ΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

 

 

Νεκρές μέλισσες, αντί για μέλι στο νότο της Σαντορίνης.

Νεκρές μέλισσες, αντί για μέλι στο νότο της Σαντορίνης.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι λιγοστοί μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται στη Νότια Σαντορίνη (κάτω από το λιμάνι του Αθηνιού), καθώς οι πληθυσμοί στις κυψέλες τους μειώνονται δραματικά. Την κατάσταση άρχισαν να διαπιστώνουν εδώ και 25 μέρες, χωρίς όμως να μπορούν να προσδιορίσουν επακριβώς την αιτία. Όπως είπε στη Santonews, ένας μελισσοκόμος, έχει ήδη χάσει το 80-90% του πληθυσμού μελισσών που διατηρούσε, ενώ άλλοι έχουν χάσει το 100%. Εικάζει μάλιστα πως αιτία γι αυτή τη «γενοκτονία», είναι η χρήση δραστικών φυτοφαρμάκων που εφαρμόζονται σε φοινικόδεντρα της περιοχής.
Ωστόσο, διακεκριμένος επιστήμονας του νησιού, εξέφρασε επιφυλάξεις, καθώς όπως είπε οι εφαρμογές τέτοιων εντομοκτόνων αν γίνονται, έχουν χρόνο παρέμβασης τις αρχές της άνοιξης.

Οι μελισσοκόμοι έχουν ήδη στείλει δείγματα στον Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και κορυφαίο έλληνα εντομολόγο, ειδικό στις μέλισσες κ. Πασχάλη Χαριζάνη και περιμένουν απαντήσεις. Υπάρχουν πάντως στοιχεία (http://www.melissocosmos.com/2011/10/blog-post_7069.html) που αναφέρουν πως οι ψεκασμοί φοινικόδεντρων, επέφεραν σημαντικές ζημιές στη μελισσοκομία στην Αττική. Δεν υπάρχουν όμως αντίστοιχες αποδείξεις για τη Σαντορίνη.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί η τραγική ειρωνεία του γεγονότος: Το λιγοστό σαντορινιό μέλι, είναι απολύτως υγιεινό, ακριβώς γιατί οι μέλισσες παθαίνουν ακαριαία, αν έρθουν σε επαφή με τον άγνωστο ως τώρα, νοσογόνο παράγοντα.
Η ιστοσελίδα θα επανέλθει με νέο ρεπορτάζ.