ΒΙΝΤΕΟ: ΤΟΜΑΤΑΔΙΚΟ ΣΑΝΤΟ-ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΕΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

 

 

 

   Πλησιάζοντας το εργοστάσιο επεξεργασίας τομάτας της ΕΣΘΠ (Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – Santo Wines) στο Μονόλιθο, ανακαλύπτεις ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στη Σαντορίνη. Για όποιον μάλιστα, έχει δει τα προηγούμενα χρόνια, τη φθορά που υπέστη -το φτιαγμένο από τον αγώνα κάποιων πρωτοπόρων συνεταιριστών- λιτό και ταυτόχρονα επιβλητικό κτίριο, η έκπληξη είναι διπλή. Υποδειγματική αναπαλαίωση. Δυό λέξεις, φτάνουν.

Το εμβληματικό φουγάρο με τα γράμματα ΣΑΝΤΟ κάθετα, υψώνεται στον ουρανό, οι τοίχοι σε καλαίσθητα χρώματα (χωρίς περιττές πρωτοτυπίες) και όλα λειτουργικά. Όσο για το εσωτερικό του;. Πεντακάθαρο, γεμάτο θορύβους και “τοματένια ατμόσφαιρα” (έκλεψα αυτή την έκφραση από τον κ. Πέτρο Νομικού, όταν αναφερόταν στα παιδικά του χρόνια στο τελευταίο εν λειτουργία ιδιωτικό εργοστάσιο τομάτας, στη Βλυχάδα).

Στην επόμενη επίσκεψη όμως, το εργοστάσιο μύριζε σαν κουζίνα, πανάκριβου εστιατορίου. Τομάτα, βινσάντο, μυρωδικά, βασιλικός, μπαχάρια, πλανιούνται στην ατμόσφαιρα. Και κάπου εκεί ο σεφ, ετοίμαζε τη σάλτσα της ημέρας. Ήταν ο Οινολόγος- Τεχνολόγος τροφίμων κ. Νίκος Βαρβαρήγος, που εμπνεύστηκε και δημιούργησε μια νέα σάλτσα, με αυτά τα υλικά. Πεντανόστιμη κι έτοιμη να πέσει πάνω στα ζεστά μακαρόνια. Χωρίς παραπάνω μαγείρεμα, χωρίς τίποτα. Ιδανική για καλοφαγάδες εργένηδες και πολυάσχολες νοικοκυρές.

Μετά, η ώρα της δοκιμής. Ο Πρόεδρος της ΕΣΘΠ κ. Μάρκος Καφούρος, οικοδεσπότης σε ένα λιτό δείπνο, με θεσπέσια γεύση. Λίγα μακαρόνια περιχυμένα με αυτήν την νόστιμη σάλτσα. Χωρίς κρύσταλλα και πορσελάνες. Σε πλαστικό πιάτο και μαζί με τους εργάτες, μέλη του Δ.Σ της Ένωσης και τον δικηγόρο του Δήμου κ. Πάνο Σημιτό.

 

 

 

Το Βίντεο με την περιήγηση στο εργοστάσιο και τις κουβέντες μας, έπεται.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *