύεται μέσα από το θρύλο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν οι Αργοναύτες με τη βοήθεια της φοβερής Μήδειας, σκότωσαν τον Τάλω, τον χάλκινο φύλακα της Κρήτης), ο Ποσειδώνας θύμωσε πάρα πολύ και έστειλε στη ρότα τους, σκοτάδια και φουρτούνες. Ο Ιάσων, προσευχήθηκε τότε στον Απόλλωνα για της σωτηρία τους. Τότε, ένα μικρό φωτάκι, άρχισε να αχνοφέγγει σε κάποιο νησάκι, που εξαιτίας του γεγονότος ονομάστηκε Ανάφη (από το ρήμα αναφαίνω) . Κατάκοποι όλοι, προσορμίστηκαν στο νησί και την επόμενη μέρα, έστησαν ένα ιερό αφιερωμένο στην Αιγλήτη (αυτόν που λάμπει).
Όταν ήρθε η ηρεμία του πρωινού, ένας από το πλήρωμα της Αργώς (ή Αργούς;), ο Εύφημος, αφηγήθηκε στον Ιάσονα, το παράξενο όνειρο που είχε δει. Κουβαλώντας μαζί του ένα βότσαλο ή σβώλο χώματος που του είχε δώσει ο Τρίτων, ονειρεύτηκε ότι τον έστυψε και έσταξαν μερικές σταγόνες γάλα. Τότε ξεπήδησε μια όμορφη κόρη, με την οποία συνευρέθηκε ερωτικά. Ο Ιάσονας που είχε διδαχτεί τη μαντική τέχνη από τον Έκατο και τον συμβούλεψε να ρίξει το βότσαλο στη θάλασσα. Τότε τα νερά άρχισαν να αναβράζουν και σε λίγο ξεπετάχτηκε ένα νησί που οι Αργοναύτες θαμπωμένοι από την ομορφιά του ονόμασαν «Καλλίστη». Τότε η τρομερή Μήδεια έδωσε ένα χρησμό: «Μετά από 17 (δέκα εφτά) γενιές», είπε άνθρωποι από αυτό το νησί θα πάνε στη Λιβύη και θα ιδρύσουν μια ξακουστή πόλη. «Μεγαλάν πολίων μητρόπολιν Θήραν γενέσθαι», τους είπε. Όλα αυτά τα λέει ο Πίνδαρος, πλέκοντας το εγκώμιο του Βασιλιά της Κυρήνης Αρκεσίλαου του Δ΄ , ο οποίος είχε νικήσει στις αρματοδρομίες των Πυθίων το 462 π.χ. Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος, έχει μια διαφοροποιημένη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία η νεαρή κόρη ( τέκνο του Τρίτωνα και της Λιβύης) υποσχέθηκε στον Εύφημο , ότι θα τρέφει τα παιδιά του αρκεί να την αφήσει να κολυμπάει γύρω στην Ανάφη. «Της δ’ έκτοθι νήσος αέρθη Καλλίστη, παίδων ιερή τροφός Ευφήμοιο», γράφει ο Απολλόδωρος.

(ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: santonews_Αργοναύτες.

 

 

Η σύγχρονη Ανάφη, έχει τη δική της πολυκύμαντη ιστορία, αλλά το αφιέρωμα θα περιοριστεί σε κάποια δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου το 2015.
Η ιταλική έκδοση του περιοδικού Lady Blitz, σε ειδικό αφιέρωμά της, υπέδειξε την Ανάφη, ως το ομορφότερο, από τα μικρά νησιά της Μεσόγειο. «Διακοπές στη Μεσόγειο, τα 10 πιο όμορφα και λιγότερο συνωστισμένα νησιά», ήταν ο τίτλος, ενώ για την Ανάφη, το Εντιτόριαλ του περιοδικού, έγραφε: «… είναι ένα μικρό νησί που κατοικείται από ψαράδες και χαρακτηρίζεται από τα κατάλευκα σπίτια, με τα μπλε πορτοπαράθυρα, τα σοκάκια και την πλούσια βλάστηση. Εδώ μπορείτε να νιώσετε σαν στο σπίτι σας, επειδή οι κάτοικοι της Ανάφης, αντιμετωπίζουν κάθε τουρίστα ως μουσαφίρη τους».
lady Blitz

 

