ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

“Η ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ”

 

 

enpe-skourletis-1-696x419“Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος στην πρώτη συνάντηση της ΕΝΠΕ με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη

Επανέλαβε την ανάγκη να αναγνωριστεί η νησιωτικότητα στην πράξη, μέσα από ειδικές πολιτικές για τα νησιά και να τηρηθεί η κυβερνητική δέσμευση για προσλήψεις στην Περιφέρεια και στους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου

Να τηρηθεί η δέσμευση της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών για προσλήψεις προσωπικού, εντός του 2016, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα της υποστελέχωσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και να ληφθεί υπόψιν η νησιωτικότητα, μέσα από ειδικές πολιτικές για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ζήτησε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος από τον νέο Υπουργό Εσωτερικών, στην διάρκεια της πρώτης συνάντησης γνωριμίας του κ. Πάνου Σκουρλέτη με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), παρουσία του ΓΓ του Υπουργείου, κ. Κώστα Πουλάκη και του Διευθυντή του Γραφείου του, κ. Δημοσθένη Παπασταμόπουλου.

Στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, τα μέλη της διοίκησης της ΕΝΠΕ παρουσίασαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους γύρω από τα θεσμικά, διοικητικά και οικονομικά ζητήματα του Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Πέραν των γενικότερων θεμάτων που αφορούν το σύνολο των Περιφερειών της χώρας, ο κ. Χατζημάρκος έθεσε ειδικότερα προβλήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που προκύπτουν λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα της και ζήτησε η νησιωτικότητα να πάψει επιτέλους να αποτελεί ελκυστικό θέμα θεωρητικών προσεγγίσεων και ευχολογίων και να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες, ειδικές πολιτικές, που θα δίνουν λύσεις στα προβλήματα και θα βελτιώνουν τη ζωή των νησιωτών.

Ως κορυφαίο ζήτημα που άπτεται της νησιωτικότητας, ο Περιφερειάρχης επικαλέστηκε το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το οποίο μεγεθύνεται λόγω του πολυνησιακού χαρακτήρα της, με συνέπεια η Περιφέρεια να μην μπορεί να ανταποκριθεί στον καταστατικό της ρόλο. Ζήτησε από τον κ. Σκουρλέτη να τηρήσει την δέσμευση που είχε αναλάβει η απελθούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, για προσλήψεις κατά προτεραιότητα, στην Περιφέρεια και στους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου, εντός του 2016.

Η διοίκηση της ΕΝΠΕ έθεσε στον κ. Πάνο Σκουρλέτη τα ζητήματα που αφορούν την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, με έμφαση στην υποστελέχωση, στη μεγάλη μείωση της χρηματοδότησης, στην κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και στη μεταφορά αρμοδιοτήτων τους στις Περιφέρειες, στο πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες ρυθμίζονται ζητήματα των Περιφερειών, στην αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», στο νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, στον εκλογικό νόμο και σε ζητήματα που αφορούν τη δημόσια περιουσία.

Ειδικότερα, ζητήθηκε η κατάργηση των αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ώστε να μεταφερθούν αρμοδιότητες, πόροι αλλά και υπάλληλοι στις Περιφέρειες, ούτως ώστε να λυθεί και το θέμα της υποστέλεχωσης των υπηρεσιών τους.

Όσον αφορά την επικείμενη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», οι Περιφερειάρχες επανέλαβαν ότι οι όποιες πρόσθετες αρμοδιότητες μεταβιβαστούν, θα πρέπει να συνοδευτούν από τους ανάλογους πόρους και από το απαιτούμενο προσωπικό.

Ζητήθηκε επίσης να επισπευσθεί η έκδοση των ερμηνευτικών εγκυκλίων σχετικά με την εφαρμογή του νέου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν αναθέσεις σημαντικών έργων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Από πλευράς του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος επανέλαβε την πάγια θέση του ότι το απρόθυμο και συγκεντρωτικό κεντρικό κράτος πρέπει επιτέλους να ξεπεράσει φοβίες και αγκυλώσεις και να αντιληφθεί ότι σε μια τόσο δύσκολη περίοδο όπως αυτή που διανύει η χώρα, με τόσα μέτωπα ανοιχτά, η θωράκισή της μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ενίσχυση της αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης, από την πλευρά του δήλωσε στους Περιφερειάρχες ότι η πολιτική του υπουργείου κινείται στα πλαίσια των προγραμματικών κατευθύνσεων της κυβέρνησης και ότι θα υπάρξει συνέχεια σε βασικές πολιτικές επιλογές”.

Save

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *