ΒΙΝΤΕΟ:ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ “ΛΑΖΑΡΟΥ” ΣΤΟΝ ΒΟΥΡΒΟΥΛΟ

ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ

 

 

Ο 83χρονος “Καραμανλής”, κάτοικος του Βουρβούλου, υψώνει το “Λάζαρο” από τότε “που θυμάται τον εαυτό του”. Το ίδιο και όλοι οι κάτοικοι. Μερικοί μάλιστα, ίσως αρχίζουν μόλις τώρα “να θυμούνται τον εαυτό τους”.Είναι οι πιτσιρικάδες που συμμετέχουν με ενθουσιασμό. Ο ρομβοειδής σταυρός, είχε νωρίς στολιστεί από τις γυναίκες του χωριού και ο εφημέριος π. Σπυρίδων, εξήγησε το βαθύτερο νόημα της Ανάστασης του Λαζάρου, που αφού αναστήθηκε από τον Ιησού, κατέφυγε στην Κύπρο.

Οι άντρες του χωριού, ύψωσαν τον καταστόλιστο ρομβοειδή σταυρό στην είσοδο της εκκλησίας και μετά κατευθύνθηκαν προς το λιτό τραπέζι που είχε ετοιμάσει ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Γιάννης Σορώτος. Βουρβουλιανές ελιές (ο κ. Πέτρος Δαμίγος, ήταν κατηγορηματικός, πως πρώτοι οι Βουρβουλιανοί καλλιέργησαν ελιές στο νησί), πεντανόστιμες καρδαμίδες και τοματοκεφτέδες. Παρών και ο Α΄ Αντιδήμαρχος Θήρας (και Βουρβουλιανός) κ. Μάρκος Καφούρος, που ως γεωπόνος στην επιστήμη δεν φάνηκε να διαφωνεί στον ισχυρισμό του κ. Δαμίγου.

Το “βάγιο” (πλεκτός σταυρός από φύλο φοίνικα), έτοιμο, αλλά ο π. Σπυρίδων, κερκυραίος στην καταγωγή, παρουσίασε το ακτινωτό βάγιο της γενέτειράς του, με το κέντρο να συμβολίζει τον τριαδικό θεό και τις δώδεκα ακτίνες τους πρώτους αποστόλους. Περισσότερα, στο σχετικό βίντεο.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *