ΒΙΝΤΕΟ: TO ΛΕΥΚΟ& ΜΠΛΕ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

  YIMNBLUEΠρόσφατα ύστερα από πολλές δοκιμές επιστήμονες του Πανεπιστημίου Όρεγκον, ανακάλυψαν μια νέα μπλε απόχρωση που ονόμασαν “YInMn Blue” από τα στοιχεία που το συνθέτου (Ύττριο, Ίνδιο και Μαγνήσιο) και διαπίστωσαν πως η εκτεταμένη χρήση του, μπορούσε να κατεβάσει πολύ τις ενεργειακές απαιτήσεις των σύγχρονων κτιρίων.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η βαφή των οροφών με λαμπερό μπλε, είναι παράδοση αιώνων για τη Σαντορίνη. “Οι μπλε στέγες έχουν εδώ και καιρό το σήμα κατατεθέν των ελληνικών νησιών, αλλά μια σημαντική μείωση στους λογαριασμούς κλιματισμού, ιδιαίτερα σε θερμότερα κλίματα, θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης για να ξεφυτρώσουν παντού μπλε στέγες βαμένες με “YInMn Blue”, γράφει το περιοδικό Property .

Το παράδειγμα της Σαντορίνης, επικαλείται όμως και ο καθηγητής του Berkeley και πρώην Υπουργός Εενέργειας της Καλιφόρνια, Arthur H. Rosenfeld, στη μελέτη του με τον τίτλο: White Roofs to Cool your Buildings, and Cities and(this is new) Cool our Planet- Λευκές στέγες για να κρατήσετε δροσερά τα σπίτια σας και (αυτό είναι νέο) για να κρατήσουμε δροσερό τον πλανήτη”.

Υποστηρίζει μάλιστα πως αν ο πλανήτης, ακολουθούσε το παράδειγμα της Σαντορίνης, θα ήταν σαν να “αποσύρονταν 300 εκατομμύρια αυτοκίνητα από τους δρόμους, για τα επόμενα χρόνια”, σε ότι αφορά τις εκπομπές CO2.

 

ΒΙΝΤΕΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *