ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΛΟΥΤΣΑ;

ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΗΡΑΣ

 

 

"Όχι" στα τουριστικά χωριά, είπε ο Δήμαρχος Θήρας.

«Όχι» στα τουριστικά χωριά, είπε ο Δήμαρχος Θήρας.

Την αντίθεση της Σαντορίνης, στη δημιουργία «τουριστικών χωριών», όπως προβλέπονται από το νόμο 4179/13 και το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, εξέφρασε ο Δήμαρχος κ. Αναστάσιος- Νικόλαος Ζώρζος, συνυπογράφοντας μαζί με άλλους 27 Δημάρχους νησιών τη σχετική διαμαρτυρία. Το γεγονός επανέφερε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης, μιλώντας στο 7ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη. Ειδική αναφορά, είχε στο κυριακάτικο φύλλο της η εφημερίδα «Καθημερινή», γράφοντας χαρακτηριστικά: «Τα τουριστικά χωριά ή «σύνθετα τουριστικά καταλύματα» θεσπίστηκαν με τον ν.4002/11. Πρόκειται για μεγάλης κλίμακας τουριστικές μονάδες, που περιλαμβάνουν κατοικίες για μακρόχρονη ενοικίαση ή πώληση – με τη μόνη διαφορά ότι αυτές θα έχουν χτιστεί με όρους δόμησης ξενοδοχείου και όχι με βάση τους περιορισμούς της εκτός σχεδίου δόμησης. Το μοντέλο αυτό έχει εφαρμοστεί κατά κόρον τις προηγούμενες δεκαετίες στις ισπανικές και τουρκικές ακτές, συμβάλλοντας στη «φούσκα» του real estate στις δύο χώρες και οδηγώντας στην οριστική καταστροφή μεγάλου κομματιού της ακτογραμμής».

 

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΟΠΩΣ  ΛΟΥΤΣΑ;

 

Οι Δήμαρχοι, από την πλευρά τους, αντιτείνουν πως οι νομοθετικές διατάξεις οδηγούν σε περεταίρω υποβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος και μάλιστα σε μια συγκυρία, Όπου το 44% από τις 55.000 απούλητες κατοικίες βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές, όπως τα νησιά. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αναφέρει επίσης πως ακόμα και το όριο των 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων (η Σαντορίνη, είναι περίπου 77 τετραγωνικά χιλιόμετρα), έχει καταργηθεί, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας νέων πόλεων σε εξαιρετικά περιορισμένες και οικιστικά κορεσμένες εκτάσεις. «Προωθείται σε κάθε κατηγορία του εθνικού χώρου η εισαγωγή σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και οργανωμένων υποδοχέων τουριστικής δραστηριότητας, ενός προτύπου ανάπτυξης που θα οδηγήσει νομοτελειακά στην υποβάθμιση τοπίων τα οποία μέχρι τώρα αποτελούσαν εκ των απαράμιλλων συγκριτικών τουριστικών πλεονεκτημάτων της χώρας», αναφέρει – σύμφωνα με την Καθημερινή- η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Το ζήτημα είναι πως παρά τις έντονες αντιδράσεις, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι μεγάλες τουριστικές ή σύνθετες μονάδες, βρίσκονται προ των πυλών. Είναι  χαρακτηριστικό πως στην Ίο έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αγοραπωλησίες άνω των 10.000 στρεμμάτων, ενώ στη Σαντορίνη, επανέρχονται αιτήματα για την ανέγερση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων με μεγάλο –για τα δεδομένα του νησιού- τουριστικών κλινών. Αν συνυπολογιστεί και το υψηλό χαράτσι, ακόμα και σε οικονομικά ανενεργές γαίες –γνώστες της υπόθεσης μιλούν για πολύ οδυνηρή οικονομική επιβάρυνση στους σαντορινιούς ιδιοκτήτες- τότε δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο, νησιά σπάνιου φυσικού κάλλους, να μετατραπούν σε περιοχές τύπου Λούτσας.