ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΣΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

 

 

 

 

“Συντρόφισσες και σύντροφοι

Φίλες  και φίλοι

Συγκεντρωθήκαμε  εδώ για να συμφωνήσουμε για την συγκρότηση της ενιαίας Δημοκρατικής  Προοδευτικής Παράταξης  μιας παράταξης ικανής  να βγάλει τον τόπο από τα αδιέξοδα του και να ψηφίσουμε ένα νέο πρόγραμμα που θα αντιμετωπίζει την σύγχρονη πραγματικότητα και θα δίνει λύσεις στον καταδυναστευόμενο Έλληνα πολίτη .

Λόγω νησιωτικής μου προέλευσης και ως γραμματέας του τομέα πολιτικής των νησιωτικών χωρών του ΠΑΣΟΚ θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένα μείζονα θέματα πού αφορούν τα νησιά μας στα οποία πρέπει να στοχεύσει η παράταξη μας στο νέο της πρόγραμμα .

Καταργήθηκε η νησιωτικότητα για όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου.

Η νησιωτικότητα η οποία έδινε κάποιες διευκολύνσεις στους νησιώτες όπως μειωμένο Φ.Π.Α. μειωμένη  τιμή καυσίμων, μειωμένη φορολογία, ασφαλιστικές ελαφρύνσεις κλπ. καταργήθηκε.

Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε την νησιωτικότητα.

Η περίθαλψη σχεδόν σε όλα τα νησιά νοσεί σοβαρά σε θέματα στελέχωσης, εξοπλισμού, προμήθειας υλικών και διακομιδών.

Στόχος μας η σύσταση ειδικής υγειονομικής πολιτικής αναφορικά με τα νησιά μας.

Συγκοινωνία, απομόνωση πολλών νησιών, ειδικά των μικρότερων κυρίως την περίοδο του χειμώνα με μεγάλο κόστος μεταφορών.

Στόχος μας η ορθολογικά οργανωμένη ακτοπλοϊκή επικοινωνία, ενδονησιακή αλλά και προς το κέντρο με μειωμένο κόστος στην διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων. Χρησιμοποίηση υδροπλάνων και αξιοποίηση των μικρών αεροδρομίων που παρέμειναν κρατικά.

Οι παράλογες όχι απλά υπερτιμημένες αντικειμενικές αξίες των ιδιοκτησιών γης και κατοικιών πού συνοδεύονται με δυσβάστακτο ΕΝΦΙΑ εξαναγκάζουν τους πολίτες να αποποιούνται τις γονικές κληρονομιές τους η να εκποιούν ουσιαστικά τις περιουσίες τους πουλώντας τες σε εξευτελιστικές τιμές. Στόχος μας πρέπει να είναι ο καθορισμός νέων αντικειμενικών αξιών πού να ανταποκρίνονται στην πραγματική αγοραστική τους αξία, και να μειωθεί δραστικά ο ΕΝΦΙΑ. Φυσικό και δομημένο περιβάλλον. Η φυσική και αρχιτεκτονική δομή των νησιών μας έχει σε πολλές περιπτώσεις βανδαλισθεί. Στόχος μας η διατήρηση και ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών και η αναδιαμόρφωση της οικιστικής πολιτικής. Αρχαιολογικοί χώροι εν πολλοίς εγκαταλελειμμένοι, ανεξερεύνητοι και ανεκμετάλλευτοι. Στόχος μας η ενίσχυση της αρχαιολογικής υπηρεσίας για να αυξηθεί η ικανότητα της για συντήρηση και διάσωση των μνημείων. Αύξηση της επισκεψιμότητας των μνημείων αλλά και πρόνοια για προφύλαξη και ασφάλεια αυτών. Αδύναμη και απροστάτευτη η επιχειρηματικότητα στα νησιά μας ειδικά μετά την κατάργηση της νησιωτικότητας. Στόχος μας η ενίσχυση με ειδικά κίνητρα της επιχειρηματικότητας ιδίως των νέων για να παραμείνουν στον τόπο τους. Η μικρή παραγωγή των εξαιρετικά όμως ποιοτικών αγροτικών προϊόντων βάλλεται από την μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής. Στόχος μας μέτρα προστασίας παραγωγής και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων των νησιών. Οι φυσικοί πόροι κατασπαταλώνται όπως το νερό. Στόχος μας η αξιοποίηση και συντήρηση των φυσικών πόρων, στην περίπτωση του νερού αποπεράτωση φραγμάτων για συλλογή βρόχινου ύδατος και επέκταση των αφαλατώσεων όπου υπάρχει έλλειψη υδάτινων πηγών. Εγγενείς δυσκολίες εφαρμογής του Καλλικράτη. Στόχος μας να διορθωθεί όπου χρειάζεται η αρχή «ένα νησί μόνο ένας δήμος». Αυτά και αρκετά άλλα.

Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων ενισχύει και τη τουριστική ισχύ των νησιών, που αποτελεί για τα περισσότερα βασικό οικονομικό παράγοντα και για τη χώρα τον πρώτο οικονομικό αιμοδότη.

Ευχαριστώ πολύ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *