ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΟΛΟΥΣ

ΘΟΛΟΙ: ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ

Πάνω από μισό αιώνα, υφίσταται το θέμα των θόλων.

Πάνω από μισό αιώνα, υφίσταται το θέμα των θόλων.

  Ο κ. Πέτρος Μποζώνης, συγκαταλέγεται στους ένθερμους φίλους της Σαντορίνης. Πρώην Πανεπιστημιακός (είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) περνά πολύ χρόνο στο νησί και ασχολείται με κάποια προβλήματα του. Πριν λίγες μέρες έστειλε επιστολή στην «Καθημερινή» αναφερόμενος σε ένα θέμα που απασχολεί πάνω από μισό αιώνα τη Σαντορίνη. Το σύντομο κείμενό του περιέχει σοβαρά στοιχεία, τα οποία στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης πολιτείας θα είχαν οδηγήσει σε άμεση επίλυση του προβλήματος. Δυστυχώς, απέχουμε πολύ από το «ευνομούμενη».

  «Μετασεισμικοί θόλοι Σαντορίνης

Κύριε διευθυντά

Παραμένω στη Σαντορίνη μεγαλύτερο διάστημα από το σύνηθες, γιατί θέλω να μελετήσω απερίσπαστα ένα επιστημονικό θέμα που με ενδιαφέρει. Η παραμονή μου αυτή μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους και να πληροφορηθώ θέματα που αφορούν ενδιαφέρουσες περιπτώσεις αποκατάστασης δικαιοσύνης. Άνθρωποι που μελετούν καλά τα προβλήματα και τα παρουσιάζουν στους αρμοδίους.

Σήμερα θα αναφερθώ στη δραστηριότητα ενός τέτοιου ανθρώπου, τέως διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας στη Σαντορίνη, επιτυχημένου στην εργασία του και εντίμου. Απασχολήθηκε με το άλυτο πρόβλημα των ιδιοκτητών των «οικιών» που εδόθησαν στους σεισμοπλήκτους της Σαντορίνης το 1956-9, αφού τα έκτισαν με την επίβλεψη και τον έλεγχο μηχανικών του Δημοσίου (το «υπουργείο Οικισμού και Συγκοινωνιών», της εποχής), με έξοδα του Δημοσίου (η καλούμενη «Αρωγή»). Τα χρήματα εδίδοντο στους ενδιαφερομένους σταδιακά με την πάροδο των εργασιών και την προηγούμενη έγκριση των μηχανικών του Δημοσίου.

Στο αρχείο που μου έδειξε, περιείχε ένα τόμο εκατοντάδων σελίδων, το οποίο περιελάμβανε τις ενέργειες που έκανε και τα αποτελέσματά τους. Ο φάκελος αρχίζει με ένα ΦΕΚ του 1956 που αποδεικνύει ότι το έργο εκτελείται με έξοδα «ευθύνη» – «εκτέλεση» – «εποπτεία» – «έλεγχο» του Δημοσίου («Υπουργείο Οικισμού» κ.λπ.). Μάλιστα ο ίδιος ανακάλυψε και επικοινώνησε με τον τέως διευθυντή του έργου, ο οποίος βεβαιώνει και σήμερα ότι δεν χρειαζόταν τότε η έκδοση άδειας, αφού το έργο εκτελείτο με την ευθύνη του υπουργείου.

Επίσης, διαπίστωσε με τη σχετική έρευνα που έκανε, ότι η Πολεοδομία Θήρας από το 1956 μέχρι το 2011 θεωρούσε νόμιμα όλα τα σχετικά κτίρια και εξέδιδε γι’ αυτά άδειες προσθηκών κ.λπ.

Η «Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου» του «υπουργείου Περιβάλλοντος» αποφάνθηκε ότι δεν προκύπτει πρόβλημα χορήγησης βεβαίωσης για τις αντίστοιχες δικαιοπραξίες (πωλήσεις κ.λπ.). Ο νομάρχης Κυκλάδων του 1977 απήλλαξε τη Σαντορίνη από το ενδεχόμενο κατεδάφισης, χωρίς να χρειάζεται υποβολή δηλώσεως αυθαιρέτου και καταβολή εισφοράς. Ο Σύλλογος Μηχανικών Κυκλάδων θεωρεί αξιόπιστη την απόφαση του νομάρχη του 1977 και αποφαίνεται ότι πρέπει να εφαρμόζεται η απόφαση του νομάρχη. Ο Συνήγορος του Πολίτη συμφωνεί ότι την ευθύνη αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων Σαντορίνης είχε το κράτος. Τέλος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξέδωσε πρόσφατα ψήφισμα συμπαράστασης στους ενδιαφερόμενους δημότες και πρότεινε την εξαίρεσή τους από την υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης μηχανικού κ.λπ.

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Θήρας, ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ζήτησαν συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος χωρίς όμως καμία ανταπόκριση. Στη Σαντορίνη πρέπει να ομολογήσω ότι υπάρχει η εντύπωση ότι ο κ. υφυπουργός ενδιαφέρεται να εντάξει τα κτίσματα των σεισμοπλήκτων στον νέο νόμο σε κάποια κατηγορία αυθαιρέτων…

Δυστυχώς οι χειρισμοί και η επιφυλακτικότητα του υπουργείου έχουν απογοητεύσει τους επιζώντες των σεισμών, οι οποίοι αισθάνονται εύλογη πικρία γιατί καλούνται ύστερα από εξήντα χρόνια να πληρώσουν υποχρεωτικά τα έξοδα της επανομιμοποίησης.

Ίσως ο κ. υφυπουργός πρέπει να σκεφθεί και την περίπτωση συμπαράστασης προς ανθρώπους που κάποτε υπέφεραν πολύ, οι οποίοι ακόμη θυμούνται τους χαμένους συγχωριανούς τους, τις στρατιωτικές σκηνές στις οποίες έζησαν για καιρό και που φιλοξενούσαν τα μωρά τους σε μικρά καφάσια φρούτων, αντί κούνιας!

Σήμερα πλέον οι άδειες οικοδομών έγιναν υποχρεωτικές για τα κτίσματα και θεωρούνται απαραίτητες πλέον και για τα παλαιά κτίσματα των σεισμοπλήκτων, για τα οποία δεν υπήρχε υποχρέωση στο παρελθόν. Μήπως θα ήταν δίκαιο, λοιπόν, το υπουργείο να αναλάβει εκείνο την υποχρέωση έκδοσης των παλαιών αδειών, δωρεάν, ως δώρο επανόρθωσης για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την καθυστέρηση επιλύσεως του προβλήματος στους παλαιούς σεισμοπλήκτους της Σαντορίνης για μεγάλο διάστημα.

ΥΓ.: Μηχανικοί και άλλοι ειδικοί υπολογίζουν ότι τα κτίσματα μπορεί να φθάνουν και τα 2.000!

Πέτρος Α. Μποζώνης – τ. καθηγητής Πανεπιστημίου – Μεσαριά Θήρας».