ΟΙ 5 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 2014 ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

 

 

Εντάξει. Το 2014, είναι χρονιά Ευρωεκλογών, Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών. Σε κεντρικό επίπεδο, σηματοδοτείται από την Ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τις εξαγγελίες, πως έρχεται το τέλος των μνημονίων. Αλλά για κάθε τόπο, ένα χρονικό ορόσημο, είναι αιτία προβληματισμού και –ίσως- εφαλτήριο πρωτοβουλιών, για την επίλυση ιδιαίτερων προβλημάτων. Τι λοιπόν, καλείται να κάνει η Σαντορίνη, το 2014;. Ιδού μια πρόχειρη λίστα:

nosokomeio1Νοσοκομείο.

  «Ζητείται Ελπίς». Ότι κι αν συζητιέται, όσες αντιπαραθέσεις κι αν γίνουν, ένα είναι το δεδομένο: η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, θέλει να το παραχωρήσει σε ιδιώτες. Το είπε απερίφραστα στην επιστολή του ο κ. Άδωνις, το επανέλαβε, ο νομικός του σύμβουλος κ. Πλεύρης. Άρα  τι περιμένει η τοπική κοινωνία;. Να δεχτεί ο Υπουργός Οικονομικών, τη σύσταση μιας Θηραϊκής ΑΕΜΥ (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας) που θα λειτουργήσει αυτή τη νεότευκτη, εξαιρετικά καλοφτιαγμένη και πλήρως εξοπλισμένη μονάδα;. Μακάρι. Αλλά πιθανότερο είναι το «μακαρία η μνήμη του Δημοσίου Νοσοκομείου».

Λύση;. Μάλλον μία και μοναδική. ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) δεν θέλουν;. ΣΔΙΤ να λάβουν. Αλλά μια ΣΔΙΤ, όπου το Δημόσιο θα είναι υπεύθυνο για τα σημερινά –πενιχρά- χρήματα που δίνει και θα έχει αντίστοιχο ποσοστό στη μετοχική σύνθεση. Ο Δήμος το ποσό που προκύπτει από την αύξηση εισιτηρίου του Τελεφερίκ και του Ηφαιστείου και το υπόλοιπο ποσό ιδιώτες-μικροεπενδυτές με ποσοστά που δεν θα υπερβαίνουν το 3-5%. Σε μετοχές όμως, όχι σε χορηγίες ή δωρεές!.

Απορρίμματα.ΧΩΜΑΤΕΡΗ

Είναι προφανές πως η καλύτερη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η «άλλη» και η καλύτερη θέση «αλλού». Από την εποχή που κάποιες αιφνίδιες, αλλά περιέργως «βολικές» πυρκαγιές ανακούφιζαν το πρόβλημα, μέχρι το περιώνυμο Πιλοτικό Πρόγραμμα, τη «μελέτη Μουρελάτου» και τα σημερινά σενάρια, το νησί ταλανίζεται από μια διαρκή αναβλητικότητα. Το χειρότερο είναι πως εν όψει εκλογών, το θέμα θα είναι πάλι ψηλά στην ατζέντα του διαλόγου και όλοι θα διατείνονται πως έχουν τη λύση στο τσεπάκι τους. Τώρα λοιπόν, ένα είναι το δείγμα ευθύνης: η Συμπολίτευση να το λύσει και η Αντιπολίτευση να αποδεχτεί τη λύση. Γιατί πολύ απλά, όσοι φέτος είχαν βάλει στο τζάκι του, κάλτσα και ευχόντουσαν ο …Cocacoλίσιος Αη Βασίλης, (που δεν έχει καμία σχέση με την ασκητική μορφή του Μεγάλου Πατέρα της Oρθοδοξίας) να φέρει τη λύση, απογοητεύτηκαν και πάλι.

Στους 5 κορυφαίους μεσογειακούς προορισμούς κορυαζιέρας, η Σαντορίνη.

Στους 5 κορυφαίους μεσογειακούς προορισμούς κορυαζιέρας, η Σαντορίνη.

Τελεφερίκ- Κρουαζιέρα.

 

  Εδώ τα «πιάσαμε τα λεφτά μας». Από τότε που μπήκαν στη ζωή μας οι όροι «βιώσιμη ανάπτυξη» και «φέρουσα ικανότητα», χάσαμε τα δόντια μας. Είναι τόσο γλυκές καραμέλες που μας γέμισαν τερηδόνα. Το ζήτημα είναι, πως όντως η Σαντορίνη χρειάζεται ένα δεύτερο Τελεφερίκ. Χρειάζεται όμως και καλύτερο συντονισμό των αφίξεων. Χρειάζεται και καλύτερο σχεδιασμό των εκδρομών. Και εν τέλει χρειάζεται  το σθένος να λέει Όχι ή Ναι. Αυτό το μεμψίμοιρο «Ίσως» και το τραγελαφικό «θα δούμε» που εκστομίζεται τόσα χρόνια, απλά θολώνει τα νερά, τις αντιλήψεις και τη ματιά της τοπικής κοινωνίας.

 

Sea Diamond.

Το μόνο παρήγορο είναι πως κάμποσοι – αναμφίβολα- «περίεργοι» τύποι, επιμένουν. Αλλιώς θα είχε ξεχαστεί το θέμα. «..κάποιοι θέλουν στο κουφάρι του πλοίου και στο όνομα των νεκρών να κανιβαλίσουν», είπε στο ΑΠΕ ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (της γνωστής πολιτικής οικογενείας) και πρόσθεσε σε άλλο σημείο «Το ΕΛΚΕΘΕ είναι ένα πάρα πολύ αξιόπιστος οργανισμός με θαυμαστά έργα και αποτελέσματα. Αποτελεί επίσημο σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής πολιτείας. Νομίζω ότι τις προτάσεις του θα πρέπει να τις σεβόμαστε και να μην αφήνουμε τον κάθε έναν που πολιτικολογεί στα καφενεία, να διαμορφώνει την πολιτική της χώρας. Το ναυάγιο είναι σε τέτοιο βάθος που δεν εμποδίζει σε τίποτα». Οπότε τι θέλουν και φωνασκούν αυτά τα «παλιόπαιδα τα ατίθασα» της  Συντονιστικής για την ανέλκυση του ναυαγίου. Αφού όχι μόνο «δεν βρέχει λίρες», αλλά και η άποψη του αυτοδημιούργητου πολιτικού, είναι καταπέλτης. Τώρα, το γιατί στη γειτονική Ιταλία, μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια, έκαναν δίκες, επιμέρισαν ποινές και πραγματοποίησαν την πανάκριβη ανέλκυση του Costa Concordia, δέον να μείνει αναπάντητο. Μπορεί να αμφισβητηθεί ολόκληρος Βαρβιτσιώτης;.

Νέο Λιμάνι

Εντάξει. Η ιστοσελίδα, μπορεί να μην έχει την καλύτερη αίσθηση του χιούμορ, αλλά κανένα καλαμπούρι, που και που –έτσι για να ξεβαρεθούμε- το κάνει. Άκου… Νέο Λιμάνι!!!.

ΚοινωνίαΕΡΓΑ

  Ο Δήμος Θήρας, έχει περίπου 5.000.000 ευρώ διαθέσιμα κεφάλαια. Το ίδρυμα «Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού», αλλά τόσα και παραπάνω. Την ίδια ώρα οι οικοδόμοι είναι άνεργοι. Οι μικροεργολάβοι ανενεργοί. Οι ανάγκες των χωριών σε μικρά ή μεσαία έργα, μεγάλες. Αν ο Δήμος και ο Δήμαρχος δεν αποφασίσουν να προβούν στην εκτέλεση μικρών έστω έργων που και  τα χωριά θα αναμορφώσουν και δουλειά θα δώσουν, τότε οι 466 επισήμως άπορες οικογένειες του νησιού θα πληθύνουν. Είναι ώρα να ανοίξει το σεντούκι, όχι για να σκορπιστούν οι παράδες, αλλά προκειμένου να έρθει μια κάποια ανάπτυξη στον τόπο.