Site icon Santonews

9η Μάη: Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Ανακοίνωση ΚΚΕ Σαντορίνης

 

 

 

 

 

 

 

“78 χρόνια συμπληρώνονται από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Εκατομμύρια θυσιάστηκαν για αυτήν και πολύ περισσότεροι εμπνέονται μέχρι σήμερα. Παρά τα εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται για να γιορτάζεται την 9η Μάη η λεγόμενη «Ημέρα της Ευρώπης», με σκοπό το ξαναγράψιμο της Ιστορίας και την ταύτιση φασισμού – κομμουνισμού, η επιδιωκόμενη υποβάθμιση και στρέβλωση της συμβολής των κομμουνιστών στην Αντιφασιστική Νίκη αποδεικνύεται ακατόρθωτη.

 

Ο φασισμός – ναζισμός προωθήθηκε ως πιο αποδοτική μορφή της καπιταλιστικής εξουσίας στα καπιταλιστικά κράτη που είχαν ηττηθεί ή είχαν «αδικηθεί» από τη μοιρασιά της λείας, μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο και χρηματοδοτήθηκε από τα βασικότερα μονοπώλια αυτών των καπιταλιστικών κρατών, αφού τους προσέφερε τα πάντα, με πρώτο την κατάργηση της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας και τις εκτεταμένες διώξεις των κομμουνιστών.

 

 

  Ουδέποτε ο φασισμός – ναζισμός ήταν αντισυστημικός, όπως επιχειρούν σήμερα να τον παρουσιάσουν τα αστικά κόμματα. Αντίθετα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καπιταλιστικής εξουσίας. Ουδέποτε το καπιταλιστικό κράτος, ακόμα και με τη φιλελεύθερη-κοινοβουλευτική μορφή του θέλησε να αντιμετωπίσει τον φασισμό – ναζισμό, αφού αυτός αποτελεί μία από τις μορφές της καπιταλιστικής εξουσίας, της δικτατορίας υπέρ των καπιταλιστικών συμφερόντων.

 

Αντίθετα, απέναντι στον φασιστικό Άξονα στάθηκαν εξαρχής και τελικά τον νίκησαν η ΕΣΣΔ, τα ανά τον κόσμο αντιστασιακά κινήματα, στα οποία πρωτοστάτησαν τα αντίστοιχα Κομμουνιστικά Κόμματα στις κατεχόμενες χώρες (όπως το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ, οι άλλες ΕΑΜικές οργανώσεις με αιμοδότη και καθοδηγητή το ΚΚΕ που έσωσαν τον λαό από την πείνα, έδωσαν ηρωικές μάχες και απελευθέρωσαν μεγάλες περιοχές της χώρας), οι κομμουνιστές και άλλοι ριζοσπάστες αγωνιστές που αντιπάλεψαν τον φασισμό – ναζισμό στην καρδιά του τέρατος, υπό τρομακτικές φυσικά συνθήκες.

 

Τίποτα από αυτά δεν θα γινόταν χωρίς την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος, την εργατική εξουσία, τα πλεονεκτήματα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, τα σημαντικά βήματα της ΕΣΣΔ στη γυναικεία χειραφέτηση και την ενότητα όλων των σοβιετικών εθνοτήτων, τον αξιόμαχο Κόκκινο Στρατό και τον ηρωικό παρτιζάνικο αγώνα του σοβιετικού λαού.

 

 

 

Η κοινή ταξική σύμπλευση όλων των καπιταλιστικών κρατών, νικητών και ηττημένων, φανερώθηκε την επόμενη του πολέμου, όταν ενώθηκαν ενάντια στις σοσιαλιστικές χώρες, «χτύπησαν» το εργατικό – λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα όπου χρειάστηκε, ενώ ενσωμάτωσαν πρώην φασίστες και ναζιστές στους εγχώριους κρατικούς μηχανισμούς και στους αντίστοιχους των ιμπεριαλιστικών τους συμμαχιών. Την ώρα που δεκάδες στρατηγοί του ΝΑΤΟ ήταν πρώην ναζί, το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας, που προσέφερε δεκάδες χιλιάδες μάρτυρες στον αντιφασιστικό αγώνα, τέθηκε και πάλι εκτός νόμου. Σήμερα, καταγράφεται μια συστηματική, αισχρή προσπάθεια από την αστική τάξη της ΕΕ, για το ξαναγράψιμο της Ιστορίας. Η εκδίωξη των γερμανικών στρατευμάτων από τον Κόκκινο Στρατό και η απελευθέρωση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης «βαφτίζονται» κατοχή. Ονόματα δρόμων, αγάλματα και μνημεία που «κρατάνε» ζωντανή στη μνήμη την περίοδο καταστρέφονται. Κομμουνιστικά Κόμματα και σύμβολα απαγορεύονται σε μια σειρά από χώρες, αγωνιστές διώκονται, ενώ την ίδια στιγμή αποκαθίστανται οι ναζιστές, τα Ες-Ες.

 

Όμως, όσο μελάνι και αν χύσουν τα αστικά επιτελεία, η αλήθεια δεν μπορεί να παραγραφεί. Τα λόγια του Ερνστ Χέμινγουεϊ είναι αδιάψευστος μάρτυρας και για τις μελλοντικές γενιές… «Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα από ό,τι μπορεί ποτέ να πληρώσει».

 

 

 

Η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη εμπνέει τους λαούς, διδάσκει πίστη στη δύναμή τους. Αυτήν τη δύναμη μπορούν και πρέπει, ειδικά σήμερα, να δοκιμάσουν, σε μια περίοδο που ο πόλεμος ΝΑΤΟ – Ρωσίας στα εδάφη της Ουκρανίας φέρνει στο προσκήνιο πιο επιθετικά τις αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων, εγκυμονώντας ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για τους λαούς.

 

Η 9η Μάη δείχνει τη δύναμη που διαθέτει ο λαός με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, για να νικήσει τον όποιο ιμπεριαλιστικό συνασπισμό και εγχώριο ταξικό εκμεταλλευτή, να ανοίξει τον δρόμο για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό. Είναι η καλύτερη απόδειξη του συνθήματος ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό με ΚΚΕ δυνατό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής.

 

Το ΚΚΕ καλεί κάθε εργάτη, βιοπαλαιστή αγρότη, αυτοαπασχολούμενο, νέο και γυναίκα που προέρχεται από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, να δείξει αυτή τη δύναμη σε όλες τις μάχες για την ισχυροποίηση του Κόμματος, την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών και λαϊκών αναγκών, την εναντίωση στην ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια, με επίκεντρο τις σύγχρονες εργατικές – λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

 

Δυνατό ΚΚΕ σημαίνει τώρα όπως και πάντα δυνατός ο λαός!”. 

Exit mobile version