Εξίσου ενθουσιώδες είναι και το δημοσίευμα του ιταλικού «Alibi on Line» που υπό τον τίτλο «Ταξιδέψτε στο νησί της Ανάφης, τη μικρή αδελφή της Σαντορίνης», ο συντάκτης Alessandro Pecci, επιδίδεται σε ένα ύμνο για το νησί των Αργοναυτών. Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, καλή ιστορική έρευνα και αναφορές στη σύγχρονη πραγματικότητα που βιώνει η Ελλάδα, με έντονη επίδραση στην Ανάφη (π.χ η αραίωση των συγκοινωνιών), ο συντάκτης γράφει, μεταξύ άλλων: «Ανάφη και Σαντορίνη είναι δύο αδελφές. Αλλά, όπως συμβαίνει συχνά, η Σαντορίνη είναι η μεγαλύτερη αδελφή, η όμορφη που βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο πάντα το κέντρο της προσοχής. Έχει όμως πολύ και λίγο κραυγαλέο μακιγιάζ, ενώ Ανάφη είναι η μικρότερη αδελφή, συνεχώς στο παρασκήνιο, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα και πιο ελκυστική». Ο Pecci, που μάλλον έμεινε αρκετά στην Ανάφη, περιγράφει λεπτομερώς τα αξιοθέατα του νησιού, ενώ επισημαίνει και τον αξιοπρόσεκτο γαστρονομικό της πλούτο. «Σε σύγκριση με το μέγεθός του (και τον αριθμό των κατοίκων), το νησί προσφέρει μια καλή σειρά από ταβέρνες, που μερικές είναι εξαιρετικές. Η ποιότητα της πρώτης ύλης στο νησί (ψάρι, μέλι, άγρια χόρτα, κατσικίσιο τυρί) είναι εξαιρετική και υπάρχουν οικογενειακές ταβέρνες που σερβίρουν νοστιμιές πραγματικά υπέροχες».
http://www.alibionline.it/isola-greca-anafi/

 
Ακόμα και το στρυφνό, σαρκαστικό και υβριστικό προς την Ελλάδα, γερμανικό περιοδικό Focus, έχει κάμποσα καλά λόγια να πει για την Ανάφη. Σε δημοσίευμα που απευθύνεται στους ταξιδιώτες που αποζητούν τη γαλήνη, τονίζει: « Ανάφη – ένα αμφιθέατρο. Η Σαντορίνη, η λευκή πόλη που βρίσκεται στο λόφο του ηφαιστειακού κρατήρα, απολαμβάνει παγκόσμια φήμη. Αλλά σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει την ανέγγιχτη Ανάφη που μπορείτε να εξερευνήσετε με σκάφος σε περίπου δύο ώρες. Η Χώρα, το ιστορικό κέντρο του νησιού, βρίσκεται 260 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και μοιάζει με ένα τεράστιο αμφιθέατρο».
http://www.focus.de/reisen/reise-news/griechenland-unbekannte-inselparadiese-griechenlands-wahrer-reichtum_id_4634830.html

 

«Τα 7 ανεξερεύνητα πολύτιμα πετράδια της Ελλάδας», είναι ο τίτλος, αφιερώματος του μεγάλου περιοδικού «Hello Magazine». « Όταν σκέφτεστε τα ελληνικά νησιά, αναμφίβολα ο νους σας πάει, στα κατάλευκα κτίρια και τους μπλε τρούλους της Σαντορίνης, τις μαγευτικές παραλίες και τη λαμπερή νυχτερινή ζωή της Μυκόνου, το βαθύ πράσινο και γαλαζοπράσινα νερά της Κέρκυρας έρχονται στο μυαλό.[…] υπάρχουν όμως οι μικρότεροι, και λιγότερο γνωστοί γείτονές τους, που προσφέρουν εξίσου δελεαστικά κομμάτια του παραδείσου», αναφέρει, για να προσθέσει: «με ένα ταξίδι δύο ωρών στο απέραντο γαλάζιο, ανατολικά της Σαντορίνης μπορείτε να εξερευνήσετε την όμορφη Ανάφη με την αμφιθεατρικά χτισμένη Χώρα του στέκεται στα 260 μέτρα ύψος. Οι αμμώδεις παραλίες του νησιού, τα γαλαζοπράσινα νερά και οι απομακρυσμένες σπηλιές συνδυάζονται και κάνουν την Ανάφη, ένα ιδανικό μέρος για νησιωτικό περίπλου».
hellomagazine

 

Αλλά και η ιταλική έκδοση του «Vality Fair», ανακάλυψε τις κρυμμένες χάρες των μικρών νησιών. Η συντάκτρια Paola Manfredi, συμβουλεύει τις αναγνώστριες της για τα καλύτερα σημεία στον κόσμο, όπου μπορούν να περάσουν όμορφα με τον αγαπημένο τους. «Αν είστε τύπος που σας θέλγει η διαμονή σε σκηνή, πηγαίνετε στην Ανάφη, ένα από τα πιο απομακρυσμένα νησιά των Κυκλάδων, που έχει πανέμορφες παραλίες, όπου μπορείτε να τοποθετήσετε ελεύθερα τη σκηνή σας», τονίζει.
vanityfair.it
Το φινλανδικό περιοδικό «IlTalehti», αναδημοσιεύοντς σχετικό αφιέρωμα της «Telegraph», σημειώνει: «Ανάφη, κάτοικοι 271. Ένα χωριό, σε υψόμετρο 260 μέτρων που λέγεται Χώρα. Το νησί καλύπτεται με ηφαιστειακό πέτρωμα, το οποίο είναι ο λόγος που το μοναδικό τοπίο είναι τραχύ αλλά όμορφο. Ένα μονοπάτι από τη Χώρα διασχίζει το νησί και καταλήγει στο νότιο-ανατολικό άκρο, στο μοναστήρι».
http://www.iltalehti.fi/matkajutut/2015101620525163_ma.shtml

 

Ενθουσιώδεις είναι όμως οι αναφορές και στο Λονδρέζικο περιοδικό ΤΝΤ, που αναφερόμενο στα 4 πιο αυθεντικά νησιά της Ελλάδας, συμπεριλαμβάνει και την Ανάφη: «Το εκπληκτικό νησί της Ανάφης, που βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο, είναι ένα νησί με 100% αγνό ελληνικό πολιτισμό. Μικρό και με δύσκολη πρόσβαση – λόγω της έλλειψης των αεροδρομίου, και μεγάλου λιμανιού- αλλά το γεγονός ότι κατοικημένο είναι ένα μοναχικό χωριό, η Ανάφη είναι ανέγγιχτη από τα χέρια του τουρισμού. Αυτό την καθιστά ιδανικό μέρος για όποιον θέλει να βυθιστεί σε ένα παραδοσιακό ελληνικό τρόπο ζωής και πολιτισμού. Στην Ανάφη θα βρείτε όλες τις ελληνικές απολαύσεις που ψάχνετε. Από το καλό φαγητό και κρασί στα ζωντανά ταβερνάκια μέχρι τα όμορφα τοπία και τις μαγευτικές παραλίες, και όλα αυτά χωρίς την έντονη τουριστική αναστάτωση που καταστρέφει την εμπειρία».
http://www.tntmagazine.com/travel/top-guides/four-authentic-greek-islands
Το Viaggi News, σε δημοσίευμα του για τις καθαρότερες παραλίες της Ευρώπης, συγκαταλέγει και την Ανάφη, σημειώνοντας πως μαζί με τη Σχοινούσα, διαθέτει τις «ομορφότερες και λιγότερο πολυσύχναστες παραλίες»
viagginews

 

 

Οι αναφορές, στο διεθνή τύπο είναι πολύ περισσότερες, αλλά το αφιέρωμα της Santonews, θα κλείσει, με το ενθουσιώδες δημοσίευμα του ιστολογίου «Atlas of Wonder» που γράφει:
«Η Ανάφη, απέφυγε όλη τη λάμψη αλλά και τη φασαρία της αδελφής της Σαντορίνης», και με μια «Ανάφη» που δεν βρίσκεται στην… Ανάφη. Πρόκειται για το Σύλλογο «Το νησί των κυριών» (Domaine de l’Île aux Dames) που εδρεύει στο Παρίσι. Δεν είναι κάποιος εστέτ σύλλογος. Απλά, μερικές δραστήριες γυναίκες, αποφάσισαν το 1971, πως ένα τμήμα στις όχθες του Σηκουάνα, δεν έπρεπε να γίνει βορά των ιδιωτικών συμφερόντων. Οργανώθηκαν, πίεσαν, διεκδίκησαν και πέτυχαν. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο και η διοίκησή του στεγάζεται στο κτίριο «Ανάφη».
http://www.resileauxdames.fr/296776964
http://www.resileauxdames.fr/296776946αναφη_παρισι copy

http://www.atlasofwonders.com/2011/07/greek-islands.html

 

ΥΓ. Η έρευνα γι αυτό το απάνθισμα , έγινε λόγω της αγάπης μου για το νησί, αλλά και για χάρη δύο Αναφιωτών φίλων. Του δραστήριου , μειλίχιου και οραματιστή Δημάρχου Ιάκωβου Ρούσου και του “πολυεργαλείου” του Δήμου, ερασιτέχνη μετεωρολόγου, συλλέκτη βοτάνων και θαυμάσιου μελισσοκόμου Αντώνη Κολλυδά που τον χρεώνω με λίγο φασκόμηλο, γιατί αυτό το υπέροχο που έστειλε, τέλειωσε.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ANAFI_AFIEROMA copy

 

Anafi
Anafi has avoided all the glamour and fuss of its sister Santorini. Pictured mount Kalamos, a massive solid rock monolith, standing out at the eastern side of this tiny island. Image by Sinus Iridium

 

Anafi
With less than three hundred inhabitants and out of the way, to get to Anafi can take up to sixteen hours, if coming from Athens. Hands up, this is loneliness!
Image by Karstalipp

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *