ΒΙΝΤΕΟ: Η ΕΥ-ΘΑΝΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΥ-ΚΑΛΥΠΤΩΝ

ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟ ΘΕΜΑ;

 

 

 

“Έβγαινε τα χαράματα ο αγροφύλακας και σφύριζε. Τότε, όλοι οι υπόλοιποι αγροφύλακες φόρτωναν τα γαϊδουράκια τους με δοχεία νερού και πήγαιναν, να ποτίσουν τους ευκαλύπτους. Για να φτάσει βαθιά το νερό έμπηγαν τρύπια καλάμια και πότιζαν”. Όλα αυτά τη δεκαετία του ’50. Αφηγητής ο γεωπόνος κ. Τολάκης, που κοντά στα 90 του, τον βρήκα στην Κάναβα Ρούσσος. Κι ο Γιάννης ο Ρούσσος, να επιβεβαιώνει. Ήταν η πρόοδος της εποχής. Να αποχτήσει η άνυδρη Σαντορίνη, λίγο πράσινο.

Η σκέψη απλή. Αφού αυτό το δέντρο, ζει στην ξεραΐλα της Αυστραλίας, θα επιβιώσει και στην άνυδρη Σαντορίνη. Οι δρόμοι απόχτησαν δενδροστοιχίες. Μυρωδάτες, σκιερές και ασημοπράσινες. Και μετά ήρθε η ανάπτυξη. Διότι ο ευκάλυπτος (Eucalyptus globulus συνήθως, γιατί έχει δεκάδες υπο-είδη), δεν είναι φυτό που ζει με λίγο νερό. Όχι. Απλά είναι πεισματάρης και απλώνει τις ρίζες τους σε βάθος και μήκος, μέχρι να στραγγίξει την τελευταία σταγόνα. Αλλά, είναι κιόλας περήφανος και θαλερός, με μυρωδιά που αν την τρίψεις στα δάχτυλά σου, κρατάει μισή μέρα. Σαν κολόνια.

Και κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Η “κολόνια” της κοπής των ευκαλύπτων. Γιατί αναποδογυρίζουν μάντρες, χώνονται σε θεμέλια, διεκδικούν χώρο και νερό. Οπότε;. Θάνατος στους ευκαλύπτους. Με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, αρμοδίων υπηρεσιών και τα συναφή. Κάποιοι μάλιστα ευκάλυπτοι, έχουν και το θράσος να καλύπτουν, τις …θαλερές απαστράπτουσες ταμπέλες που διαφημίζουν “πάσης φύσεως υλικά”. Ετυμηγορία;. Κοπή. Ξύλευση. Σκύλευση.

Επειδή όμως, -ευτυχώς- υπάρχουν και ευαίσθητοι άνθρωποι, που όταν βλέπουν ένα δέντρο να κόβεται, πονάνε και οι ίδιοι, εφαρμόζεται εδώ και χρόνια, ένα άλλο κόλπο. Η ευθανασία. Διότι αν δεν είναι ευθανασία, τότε μιλάμε για μια ασθένεια ευκαλύπτων που πρέπει να απασχολήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Τώρα!. Γνωστό το παράδειγμα με τους φοίνικες και με τα πευκοειδή, που μια αρρώστια -παράσιτο ή ότι άλλο- τα αποδεκάτισε, ενώ η “θεραπεία”, κόντεψε να εξαφανίσει τις μέλισσες.

Γιατί ξεραίνονται λοιπόν, οι ευκάλυπτοι;. Αρρώστησαν;. Αυτοκτονούν;. Ένα δείγμα στο Χημείο του κράτους, θα δώσει κάποια απάντηση. Από την Περιφέρεια ή το Δήμο, η ευθύνη. Τώρα!. Προτού αυτή η ευθανασία, ρημάξει κι άλλα δέντρα και κάνει να βλαστήσουν άλλα φυτά που τρέφονται με ΝΕΟΝ. Υπεύθυνοι ελέγχου, υπάρχουν. Καιρός να βρεθούν και οι ένοχοι. Άν υπάρχουν. Διότι, ευκαλύπτου πεσούντος, πας ανήρ ξυλεύεται (αλλά μήπως παράλληλα, ένα νησί σκυλεύεται;).

Τα στιγμιότυπα, από Φηρά και Καμάρι.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *