Η ΕΚΑΒΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΟΥ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΒΟΤΑΝΑ
Η Εκάβη Χαραλαμπάκου αποφοίτησε από το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα του περιβάλλοντος στο ίδιο Πανεπιστήμιο από όπου και πιστοποιήθηκε στην Αρωματοθεραπεία – Βοτανοθεραπεία και στα Φυσικά Καλλυντικά. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων Βοτανοθεραπείας και παρασκευής φυτικών σκευασμάτων, τόσο καλλυντικών όσο και θεραπευτικών. Σε γιορτές διατήρησης σπόρων και σε άλλες δράσεις συμμετάσχει μεταδίδοντας τη γνώση αυτή σε ομιλίες και σεμινάρια. Παράλληλα συνεχίζει την κατάρτισή της στο αναγνωρισμένο Heartwood Institute στον τομέα της Φυτοθεραπευτικής”.
1. Σε ένα μπουκαλάκι αιθερίου ελαίου μπορεί να κρύβεται ένα ολόκληρο λιβάδι. Η ποσότητα δρόγης (1) που πρέπει να αποσταχθεί, ώστε να παραχθεί το αιθέριο έλαιο είναι ασύλληπτα μεγαλύτερη από το παραγόμενο έλαιο. Κάθε σταγόνα του συγκεντρώνει τη δύναμη αρκετών φυτών. Προσέχω λοιπόν στη χρήση τους, μετράω σταγόνες. Ποτέ πόσιμα τα αιθέρια έλαια και ποτέ αδιάλυτα στο δέρμα χωρίς την καθοδήγηση έμπειρου αρωματοθεραπευτή.
2. Πριν αγοράσω ένα αιθέριο έλαιο, παρατηρώ να αναγράφεται στη συσκευασία η λατινική ονομασία του φυτού που έχει γίνει απόσταξη (2) και ιδανικά την ημερομηνία της απόσταξης. Διαφορετικά αυτό που μου προτείνεται δεν είναι αιθέριο έλαιο αλλά ένα χημικό άρωμα σε κάποιο φυτικό λάδι. Η αγορά βρίθει από επιτήδειους και ημιμαθείς εμπόρους.
3. Δεν συλλέγουμε ποτέ βότανα από μολυσμένες περιοχές, από την άκρη του δρόμου ή δίπλα σε χωράφια που χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα. Είναι πολύ πιθανό όλοι αυτοί οι ρύποι να καταλήξουν στην κούπα μας.
4. Ανάλογα με το μέρος του φυτού που επιθυμώ να συλλέξω (άνθη, φύλλα, ρίζα), περιμένω την κατάλληλη ώρα και εποχή. Συλλέγω τα φύλλα όταν έχουν πλήρως αναπτυχθεί, ενώ προτιμώ τα νεαρά άνθη μετά την πρωινή δροσιά. Κατάλληλη εποχή για τη συλλογή ρίζας είναι το φθινόπωρο, όπου το φυτό δεν ασχολείται με την ανάπτυξη νέου φυλλώματος και κρατάει όλες τις ουσίες του στο ρίζωμα.
5. Ο γενικός κανόνας για να παρασκευάσω σωστά το βοτανικό μου ρόφημα είναι ο εξής απλός. Βράζω το νερό που θα χρησιμοποιήσω, το κατεβάζω από τη φωτιά και στη συνέχεια προσθέτω το βότανο. Σκεπάζω τώρα το μίγμα για 10’ ώστε να μην χάσω τα πτητικά συστατικά3 τους. Βράζω το νερό με το βότανο πάνω στη φωτιά, όταν: α. η δρόγη μου αποτελείται από ρίζες ή σπόρους και β. όταν φτιάχνω τσάι του βουνού που περιέχει σίδηρο μαζί με άλλα συστατικά τα οποία χρειάζονται μεγαλύτερη θερμοκρασία για να απελευθερωθούν.
6. Αρκετά βότανα έχουν συγκεκριμένες αντενδείξεις στη χρήση τους. Όταν προμηθεύομαι λοιπόν βότανα, έχω ενημερωθεί ενδελεχώς για τις πιθανές μη ενδεδειγμένες χρήσεις τους. Η αντιπηκτική αγωγή, τα αντισυλληπτικά, το ζάχαρο, οι ανωμαλίες του θυροειδούς είναι μόνο μερικές από τις συνθήκες που απαιτούν προσοχή στην κατανάλωση βοτάνων.
7. Ένα συχνό λάθος που κάνουμε όταν θέλουμε να παρασκευάσουμε ένα ρόφημα, είναι η ταυτόχρονη επιλογή πολλών βοτάνων, να φτιάχνουμε δηλαδή ένα πολυπληθές μίγμα. Εδώ έχουμε την πιθανότητα κάποια βότανα να συνεργαστούν πολύ ωραία μεταξύ τους προς την επιθυμητή δράση (συνέργεια) ή όχι. Όσο αυξάνω τον αριθμό των διαφορετικών βοτάνων στο μίγμα μου, τείνω στην περίπτωση που οι ευεργετικές ουσίες ενός φυτού θα εξουδετερωθούν από τις αντίστοιχες ουσίες των υπόλοιπων βοτάνων. Οι συνδυασμοί λοιπόν καλό είναι να διατηρούνται απλοί, το πολύ μέχρι 3 βότανα ώστε να έχω λιγότερες πιθανότητες να δράσουν μεταξύ τους ανταγωνιστικά (4 ).
Γλωσσάρι (1) δρόγη: η αποξηραμένη φυτική πρώτη ύλη. Από αυτή τη λέξη προέρχεται και η αγγλική drug. (2) απόσταξη: η διαδικασία παραγωγής των αιθερίων ελαίων που μοιάζει με εκείνη του τσίπουρου. (3) πτητικά συστατικά: τα συστατικά που εύκολα εξατμίζονται. (4) ανταγωνιστική δράση: χημικός όρος που αναφέρεται στην αλληλεπίδραση ουσιών με αποτέλεσμα την εξουδετέρωση ή μείωση της δράσης τους.