Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ SEA DIAMOND

ΑΤΥΧΗΜΑ SEA DAIMOND (113)Πολύμηνη, επίπονη και άκρως ενδιαφέρουσα, είναι η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης του ναυαγίου του «Sea Diamond». Στο τριμελές Πλημμελειοδικείο του Πειραιά, εξετάζονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες το κρουαζιερόπλοιο της «Louis Cruises» προσέκρουσε το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, 5 Απριλίου 2007 σε ένα σημείο κοντά στο αγκυροβόλιο του Όρμου Φηρών, για να βυθιστεί λίγες ώρες αργότερα στην περιοχή «Τσικούρα». Η διαδικασία ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου και συνεχίζεται 2-3 φορές την εβδομάδα, με τις συνεδριάσεις να διαρκούν από τις 10:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα. «Είναι μια εξονυχιστική και επίμονη διαδικασία», δήλωσε ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου Θήρας κ. Στέλιος Παπανδρεόπουλος.
 
Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Η πολυπληθής νομική ομάδα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, έχει επικεντρωθεί στην –εσφαλμένη όπως υποστηρίζει- χαρτογράφηση της περιοχής της πρόσκρουσης, επικαλούμενη και την άποψη της τριμελούς επιτροπής των πραγματογνωμόνων που κατατέθηκε ενάμισι χρόνο μετά το ναυάγιο. Το επιχείρημα της εσφαλμένης χαρτογράφησης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, επτά μήνες μετά το ναυάγιο. «Στις 7 Νοεμβρίου η πλοιοκτήτρια εταιρεία έκανε την πρώτη της ανακοίνωση ότι φταίει ο χάρτης και ότι επιφυλάσσεται για όλες της τις ζημιές και για όλες τις δαπάνες να τα αναζητήσει από το ελληνικό δημόσιο», είπε ο κ. Παπανδρεόπουλος και πρόσθεσε: «Αυτή εξακολουθεί να είναι η υπερασπιστική τους γραμμή μέχρι σήμερα. Δηλαδή, δεν αναγνωρίζουν καμία απολύτως ευθύνη, δεν ζητούν συγγνώμη για τίποτα απολύτως δεν αναγνωρίζουν την προσφορά κανενός στην διάσωση που έγινε». Όλα αυτά την ώρα που είναι γνωστό, πως όλα τα κανάλια του πλανήτη, μετέδιδαν συνεχώς εικόνες, από την οργανωμένη επιχείρηση διάσωσης από τα σκάφη της Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης, ενώ το μικρό Επιβατηγό-Οχηματαγωγό «Νήσος Θηρασία», είχε δημιουργήσει γέφυρα μετεπιβίβασης των επιβατών από το κρουαζιερόπλοιο, για να βραβευτούν όλοι από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Βραβεία ανιδιοτέλειας

Ν. Ζώρζος Δήμαρχος Θήρας

Ν. Ζώρζος Δήμαρχος Θήρας

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Κομβικό ρόλο στη διαδικασία, διαδραμάτισε η κατάθεση του Δημάρχου Θήρας, ο οποίος δέχτηκε σωρεία φορτικών ερωτημάτων, από την πλευρά της υπεράσπισης των 13 κατηγορουμένων. «Ήταν άψογος στην κατάθεσή του», είπε ο κ. Παπανδρεόπουλος, «δεν άφησε να πέσει ούτε καρφίτσα, δεν ανέχτηκε καμιά προσβολή παρά τις επιθέσεις, στάθηκε στο ύψος του και υπερασπίστηκε το νησί του».