1942: Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΙΚΙΝΟ

ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΤΥΧΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Θ. ΣΚΑΜΠΑΒΙΡΙΑ

 

 

Ιστορική φωτογραφία από το αρχείο της κας Χαλκέα. Κλιμάκιο του κατοχικού στρατού της τότε φασιστικής Ιταλίας, είχε στρατοπεδεύσει και έλεγχε την Σίκινο. Ανάμεσα στα άλλα κτήρια, είχαν επιτάξει και την Βίλα και τα γύρο κτίσματα, που ήταν το φρουραρχείο και οι κοιτώνες για τους στρατιώτες. Στον τοίχο της πρόσοψης είναι γραμμένα με μπογιά τα παρακάτω ( τα κλαριά κρύβουν και άλλα τόσα που δεν μπορώ να διαβάσω ), A QUALSIASE ANCHE ESTERNO SEGRETARIO DELA ITALIA FASCISTA.

Με πρόχειρη μετάφραση ( χωρίς να είμαι Ιταλομαθής ) γράφει : για οποιονδήποτε ακόμα και εξωτερικό, γραμματεία της φασιστικής Ιταλίας. Παρατηρήστε παρακαλώ τους δύο Ιταλούς στρατιώτες που φορούν γκέτες, την σημαία τους στον ιστό και τα διαγώνια χτισμένα συμπαγή τούβλα που είναι περιμετρικά της στέγης, του αετώματος και του πυργίσκου, που είναι βαμμένα ( σήμερα είναι άσπρα ), επίσης δείτε ότι στα δύο τοιχάκια που οι ίδιοι έβαλαν να κατασκευάσουν και ορίζουν τον διάδρομο που οδηγεί στην εξωτερική σκάλα και είσοδο, έχουν χτίσει εγκλωβίζοντας και δύο κορμούς ελιάς, και έχουν στρώσει χαλίκι.

Ο commandante occupante ( κατοχικός διοικητής ) είχε επιτάξει και έμενε στο νεοκλασικό σπίτι, μπαίνοντας αριστερά στο Χωριό, απέναντι και διαγώνια του Άγιου Βασίλη. Έρευνα και επεξεργασία φωτογραφίας, Θόδωρος Σκπαμπαβίριας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *