ΒΙΝΤΕΟ: Ο Λ. ΓΥΖΗΣ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ “Λ&Ε ΝΟΜΙΚΟΥ”

ΟΙ ΔΩΡΕΕΣ, ΤΟ ΟΡΑΜΑ Η ΠΙΚΡΑ ΤΟΥ ΔΩΡΗΤΗ ΚΑΙ Η ΑΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΕΝΟΣ ΝΗΣΙΟΥ

 

 

Ο Λευτέρης Γύζης, είναι από τις προσωπικότητες της Σαντορίνης που βρέθηκε μέσα σε κάθε ιστορία κοινωνικής προσφοράς, πολιτικών και αυτοδιοικητικών αγώνων και οξυδερκούς ανάλυσης για το μέλλον του νησιού. Αποτέλεσε και αποτελεί ένα πολύτιμο κεφάλαιο, ενώ η προσωπική του διαδρομή, είναι τόσο γοητευτική και πολυτάραχη που θα αποτελέσει αντικείμενο μιας άλλης καταγραφής την οποία συμφωνήσαμε.

Το βίντεο που παρουσιάζει η Santonews, περιέχει την ιστορία του Ευάγγελου Νομικού. Όχι τυχαία. Ο Λευτέρης Γύζης, ήταν από νεαρότατη ηλικία, ένα από τα αγαπημένα στελέχη των εταιρειών Νομικού και κυρίως είναι εκείνος που έστησε από την αρχή το μεγαλεπήβολο εγχείρημα του Τελεφερίκ που υπήρξε το καύχημα του Ιδρύματος “Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού” και ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη και πιο οραματική παρακαταθήκη της Σαντορίνης.

Δεν ήταν μόνο αυτό. Και η αφήγηση του Λευτέρη Γύζη, αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές, μιας ιστορίας που σηματοδοτεί τη μετάβαση της Σαντορίνης, από ένα φτωχό νησί με επίκεντρο την γεωργία σε τουριστικό κόσμημα του πλανήτη.

 

1 Απάντηση

  1. Ο/Η Μάντυ Γκλαβά λέει:

    Ο Λευτέρης ο Γύζης είναι μία υπέροχη προσωπικότητα, ένας πολύ έξυπνος, ταλαντούχος και χαρισματικός άνθρωπος, που αν είχαμε την τύχη να τον είχαμε Δήμαρχο, θα είχαμε τώρα μία άλλη Σαντορίνη. Σαν γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος επί 7ετία, έχω να καμαρώνω ότι εξελίχθηκα σε τόσο γρήγορη δακτυλογράφο γιατί ο αείμνηστος Ευάγγελος Νομικός ήθελε να του στέλνουμε τα πρακτικά των συνεδριάσεων δακτυλογραφημένα στο Λονδίνο. Θυμάμαι λοιπόν με μεγάλη νοσταλγία τις πρώτες συνεδριάσεις, με τους «παλιούς προέδρους», πριν την επέλαση του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, αν και οι περισσότεροι ήταν «συντηρητικοί» και ιδεολογικά αντίθετοι με το Λευτέρη το Γύζη, συνεδρίαζαν πολιτισμένα, γρήγορα και αποτελεσματικά και συνέβαλαν στο δυναμικό ξεκίνημα του Τελεφερίκ. Το «Τελεφερίκι» όπως χαρακτηριστικά το έλεγε ένας πρώην αγωγιάτης και μετέπειτα καθαριστής στο Τελεφερίκ ο Στάθης ο Κορωνιός, θα είχε ολοκληρώσει πολύ σημαντικά έργα, αν ο Γύζης συνέχιζε να είναι διευθύνων σύμβουλος ή αν ο Ιδρυτής δεν είχε φύγει απογοητευμένος. Θα είχε εγκαταστήσει στα σίγουρα ένα σύγχρονο εργοστάσιο ανακύκλωσης απορριμμάτων, ή, θα είχε δημιουργήσει ένα καινούριο λιμάνι. Μπορεί να είχε χτίσει ένα Δημαρχιακό Μέγαρο με αίθουσες συνεδριάσεων και πολιτισμού. Μπορεί ακόμα να είχε ιδρύσει ένα Μουσείο Ηφαιστείου και τόσα πολλά άλλα μεγάλα έργα υποδομής που δεν έγιναν ποτέ από τα έσοδα του Τελεφερίκ. Αυτό ήταν το όραμα του Ιδρυτή, να συμβάλει στην αναγέννηση της Σαντορίνης σαν κοιτίδας παραγωγής πολιτισμού και όχι να μπαλώνει τρύπες εδώ κι εκεί. Συγχαρητήρια στον κ. Πράσο που μας έδωσε την ευκαιρία να ακούσουμε αυτή την πολύ ωραία αναδρομή και μακάρι ο κ. Γύζης να αρχίσει σύντομα την συγγραφή του βιβλίου του το οποίο αν θέλει προτίθεμαι να του δακτυλογραφήσω. Του το χρωστάω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *