“ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΑΛΑΜΕ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ….ΑΛΛΑ…”

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 

 

 

 

 

ΦΩΤΟ:Makis Papadopoulos-Google

«Συγνώμη, κύριε Δήμαρχε, που σας χαλάμε την ησυχία, αλλά…….»

Στις 10 Οκτωβρίου 2017 και μετά από περίπου δύο (2) μήνες από την τελευταία σύσκεψη στο γραφείο του, ζητήσαμε νέα συνάντηση με το Δήμαρχο Θήρας, ώστε να μας ενημερώσει για τις τελευταίες κινήσεις του Δήμου και τις προθέσεις του σχετικά με την επέκταση του Δημοτικού σχολείου Οίας. Η απάντηση που πήραμε από το γραφείο του Δημάρχου σχετικά με το αίτημα μας είναι η παρακάτω: «…Η συνάντηση που ζητήσατε δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί άμεσα λόγω του ιδιαίτερα φορτισμένου προγράμματος του Δημάρχου και των προγραμματισμένων ταξιδιών του στην Αθήνα και την Σύρο. Όσο αφορά στο κτιριακό θέμα του σχολείου αναμένεται η εξέταση αίτησης ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα προκειμένου να γίνουν ανάλογες κινήσεις. Για τυχόν άλλα θέματα που θα θέλατε να θίξετε σας παραπέμπουμε στους αρμόδιους Αντιδημάρχους κ. Καφούρο και κ. Κυριαζή….»

Δεν υπάρχει, λοιπόν, χρόνος για εμάς αλλά ούτε και συγκεκριμένη απάντηση. Έχουν περάσει δύο χρόνια υποσχέσεων κι ακόμα δεν είδαμε, όχι σχολείο, αλλά ούτε έστω τρεις αίθουσες. Αντιθέτως χωρίστηκε στη μέση μία αίθουσα με γυψοσανίδα, στοιβάζοντας έτσι τριάντα (30) μαθητές σε δύο (2) κλουβιά. Ως γονείς σας ενημερώνουμε και σας υπενθυμίζουμε ότι δεν παρακαλάμε για τα αυτονόητα. Παραθέτουμε, λοιπόν, δημόσια τα γεγονότα και τις δηλώσεις των εκπροσώπων του Δήμου Θήρας. Αύγουστος 2015: Εκδίδεται το ΦΕΚ που επιτρέπει την επέκταση του Δημοτικού σχολείου Οίας. (Δείτε το ΦΕΚ εδώ: https://goo.gl/j3UdT2 )

Νοέμβριος 2015: Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μάρκος Καφούρος δηλώνει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Δημοτικό σχολείο Οίας ότι :  «…η όλη προσπάθεια ευοδώθηκε 10 Αυγούστου 2015 με την έκδοση του ΦΕΚ 160…»  «…είμαστε στην ολοκλήρωση της μελέτης, στην έκδοση της οικοδομικής άδειας και το ξεκίνημα της κατασκευής…»  «εάν περιμένουμε να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ δεν θα γίνει ούτε του χρόνου ούτε του αντίχρονου, ούτε μία αίθουσα…»  «…με τα χρήματα του ιδρύματος Μπλέιζ ξεκινάμε με την κατασκευή των δύο τομέων που προβλέπονταν από την μελέτη…»  «…εκδόθηκε το ΦΕΚ  «…είχαμε βάλει ως στόχο την 01 Σεπτέμβρη 2016 να μπορέσουμε να έχουμε τις τρεις(3) αίθουσες…»  «….υποστηρίξαμε ότι παράλληλα με αυτό και με έξτρα χρήματα από τον Δήμο που θα βρούμε να ξεκινήσουμε τον χώρο του πολυχώρου…»  «…ασκούμε πίεση ώστε πριν τα Χριστούγεννα να έχουμε την μελέτη ώστε εντός του Ιανουαρίου να γίνει η διαδικασία για την έκδοση της άδειας…»  «…το στοίχημα το μεγάλο είναι να προλάβουμε τα χρονικά περιθώρια…»  «…η εκτίμηση που μπορώ να κάνω χοντρικά είναι ότι τα χρήματα του ιδρύματος επαρκούν για την κατασκευή των τριών(3) αιθουσών…»  «…παράλληλα ένα ποσό που θεωρώ ότι είναι μέσα στις δυνατότητες αυτή τη στιγμή, άλλα 150 και 200 χιλιάρικα θα μας κάνει και τον σκελετό του πολιτιστικού χώρου…»  «…αυτό είναι το πλάνο που έχουμε, με τα χρήματα που έχουμε, χωρίς να περιμένουμε ΕΣΠΑ ή εθνικές χρηματοδοτήσεις…».

(Τα ηχητικά μπορεί να τα ακούσει κάποιος εδώ https://goo.gl/yVvXjs , εδώ https://goo.gl/onfE9W και εδώ https://goo.gl/316GTi )

Νοέμβριος 2016: Παραλαμβάνονται οριστικά οι μελέτες (αρχιτεκτονική, ηλεκτρομηχανική και στατική) από το Δημοτικό συμβούλιο Θήρας. Επίσης, εκδίδεται η οικοδομική άδεια του σχολείου. (Την άδεια μπορείτε να την δείτε εδώ https://goo.gl/Lm1Vps και την παραλαβή της μελέτης εδώ https://goo.gl/7QwqA9)

Μάιος 2017: Ο αντιδήμαρχος κ Γιώργος Κυριαζής σε διαμαρτυρία μας έξω από τον Δήμο Θήρας δηλώνει:  «… το ΦΕΚ 160 το πήραμε Νοέμβριο του 2015…»  «…πριν λίγο καιρό βγήκε η οικοδομική άδεια…»  «…το συντομότερο που μπορεί να γίνει είναι να δημοπρατηθεί άμεσα το έργο, το οποίο θα γίνει τώρα, μέσα στο καλοκαίρι…»  «…το εάν άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες ή θα περιμένουμε τον Οκτώβρη δεν το ξέρω…»  «…οι χρόνοι είναι αυτοί, δεν αλλάζουν…» (Αποσπάσματα από την διαμαρτυρία μπορεί να δει κάποιος εδώ https://youtu.be/OpZxiPfK1zU?t=409 και εδώ https://youtu.be/OpZxiPfK1zU?t=1105)

Ιούνιος 2017: Ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νικόλαος Ζώρζος σε επιστολή του προς εμάς αναφέρει:  «…Το έργο του σχολείου της Οίας δεν μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανοικτή πρόσκληση για σχολικά κτίρια…»  «…Σχετικά με την κατασκευή των 3 αιθουσών, μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης. Υπολογίζεται ότι – και λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν θα υπάρξουν εξωγενείς παράγοντες καθυστέρησης (π.χ. ενστάσεις, προσφυγές κλπ.) -το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μετά τα μέσα του επόμενου έτους….» (Την επιστολή μπορεί να την διαβάσει κάποιος εδώ https://goo.gl/LF3Rtk)

Ιούλιος 2017: Χωρίζεται στα δύο μία μεγάλη αίθουσα του σχολείου μας με γυψοσανίδα ώστε να μπορούν, το τρέχον σχολικό έτος, να στεγαστούν τα δύο τμήματα της Α’ Δημοτικού.

Αύγουστος 2017: Σε σύσκεψη του συλλόγου μας στα γραφείο του Δημάρχου, ο κ. Ζώρζος δηλώνει:  «…εμείς είμαστε έτοιμοι για τις τρεις(3) αίθουσες, και τα χρήματα υπάρχουν και τα τεύχη δημοπράτησης…»  «…δεν μπορούν να γίνουν σήμερα δημοπρατήσεις επειδή δεν υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα για να γίνουν διαγωνισμοί…»  «….ο μελετητής ήθελε τρία χρόνια για να τελειώσει…»  «…υποβάλαμε αίτημα για να χρηματοδοτηθεί ολόκληρο το έργο στο …….. η αξιολόγηση των αιτημάτων αρχίζει στις 11 Αυγούστου 2017 και άγνωστο πότε θα τελειώσει….» (Τα ηχητικά μπορεί να τα ακούσει κάποιος εδώ https://goo.gl/8c71J8, εδώ https://goo.gl/1Gs6Zu και εδώ https://goo.gl/ZQZRkL ) Βλέπουμε, λοιπόν: 1 ον) Οι μελετητές που ανέλαβαν τις μελέτες το 2008 ζητούσαν παρατάσεις και το Δημοτικό Συμβούλιο τους τις έδινε, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2013 (2011: https://goo.gl/h8Pv3Y , 2012: https://goo.gl/hNQQ1f ,

2013: https://goo.gl/VrcSFE ). Δεν ξέρει κανείς τι έγινε στο διάστημα Μάιος 2013- Αύγουστος 2015 που εκδόθηκε το ΦΕΚ 160. 2 ον) Η παραλαβή της τελικής μελέτης του σχολείου και η έκδοση της οικοδομικής άδειας έγινε 11(!) μήνες μετά από την εκτίμηση του κ. Καφούρου. Δεν φαίνεται κανείς να πίεζε τους μελετητές. 3 ον) Από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι και τον Ιούνιο του 2017 περιμέναμε νέες μελέτες για την κατασκευή των τριών(3) μόνο αιθουσών, ώστε να μπορέσει να δημοπρατηθεί η κατασκευή τους. Λεφτά για μελέτες υπάρχουν! 4 ον)

Ο κ. Κυριαζής έλεγε ότι θα δημοπρατηθεί το έργο μες το καλοκαίρι, έχουμε Οκτώβρη 2017 και ακόμα τίποτα. Δεν υπήρξε καλή συνεννόηση. 5 ον) Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δημοπρασιών (http://www.promitheus.gov.gr ) είναι σήμερα σε λειτουργία και ο Δήμος Θήρας ήδη δημοπρατεί δικά του έργα (π.χ. https://goo.gl/q4X9z2 ). Επιπλέον, δεν βρήκαμε πουθενά ότι ήταν κλειστή τον Αύγουστο (υπάρχουν έργα από άλλους φορείς). Μάλλον πιστεύουν ότι απευθύνονται σε πρόβατα.

Συγγνώμη, κύριε Δήμαρχε, που σας χαλάμε την ησυχία αλλά θέλουμε πλέον έργα! Μιλάμε για σχολείο. Μιλάμε για παιδεία. Ζητάμε να προχωρήσετε άμεσα στη δημοπράτηση και στην κατασκευή των τριών (3) αιθουσών με τα χρήματα του κληροδοτήματος Μπλέιζ και τα επιπλέον χρήματα που έχετε υποσχεθεί. Ζητάμε να ξεκινήσουν τα έργα άμεσα, τώρα που επιτρέπονται οι εργασίες στην καλντέρα. Θέλουμε να προλάβουμε τις προκάτ αίθουσες που ετοιμάζετε να στοιβάξετε τα παιδιά μας, όταν αντιληφθείτε του χρόνου το καλοκαίρι ότι δε θα χωράνε στο σχολείο αυτό. Θέλουμε να είναι έτοιμες το Σεπτέμβριο του 2018 οι αίθουσες που θα στεγάσουν τα παιδιά μας το σχολικό έτος 2018-2019. Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Οίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *