Site icon Santonews

35-40% ΚΑΤΩ Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ

Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΕΠΛΗΞΕ ΤΟ ΘΗΡΑΪΚΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

 

 

 

Άσχημα ήταν τα φετινά αποτελέσματα του τρύγου στη Σαντορίνη, από πλευράς ποσότητας σταφυλιών. Όπως είπε ο Διευθυντής της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Ματθαίος Δημόπουλος, ο καύσωνας που έπληξε το νησί οδήγησε σε μείωση της παραγωγής κατά 35-40%. “ Περισσότερο επλήγησαν οι “χαμηλές περιοχές”, δήλωσε ο κ. Δημόπουλος, τονίζοντας παράλληλα πως παρά ταύτα, οι ποσότητες που παραδόθηκαν, έχουν άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, η τελική ποσότητα σταφυλιών ανέρχεται σε 2.000 έως 2.100 τόνους, κάτι που δημιούργησε κούρσα ανταγωνισμού μεταξύ των 16 οινοποείων του νησιού, με τις τιμές να υπερβαίνουν τα 3 ευρώ το κιλό. Επίσης, οι ανάγκες για λευκό κρασί μείωσαν και την ποσότητα των σταφυλιών που αφυδατώνονται στον ήλιο για να γίνουν Βινσάντο. “Όντως βάλαμε λιγότερα σταφύλια. Η Ένωση, έχει όμως μια μεγάλη παρακαταθήκη σε Βινσάντο η οποία παλαιώνεται και αποτελεί σπουδαίο προϊόν”, σημείωσε ο κ. Δημόπουλος.

Όσο για την απώλεια παραγωγής από τους αμπελουργούς, οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ που έκαναν τις αυτοψίες ήτα πολύ ακριβείς στις εκτιμήσεις τους και γύρω στα Χριστούγεννα, οι λογαριασμοί των αγροτών θα πιστωθούν με τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Exit mobile version