ΘΕΛΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΕΣ; (2)

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΙ ΕΝΟΣ ΑΝΑΙΤΙΟΥ ΔΙΑΣΥΡΜΟΥ

  ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ_ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣτις 19 Νοεμβρίου 2014 η Santonews, δημοσίευε ένα κείμενο-ρεπορτάζ με τίλο “Θέλουν ανθρωποφύλακες;”. Αφορμή υπήρξε η υπόθεση σύλληψης τεσσάρων αστυνομικών του ΑΤ Θήρας, με την κατηγορία πως αντί να συλλάβουν εννέα αλλοδαπούς, οι οποίοι “αποπειράθηκαν να ταξιδέψουν στη Βιέννη με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, κατέστρεψαν τα πλαστά έγγραφα και τους άφησαν ελεύθερους”. ( τοσημοσίευμα της Santonews εδώ)

Γράφαμε τότε: “Αν κάποιος παρακολουθήσει την επικαιρότητα της Σαντορίνης, αντιλαμβάνεται πως μεγάλο μέρος της καταλαμβάνεται από ανακοινώσεις για τη σύλληψη αλλοδαπών, που χρησιμοποιώντας πλαστά έγραφα, παράνομους μεσάζοντες ή ακόμα και στυγνούς «διακινητές», επιχειρούν να διαφύγουν από τη χώρα. Οι περισσότεροι προέρχονται από περιοχές του πλανήτη, οι οποίες φλέγονται από εμφύλιες διαμάχες, στενάζουν μέσα σε ανθρωποβόρους πολέμους ή μαστίζονται από πείνα και καταπίεση. Οι περισσότεροι, έχουν ξεπουλήσει το βιός τους, έχουν αφήσει πίσω ζωές και οικογένειες ή σέρνουν μαζί τους ανήλικα παιδιά και εγκυμονούσες γυναίκες”.

Το θέμα είχε πάρει διαστάσεις στον τύπο (ενδεικτικά εδώ και εδώ), καθώς παρενέβη το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων και οι τέσσερις αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Έγραφε το επίσημο Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας: “Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε βάρος τεσσάρων (4) αστυνομικών (δύο Αρχιφυλάκων, Υπαρχιφύλακα και Αστυφύλακα), οι οποίοι υπηρετούν σε νησί των Κυκλάδων, για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας και των διατάξεων της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Όπως προέκυψε, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, οι αστυνομικοί εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία στο αεροδρόμιο του νησιού, προχθές (17.11.2014) το απόγευμα, όταν τους παραδόθηκαν από υπαλλήλους εταιρείας εννέα (9) αλλοδαποί, οι οποίοι αποπειράθηκαν να ταξιδέψουν στη Βιέννη με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, αντί να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία, κατέστρεψαν τα πλαστά έγγραφα και τους άφησαν ελεύθερους”.
20 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ… 

 

Ποια ήταν η κατάληξη της ιστορίας;. Αφού μετά την πομπώδη σύλληψη, επιβλήθηκαν στους αστυνομικούς περιοριστικοί όροι. Αφού τέθηκαν σε προσωρινή διαθεσιμότητα, με την ανάλογη οικονομική απώλεια για τις οικογένειές τους. Αφού με λίγα λόγια διασύρθηκαν, επειδή -άκουσον!, άκουσον!- δεν θεώρησαν δεδομένη την βασιμότητα των εικασιών των Σέρλοκ Χόλμς της “εταιρείας” (ιδιωτικής έτσι;) και δεν συνέλαβαν και κράτησαν στο τμήμα, στη συνέχεια δεν έστειλαν στη Νάξο και τέλος σε χώρο συγκέντρωσης στο Λαύριο τους εννέα δύσμοιρους, ήρθε η Δικαιοσύνη και δικαίωσε τους αστυνομικούς.

Δηλαδή, μετά από 20 μήνες διασυρμού, για μια υπόθεση όπου οι μόνοι που είχαν άποψη ήταν οι υπάλληλοι μιας “εταιρείας” που πιθανόν διάβαζαν Άγκαθα Κρίστι στις ελεύθερες ώρες τους, οι αστυνομικοί αποκαταστάθηκαν με το 14/2016 βούλευμα. Ο ένας από αυτούς, θα συνεχίσει όμως να ταλαιπωρείται, καθώς συνεχίζει να κατηγορείται, όχι πλέον για κακούργημα, αλλά για πλημέλημα.

Εκτός, από όλα τα άλλα. Η Santonews, επέμενε, επιμένει και θα επιμένει στην άποψη που εξέφραζε τότε και εκφράζει σε κάθε ευκαιρία: “Γιατί η Ελλάδα, πρέπει να αναλαμβάνει ρόλο, ανθρωποφύλακα, δεσμοφύλακα ή σερίφη μεταναστών, οι περισσότεροι από τους οποίους προσπαθούν απλώς να σώσουν τη ζωή τους;.
Δεν είναι καιρός να αναλάβουν και οι πολιτισμένοι εταίροι μας ένα μέρος της ευθύνης;. Ας διαχειριστούν κι αυτοί, ένα μέρος της ανθρωπιστικής κρίσης που ξεσπά σε ανθρωποκύματα στα θαλάσσια σύνορά μας. Ας στείλουν αυτοί τους καθημαγμένους Σύριους στους αποκεφαλιστές του ISIS. Ας «επαναπροωθήσουν» οι ίδιοι τους έντρομους αφγανούς στις περιοχές που κυριαρχούν οι Ταλιμπάν ή τους απελπισμένους παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας”.

Save

Save

Save

Save

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *