ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΜΗΛΟ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

 

 

Στο 2ο διεθνές συνέδριο: “Λιμάνια, Θαλάσσιες Μεταφορές & Νησιωτικότητα: Περιβάλλον, Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα”, στη Μήλο ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων

Στη Μήλο βρίσκεται από σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Λεονταρίτης προκείμενου να συμμετάσχει στις εργασίες του 2ου διεθνούς συνεδρίου με τίτλο “Λιμάνια, Θαλάσσιες Μεταφορές & Νησιωτικότητα: Περιβάλλον, Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα”, που συνδιοργανώνεται από το Ενεργειακό & Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου, το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ, και το δημοσιογραφικό portal Energypress, υπό την αιγίδα του Δήμου Μήλου, του Λιμενικού Ταμείου Μήλου και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Στο Συνέδριο, που πραγματοποιείται φέτος στη Μήλο συμμετέχει -εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση- ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικών Υποθέσεων κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Χρήστος Λαμπρίδης, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος, ο Δήμαρχος Μήλου κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών, Ακτοπλοΐας και Επικοινωνιών κ. Ιωάννης Μαργαρίτης και ο Έπαρχος Μήλου κ. Νικόλαος Βενάκης, ενώ εισηγητές είναι σπουδαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να αναδείξει το ζωτικό ρόλο των λιμένων και της ναυτιλίας στη χάραξη μιας αναπτυξιακής στρατηγικής στον Ευρωπαϊκό και Μεσογειακό χώρο, η οποία θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιφερειών και θα βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των οικονομικών συντελεστών στο πλαίσιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ειδικότερα παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις και η πρόοδος που έχει συντελεστεί στους παρακάτω τομείς: υποδομές στα λιμάνια για νέα καύσιμα (φυσικό αέριο, LNG), υποδομές για ηλεκτροκίνηση πλοίων (cold ironing), συστήματα διαχείρισης της ενέργειας στα λιμάνια, retrofitting πλοίων για υποδοχή νέων καυσίμων, πράσινα λιμάνια και μαρίνες (μείωση του οικολογικού αποτυπώματος), πιλοτικές εφαρμογές σε νησιωτικά λιμάνια, κατάρτιση και ενίσχυση ικανότητας στο τοπικό επίπεδο.

Ο κ. Λεονταρίτης ανέπτυξε το θέμα των μεταφορών, των εναλλακτικών μορφών ενέργειας για την ακτοπλοΐα και των λιμενικών υποδομών στο Νότιο Αιγαίο. Συγκεκριμένα για τα υδατοδρόμια ανέφερε ότι είναι έργο εθνικής σημασίας και κάλεσε τον παρευρισκόμενο Υπουργό να συμβάλει στην επίσπευση των διαδικασιών για τη ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου, δεδομένου ότι είναι το μόνο εμπόδιο για την ολοκλήρωση αυτής της αναπτυξιακής πρότασης. Επίσης αναφέρθηκε, όχι μόνο στην ανάγκη επανασχεδιασμού των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, αλλά και στην ανάγκη συμμετοχής στον σχεδιασμό αυτόν των τοπικών Φορέων, τονίζοντας παράλληλα ότι το υψηλό κόστος των μεταφορών καθιστά τα νησιά μας μη ανταγωνιστικά σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Στο ίδιο θέμα τόνισε την ανάγκη άμεσων επεμβάσεων στις λιμενικές υποδομές των νησιών, οι οποίες σε σχέση με άλλες περιοχές υπολείπονται, τόσο στον τομέα της κρουαζιέρας, όσο και στον τομέα του yachting.

Στη συνέχεια ο κ. Λεονταρίτης ανέδειξε την πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να είναι συντονιστής στην εκπόνηση μελέτης για τη χρησιμοποίηση του LNG (φυσικό υγροποιημένο αέριο) στην ελληνική ακτοπλοΐα, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους των μεταφορών.

Τέλος αναφερόμενος στα πλήγματα που έχει δεχθεί ο νησιωτικός χώρος (αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, μείωση επιδοτήσεων στην ακτοπλοΐα και στις αεροπορικές συνδέσεις κτλ.), ζήτησε από τον Υπουργό να ληφθούν μέτρα υπέρ της νησιωτικότητας”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *