SEA DIAMOND: ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΑΤΥΧΗΜΑ SEA DAIMOND (113)SEA DIAMOND: ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
«Πορεία στον ύφαλο με το βυθόμετρο κλειστό
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
«Το βυθόμετρο δεν ήταν σε λειτουργία κατά τη διαδικασία προσέγγισης του πλοίου, όπως επίσης και το ραντάρ, το οποίο ήταν συνδεδεμένο με το μαύρο κουτί αλλά δεν ήταν σε λειτουργία. Η ηλεκτρογεννήτρια ανάγκης δεν είχε συνδεθεί, όπως θα έπρεπε, με το μαύρο κουτί (VDR) το οποίο καταγράφει όλη τη δραστηριότητα για την ασφάλεια του πλοίου στη γέφυρα», όπως κατέθεσε στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, στο Πλημμελειοδικείο Πειραιά, ο μάρτυρας Αχιλλέας Κακαράτζας, ναυτικός το επάγγελμα και επικεφαλής των διορισμένων από το Λιμεναρχείο Θήρας εμπειρογνωμόνων.
Εκτός λειτουργίας ήταν το βυθόμετρο, αλλά και με τις υδατοστεγείς πόρτες ανοικτές προσέγγιζε το «Sea Diamond» στη Σαντορίνη, σύμφωνα με κατάθεση εμπειρογνώμονα Ο ίδιος περιέγραψε όλα τα μηχανικά προβλήματα που αναφέρει στην έκθεση για το τελευταίο ταξίδι του «Sea Dia-mond», στις 5 Απριλίου. Από την πρόσκρουσή του στις 3.50 μέχρι τη βύθισή του στις 7 το πρωί της επομένης.
Σε ερώτηση της εισαγγελέως, σχετικά με το βυθόμετρο, ο μάρτυρας απάντησε ότι «το βυθόμετρο δεν ήταν συνδεδεμένο, αναφέρεται ρητά στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης. Αν το βυθόμετρο δείχνει 3-5 εκατοστά, με τη μεγάλη ταχύτητα που πήγαινε το πλοίο, 7,5-8 μίλια την ώρα, δεν θα προλάβαινε να δει (τον ύφαλο)».
Το μαύρο κουτί
Η επόμενη ερώτηση, από την πολιτική αγωγή, αφορούσε το μαύρο κουτί (VDR): «Επρεπε να είναι συνδεδεμένο με το ραντάρ για να καταγράφει τις συνομιλίες στη γέφυρα, όπου υπάρχουν τρία μικρόφωνα, αλλά δεν ήταν» απάντησε ο μάρτυρας.
Επειτα από επίμονες ερωτήσεις της εισαγγελέως, πρόσθεσε ότι «από το VDR ακούγεται η λέξη “κάτσαμε”. Εγινε το χειρότερο που μπορούσε να συμβεί. Χτύπησε στο πλάι. Το έσυρε παίρνοντας μαζί του το βράχο. Με την ταχύτητα που πήγαινε το πλοίο, 300 μέτρα το λεπτό, δεν μπορούσε να σταματήσει την πορεία του. Μέσα σ’ ένα λεπτό πήρε κλίση». Κατόπιν πιεστικών ερωτήσεων της πολιτικής αγωγής, είπε ότι «είναι ανεξήγητο γιατί είχε αναπτύξει τόσο μεγάλη ταχύτητα και μάλιστα μέσα στον κόλπο που θα έπρεπε να είχε κόψει».
Στη συνέχεια απαντά σε ερώτηση για τα ραντάρ: «Το πλοίο είχε τρία ραντάρ. Δεν ήταν συνδεδεμένο αυτό που βρισκόταν σε λειτουργία και έδειχνε την πορεία του πλοίου. Δεν είχαμε καμία ένδειξη από το ραντάρ. Σίγουρα έπρεπε, αλλά δεν είχε γίνει η σύνδεση. Η εξήγηση που μας δόθηκε ήταν ότι ήταν άλλο συνδεδεμένο από αυτό που λειτουργούσε».
Ο μάρτυρας, απαντώντας στις ερωτήσεις της εισαγγελέως πρόσθεσε ότι «το μαύρο κουτί σταμάτησε να καταγράφει στις 6.03. Λογικά εξαντλήθηκε ο χρόνος των μπαταριών». Επίσης, ότι υπήρχε «αστοχία σε όλο το σύστημα ηλεκτροδότησης».
Στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης ο ίδιος αναφέρει ότι «οι υδατοστεγείς θύρες ήταν ανοιχτές και μπήκαν τεράστιες ποσότητες νερού και, αφού πήρε κλίση το πλοίο, μπήκε στα διαμερίσματα οχτώ και εννιά.
Επιβάρυνση
»Αν οι υδατοστεγείς ήταν κλειστές δεν θα βοηθούσε τόσο ώστε ν’ αποκλειστεί η βύθιση του πλοίου, αλλά δημιούργησε επιπλέον επιβάρυνση στα συγκεκριμένα διαμερίσματα στα οποία ήταν ο κεντρικός πίνακας του ρεύματος και δημιουργήθηκε το βραχυκύκλωμα».
Η πολιτική αγωγή χαρακτήρισε ανεξήγητο το γεγονός ότι ενώ το πλοίο βρισκόταν 15 ώρες στην επιφάνεια δεν διασώθηκε το ημερολόγιο της μηχανής.
Επίσης επισήμαναν ότι στο προηγούμενο ταξίδι του πλοίου, στις 15 Μαρτίου, και πάλι έπλεε με τρεις μηχανές για μεγάλο διάστημα και μάλιστα με δύσκολο καιρό, ενώ στο τελευταίο ταξίδι του, στις 16.30 στην περιοχή του Ακρωτηρίου, εμφανίστηκε πάλι το ίδιο πρόβλημα στη μηχανή του».