2,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΗ

Η ΑΝΤΙΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΟΜΠΡΕΛΛΑ ΤΗΣ ΑΛΙΜΕΝΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΓΕΡΗ

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΜΑΝΙΟΥ

“Σας επισυνάπτουμε το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ​και Πίνακα των πρώτων έργων που εντάσσονται στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου που πριν από λίγους μήνες (Μάιο 2017) είχαν εγκριθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Χαρίτση, με σκοπό την  ενίσχυση των τοπικών οικονομιών που αντιμετωπίζουν αυξημένες προκλήσεις λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους, όπως π.χ. νησιωτικότητα, υποδοχή μεταναστευτικών ροών, και της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών, με άξονες προτεραιότητας:

α) τη βελτίωση των υποδομών προσβασιμότητας, των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών, των κοινωνικών υποδομών και αυτών της διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων,

β) τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και δράσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ),

γ) τις δράσεις βελτίωσης της επιχειρηματικότητας και δράσεις δικτύωσης-εξωστρέφειας-καινοτομίας,

δ) τις δράσεις ανάπτυξης του τουριστικού και πολιτισμικού κεφαλαίου.

 

Αναλυτικότερα, τα πρώτα έργα, που εντάσσονται στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Νοτίου Αιγαίου που αφορούν το Νομό Κυκλάδων, ύψους 5.700.000 ευρώ, είναι:

 

1) Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών Ανάφης- 1η Φάση, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ, με φορέα πρότασης το

Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ίου και αφορά την Ανάφη και

 

2) Δημιουργία Εξαγωγικού cluster για τα Κυκλαδικά προϊόντα του τομέα αγροδιατροφής και της γαστροφαγίας, προϋπολογισμού3.200.000 ευρώ, με φορέα πρότασης το Επιμελητήριο Κυκλάδων και αφορά όλες τις Κυκλάδες.

Το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να ενταχθούν και άλλα νέα έργα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Εντάσσονται τα πρώτα έργα στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα

Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, εντάσσονται τα πρώτα έργα στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Πρόκειται για τα προγράμματα που δημιούργησε το Υπουργείο Οικονομίας ειδικά για τις Περιφέρεις Βορίου και Νοτίου Αιγαίου και τα οποία θα στηρίξουν τα νησιά με επιπλέον εθνικούς πόρους ύψους 50 εκατ. ευρώ.

O κ. Χαρίτσης δήλωσε σχετικά:

«Στεκόμαστε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των νησιών του Αιγαίου και παρέχουμε τους πόρους και τα κατάλληλα εργαλεία για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Πριν λίγους μήνες ξεκινήσαμε τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα και να ενισχύσουμε περισσότερο τα νησιά που σηκώνουν το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών.

Τα Προγράμματα συνάντησαν μεγάλη επιτυχία και κατατέθηκαν δεκάδες ποιοτικές προτάσεις των οποίων η αξιολόγηση ολοκληρώνεται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου μας. Σήμερα εντάσσουμε τα πρώτα έργα προϋπολογισμού 15,5 εκατ. ευρώ περίπου (6 στο Βόρειο Αιγαίο και 5στο Νότιο). Χωροθετούνται τόσο σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά όσο και σε μεγαλύτερα που έχουν δεχτεί το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών.

Πρόκειται για έργα υψηλής προτεραιότητας που αναβαθμίζουν τις τοπικές υποδομές, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και των επισκεπτών και ενισχύουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών οικονομιών. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενταχθούν δεκάδες νέα έργα τόσο στα Προγράμματα αυτά όσο και σε νέα προγράμματα που προετοιμάζει το Υπουργείο μας».

ΠΙΝΑΚΑΣ

 

Έργα που εντάσσονται στα Ειδικά Αναπτυξιακά Β & Ν Αιγαίου
ΤίτλοςΦορέας ΠρότασηςΠροϋπολογισμόςΤοποθεσία
Νότιο Αιγαίο(Π/Υ : 7.285.188 ευρώ)
Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών Ανάφης- 1η ΦάσηΔημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ίου2.500.000,00Ανάφη
Επισκευή κρηπιδώματος Λιμένα Φρυ ΚάσουΔημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου615.000,00Κάσος
Ανάπλαση κεντρικής πλατείας ΣύμηςΔήμος Σύμης520.188,57Σύμη
Δημιουργία Εξαγωγικού cluster για τα Κυκλαδικά προϊόντα του τομέα αγροδιατροφής και της γαστροφαγίαςΕπιμελητήριο Κυκλάδων3.200.000,00Κυκλάδες
Αποκατάσταση Διατηρητέων κτιρίων Σαρέντζι και Ρολόι Δήμου ΧάλκηςΔήμος Χάλκης450.000,00Χάλκη
Βόρειο Αιγαίο(Π/Υ : 8.205.438 ευρώ)
Συμπληρωματικά έργα για την έναρξη λειτουργίας των νέων υποδομών λιμένα Ευδήλου ΙκαρίαςΛιμενικό Ταμείο Ικαρίας860.000Ικαρία
Αναβάθμιση Σχολικού Συγκροτήματος Ακαδημίας Μυτιλήνης Δήμου ΛέσβουΔήμος
Λέσβου
2.590.000Λέσβος
Ολοκληρωμένο Ψυχιατρικό τμήμα ενηλίκων στο Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου2η ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου ΚΥ Λήμνου1.472.415Λήμνος
Πλήρη ανακαίνιση κοιτώνων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού Γενικού Νομαρχειακού Νοσοκομείου Σάμου – Υποστηρικτικό λογισμικό για την καταγραφή προσφύγων και κατοίκωνΓενικό Νοσοκομείο Σάμου”Αγ. Παντελεήμων”387.273Σάμος
Αντιμετώπιση των βροχοπτώσεων στην παραλιακή οδό Πυθαγορείου (θέση Ρεματάκι)Δήμος
Σάμου
555.750Σάμος
Δίκτυα Αρδευσης Κάμπου από Φράγμα Κόρης ΓεφύριΔΕΥΑΧ2.340.000Χίος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *