ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΛΗΨΗΣ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ 80.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΙΚΟΥ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ

 

 

 

  “Την ενίσχυση των εποχιακά εργαζόμενων στον τουριστικό τομέα, με την διευκόλυνση στην καταβολή επιδόματος ανεργίας τον χειμώνα που έρχεται, ζητούν από τον Υπουργό Τουρισμού με ερώτησή τους που κατέθεσαν στη Βουλή, 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος.

 

 

  Σύμφωνα με στοιχεία από την ΠΟΕΕΤ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό), περίπου 80.000 εκτιμάται ότι θα φτάσει ο αριθμός των εποχικά εργαζομένων που δεν θα λάβουν φέτος το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ καθώς δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για φέτος και λόγω κακοτεχνιών της νομοθεσίας και των συστημάτων του ΕΦΚΑ.

 

 

  Σημειωτέον πως για την ένταξη εργαζόμενου στο εν λόγω βοήθημα είναι απαιτητό από το νόμο, η ύπαρξη 50 ενσήμων, ωστόσο με δεδομένη την επιδημιολογική κατάσταση του 2021 και την εφαρμογή πολιτικών lockdown, στάθηκε ουσιαστικά απίθανο για τους εποχικά εργαζόμενους να συμπληρώσουν τα 50 ένσημα εργασίας. Επιπλέον, εκείνοι που εργάστηκαν για πρώτη φορά το 2021 στον τουρισμό ή στον επισιτισμό και δεν συμπλήρωσαν 85 ένσημα το 2020, αποκλείονται από το επίδομα ανεργίας.

 

 

  Επίσης δεν θα λάβουν επίδομα εκείνοι που βρίσκονταν σε μονομερή αναστολή σύμβασης τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και δεν κατάφεραν να ανεύρουν εργασία επειδή δεν επαναπροσλήφθηκαν ακόμα και χωρίς δική τους υπαιτιότητα, επειδή δηλαδή οι επιχειρήσεις που εργάζονταν δεν άνοιξαν φέτος.

Περαιτέρω, σε τεχνικό επίπεδο, ενώ στους ανωτέρω εργαζόμενους είχε εκχωρηθεί το δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης και λάμβαναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ σε συνάρτηση με τα 25 ένσημα το μήνα, αδυνατούν να λάβουν το εποχικό βοήθημα, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας δεν μπορούν τεχνικά να εμφανίσουν στον ΕΦΚΑ, τα ένσημα από τη μονομερή αναστολή σύμβασης.

Αποτελεί λοιπόν, ζωτικής σημασίας η άμεση παρέμβασή για την οριστική διευθέτηση των παραπάνω ζητημάτων προκειμένου να μην εγκαταλειφθούν οι εποχικά εργαζόμενοι του Τουρισμού και του Επισιτισμού στις τραγικές συνέπειες της σημερινής, κυβερνητικής αναλγησίας”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *