ΒΙΝΤΕΟ: Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΜΟΔΙΣΤΡΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

  katina_darzentaΗ κυρία Κατίνα (Κατερίνα Δαρζέντα), υπήρξε για πάνω από 50 χρόνια μοδίστρα της Σαντορίνης. Αυτό από μόνο του, λέει, πολλά. Η συναρπαστική της αφήγηση όμως για τις εποχές που οι συγγενείς έριχναν λεφτά “στην πρώτη ψαλιδιά” για να ραφτεί το νυφικό στα φτωχά ζευγάρια. Οι πάνω από 70 μαθήτριες που πέρασαν από τα χέρια της και έγιναν πετυχημένες στη ζωή τους. Έχει τον αστείρευτο σεβασμό τους. Ακόμα κι όσες λείπουν από το νησί, η πρώτη τους επίσκεψη, θα είναι στο μικρό μακρόστενο δωματιάκι, όπου κάθονταν στα σκαμνάκια και η γενναιόδωρη Κυρία Κατίνα, τους δίδασκε τα μυστικά της μοδιστρικής.

Η δυσκολία -το ξέρατε αυτό;- της ραφής ενός αντρικού κοστουμιού. Γιλέκα, τσέπες, κρυφότσεπες, το έκαναν πιο περίπλοκο από το νυφικό, με πρόσθετο το γεγονός πως έπρεπε να αντέχει για χρόνια. Η μόδα, υποτασσόταν στην αργασμένη από τη φτώχεια ανάγκη. Τα πατρόν που ξεσήκωνε από τα περιοδικά που έρχονταν από την Αθήνα και το Παρίσι και την έκαναν περιζήτητη και μοντέρνα.

Η μόδα, των εύπορων κομψευόμενων κυριών της παλιάς εποχής που έσπευδαν στην κυρία Κατίνα και μάλιστα θύμωναν κιόλας όταν , λόγω φόρτου, δεν τις αναλάμβανε. Τα ξενύχτια, με τη λάμπα και τη βελόνα να τρυπάει τα δάχτυλα, για ραφτεί έγκαιρα το φόρεμα.

Μια από τις καλύτερες συνεντεύξεις, που μου έχουν παραχωρηθεί ποτέ. Κυρία Κατίνα, σ’ ευχαριστώ από καρδιάς.

Και για να μην το ξεχάσω και μην τύχει και δεν το προσέξετε. Οι ίνες Αθάνατου, αυτού του ψηλού αγκαθωτού είδους αγαύης που ενδημεί στη Σαντορίνη. Τις εποχές που ακόμα και η κλωστή, ήταν μια ακριβή πολυτέλεια, ήταν για τις πάμπτωχες αλλά προκομμένες νοικοκυρές του νησιού, το υλικό για να ράψουν κουμπιά και να κάνουν μπαλώματα. Πόσο εφευρετική, γίνεται η φτώχεια!.

Save

Save

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *