Site icon Santonews

3η Δεκέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΘΗΡΑΣ

 

 

 

  “Διεκδικούμε  την υλοποίηση των αιτημάτων του Αναπηρικού κινήματος

Δέκα χρόνια μετά την κύρωση από την Βουλή των Ελλήνων της Σύμβασης  για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, οι ανάπηροι στη χώρα μας εξακολουθούν να βιώνουν ανισότητες, κοινωνικό αποκλεισμό, μειωμένη προσβασιμότητα στον δημόσιο χώρο, στην εργασία, στην κοινωνική ζωή, στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον.

Ανάπηροι διαβιούν ακόμα σε ιδρύματα, χωρίς διασφάλιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους. Πρόσφατα νέος που διαβιούσε σε κλειστή ιδρυματική δομή στη Θεσσαλονίκη έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο.  Ότι και αν αποδειχθεί από την έρευνα, δεν αναιρείται η τραγικότητα του θανάτου του, ούτε οι συνήθως απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και ασφάλειας του ιδρυματικού περιβάλλοντος.

Συνήθως ασχολούμαστε με τα κλειστά αναχρονιστικά ιδρύματα ύστερα από δυσάρεστα γεγονότα, όπως αναίτιων θανάτων και τραυματισμών των περιθαλπόμενων ή και των τραγικών συνθηκών που επικρατούν και επιτείνουν τη διασπορά του κορωνοϊού.

Ο ρόλος αντίστοιχα της Πολιτείας για δεκαετίες εστίασε στη διατήρηση των ιδρυμάτων αυτών και όχι σε πολιτικές αποϊδρυματοποίησης και ποιοτικής αναβάθμισης της  λειτουργίας τους. Δυστυχώς η ευθύνη για κάλυψη των αναγκών των περιθαλπόμενων σε αυτά ανθρώπων με αναπηρία μέσα από τις επιταγές των Διεθνών και Εθνικών συμβάσεων αλλά και των σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων, δεν υπήρξε κυρίαρχος εθνικός στόχος.

Όλο το έργο που ξεκίνησε στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πενταετία της διακυβέρνησής του, σήμερα αποδομείται και ακυρώνεται στην πράξη, ενώ επικοινωνιακά οι λέξεις και οι άνευ ουσίας κινήσεις εντυπωσιασμού, κυριαρχούν και απλά συντηρούν με την «βοήθεια» των ΜΜΕ την εικόνα του δήθεν «αυξημένου ενδιαφέροντος» από τους σημερινούς κυβερνητικούς παράγοντες. 

Για άλλη μια φορά επισημαίνουμε ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα:

 

Οι παραπάνω πολιτικές απαιτούμε να συνεχιστούν και να υλοποιηθούν πλήρως, ενώ ταυτόχρονα έχουμε επεξεργασθεί και αγωνιζόμαστε για την υλοποίηση νέων πολιτικών υπέρ των συμπολιτών μας με αναπηρίες όπως ενδεικτικά:

Την αύξηση των δαπανών των παροχών προς τους ανάπηρους/ες, καθώς και   ειδικές ενισχύσεις στην κυοφορούσα ανάπηρη γυναίκα και τη νέα μητέρα.

Exit mobile version