ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μάκης Ζώρζος, Πρόεδρος Εστίας Πύργου

Μάκης Ζώρζος, Πρόεδρος Εστίας Πύργου

ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Η δεκαετία του 70 υπήρξε μια άνοιξη για κάθε λογής συλλόγους. Το μεταπολιτευτικό κλίμα, οι ισχυρές ιδεολογικές αντιδικίες και –κυρίως- η διάθεση προσφοράς, δημιούργησαν μια πολιτιστική άνοιξη που δύσκολα θα επαναληφθεί. Τα πράγματα τότε ήταν αθώα και ταυτόχρονα δεν ήταν. Ο πολιτικός έλεγχος, ενός εξωραϊστικού συλλόγου, μιας κινηματογραφικής λέσχης ή ενός πολιτιστικού σωματείου, αποτελούσε κρίσιμο πολιτικό διακύβευμα, για κόμματα, νεολαίες και τοπικές οργανώσεις.
Πολλοί τέτοιοι οργανισμοί βέβαια δεν αποτελούσαν παρά εργαστήρια έκδοσης ψηφισμάτων (για τη Νικαράγουα, για τη Διεθνή Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, για κάθε τι νέο), αλλά η παρουσία τους χρωμάτιζε την καθημερινότητα και ενεργοποιούσε τους πολίτες.
Αργότερα οι Σύλλογοι, «συμμαζεύτηκαν». Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να συγκεντρώνονται οι άνθρωποι ενός τόπου, σε κάποιες σημαδιακές εκδηλώσεις, μερικά γλέντια και κάποιες καθιερωμένες χοροεσπερίδες.
Αλλά είναι αυτό αρκετό;. Σίγουρα όχι. Ακριβώς επειδή κάποιοι περιορίζονται ακριβώς σε αυτό, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζεται η συνεισφορά τους στη συσπείρωση της διασποράς και η διατήρηση κάποιων εθίμων.
Για τη Σαντορίνη μιλώντας, υπάρχουν δύο Σύλλογοι, που πραγματικά τιμούν το νησί με την προσφορά τους. Ο ένας είναι ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης «Το Αρκάδι». Με σπουδαίες εκδηλώσεις, σημαντικές κοινωνικές πρωτοβουλίες και εξαιρετική προσφορά στα τοπικά δρώμενα. Ο άλλος είναι η «Εστία Πύργου». Ένας σύλλογος, που επιδεικνύει σπάνια διακριτικότητα και ταυτόχρονα τεράστια προσφορά. Επίκεντρό του, ο «Πύργος Καλλίστης». Οι περισσότερες εκδηλώσεις είναι «μικρές» που όμως συσπειρώνουν όλο το χωριό και μεγαλύτερες που προκαλούν θαυμασμό.
Φέτος αυτός ο «μικρός» Σύλλογος, χωρίς καν να το ξέρει πολύς κόσμος, ετοιμάζει δύο πράγματα που ξεπερνούν τα όρια του τώρα. Πρόκειται για την ψηφιοποίηση των αρχείων του παλαιού Δήμου Πύργου Καλλίστης που γίνονται με την επιμέλεια του κορυφαίου παλαιογράφου Αγαμέμνονα Τσελίκα και την αρχιτεκτονική αποτύπωση του χωριού από την Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Κλαίρη Παλυβού.
Κινητήριος δύναμη πίσω από όλα αυτά είναι ο πρόεδρος κ. Μάκης Ζώρζος και αναφέρω το όνομά του, επειδή διαθέτει αυτή την όμορφη ικανότητα να δημιουργεί το εφήμερο και παράλληλα να οραματίζεται το μελλοντικό.
Ποιος νοιάζεται τώρα για βιβλία και μάλιστα αρχειακά;. Λίγοι ίσως, τώρα. Πολλοί όμως αργότερα. Αλλά το σίγουρο είναι πως οι μνήμες τουλάχιστον ενός χωριού, θα επιζήσουν χάρις στο ρομαντισμό – ή μήπως το πείσμα;- κάποιων ανθρώπων.