«ΒΛΑΧΟΔΗΜΑΡΧΟΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ

 «ΒΛΑΧΟΔΗΜΑΡΧΟΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ

Δύο ψηφοδέλτια, ένα με τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά, μελετά η κυβέρνηση

Δύο ψηφοδέλτια, ένα με τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά, μελετά η κυβέρνηση

  Η προχθεσινή ατάκα, του κ. Αλέξη Τσίπρα, περί «βλαχοδημάρχων» πυροδότησε έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις που συνεχίζονται ακόμα. Εκείνο όμως που κατέστησε σαφές ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως για την Αξιωματική Αντιπολίτευση οι επερχόμενες Δημοτικές- Περιφερειακές εκλογές, αποτελούν ένα κρίσιμο πρόκριμα, ενόψει των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

  Την ίδια ώρα η –συνήθως καλά ενημερωμένη- «Καθημερινή», δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο, η κυβέρνηση μελετά την αλλαγή του τρόπου εκλογής των Αυτοδιοικητικών οργάνων. Όπως αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος Γ. Τερζής οι σημαντικότερες αλλαγές είναι:

«- Δύο ψηφοδέλτια, ένα με τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά.

– Οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα ανακοινώνουν πλήρεις συνδυασμούς που θα δημοσιεύονται στον Τύπο και θα αναρτώνται σε εμφανή σημεία του δήμου προς πληροφόρηση των δημοτών.

– Δήμαρχοι θα εκλέγονται όσοι συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων, διαφορετικά οι εκλογές επαναλαμβάνονται τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων.

– Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική».

ΔΗΜΑΡΧΟΙ …ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ;

Φωτιές άναψαν τα περί "Βλαχοδημάρχων" του Α. Τσίπρα

Φωτιές άναψαν τα περί «Βλαχοδημάρχων» του Α. Τσίπρα

  Αν τελικά επιβεβαιωθούν όλα αυτά, τότε οι αλλαγές στο χώρο της Αυτοδιοίκησης θα είναι θεαματικές και δεν θα αφορούν μόνο σύστημα εκλογής, αλλά και στον τρόπο διοίκησης. Για παράδειγμα: δεν είναι καθόλου απίθανο το ενδεχόμενο, ένας Δήμαρχος να μη διαθέτει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, άρα θα πρέπει να αλλάξει συνολικά το σύστημα διακυβέρνησης των τοπικών κοινωνιών.

  Η δεύτερη ανατροπή, έρχεται από την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχήσει –κατά το δυνατόν- στις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Μέχρι τώρα, εκλεγόταν ένας –διόλου ευκαταφρόνητος- αριθμός Δημάρχων ή Συμβούλων, που επρόσκειντο  στο κόμμα της Αριστεράς. Ήταν όμως κυρίως πρόσωπα των οποίων η εμβέλεια στις τοπικές κοινωνίες υπερέβαινε κατά πολύ τα εκλογικά ποσοστά και η επίσημη στήριξη ή «χρίσμα» από το κόμμα έπαιζε συνήθως μικρό ρόλο (άλλωστε τότε ο Συνασπισμός είχε μόλις 4-5%).

  Αντιθέτως, για τα τότε μεγάλα κόμμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και μόνο η επίσημη ή ακόμα και ανεπίσημη στήριξη κάποιου υποψηφίου, έδινε μια σημαντική εκλογική «προίκα» στους υποψηφίους.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ GOOGLE EARTHΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ;

  Οι προηγούμενες εκλογές στο νησί είχαν σαφείς ιδιαιτερότητες που τελικά οδήγησαν στη σαρωτική νίκη του νυν Δημάρχου. Θυμίζουμε την απόσυρση του τότε Δημάρχου κ. Άγγελου Ρούσσου από την εκλογική κούρσα, την υπαναχώρηση του τέως επάρχου κ. Χρύσανθου Ρούσσου και τελικά τη δημιουργία ενός συνδυασμού από τον κ. Αντώνη Σιγάλα κυριολεκτικά στο παραπέντε της κατάθεσης των ψηφοδελτίων. Σημαντική ήταν επίσης η απόφαση του τέως Κοινοτάρχη Οίας- Θηρασίας κ. Γιώργου Χάλαρη να ασχοληθεί με το Δεύτερο Βαθμό Αυτοδιοίκησης, όπως επίσης και η αποχώρηση του κ. Χαράλαμπου Δαρζέντα.

Το σημερινό τοπίο, λοιπόν είναι ρευστό και οι πιο σημαντικές πολιτικές παράμετροι είναι:

 Η έλλειψη εκλογική προίκας από το αδύναμο πλέον ΠΑΣΟΚ.

 Το ενδεχόμενο να στηρίξει –επίσημα ή ανεπίσημα- ο ΣΥΡΙΖΑ κάποιον υποψήφιο.

 Σε αυτήν την περίπτωση ίσως συμπαρασυρθεί και η ΝΔ, με αποτέλεσμα οι εκλογές να πάρουν έντονα πολιτικό χρώμα.

  Πρέπει όμως να σημειωθεί και κάτι ακόμα: ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ενθουσιασμό της μεγάλης ανόδου, έχει δημιουργήσει οργάνωση με δεκάδες ενεργά (για την ώρα τουλάχιστον) μέλη στο νησί, η Τοπική της ΝΔ μοιάζει ανύπαρκτη, ενώ από το ΠΑΣΟΚ, έχουν μείνει μόνο κάποιες ξεθωριασμένες ταμπέλες. Αν λοιπόν τεθεί κομματικό κριτήριο, το κλίμα θα είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρον.

  Όσο για τα ονόματα; . Αυτά θα παρατεθούν σε επόμενη ανάρτηση.