ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ SEA DIAMOND ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΛΙ ΤΑ ΕΙΠΑΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

ΑΤΥΧΗΜΑ SEA DIAMOND (108)Χωρίς την αναμενόμενη συμμετοχή των τεσσάρων Βουλευτών του Νομού, πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση για το Sea Diamond. Οι τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Νίκος Συρμαλένιος, Νίκος Μανιός και Αντώνης Συρίγος) έστειλαν επιστολή στο Δήμαρχο που εξηγούσαν πως λόγω ανειλημένων υποχρεώσεων, ήταν αδύνατο να παραστούν τονίζοντας πάντως πως συμμερίζονται τα αιτήματα της κοινωνίας της Σαντορίνης. Ο κ. Γιάννης Βρούτσης της ΝΔ, τηλεφώνησε στον κ. Ζώρζο ενημερώνοντάς τον κι αυτός πως οι αυξημένες του Κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις -και μάλιστα σε ένα διάστημα με έντονη δραστηριότητα στη Βουλή- ήταν αποτρεπτικές για την παρουσία του στο νησί.
Ήρθε όμως ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, αλλά και ο Περιφερειακός Σύμβουλος (καταχωρημένος, ελέω εκλογικού νόμου στη Θήρα) και πρώην Δήμαρχος Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας. Sea Diamond 18 MAR 2015
Μοιραία πάντως, η συζήτηση, παρ’ ότι ενδιαφέρουσα, δεν πρόσθεσε κάτι, στην πολύκροτη υπόθεση. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη διαδικασία που ολοκληρώνεται στο Εφετείο –λόγω αναπομπής από τον Άρειο Πάγο- λέγοντας πως η ετυμηγορία, ανακοινώνεται το μεσημέρι της Παρασκευής (20 Μαρτίου). «Η παραγραφή όμως, είναι σχεδόν βέβαιη», είπε ο Δήμαρχος, « ακόμα και αν υπάρξει καταδικαστική απόφαση, είναι σίγουρο πως θα γίνει νέα αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο». Είπε ακόμα, πως στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, έχει ανατεθεί η δυσβάσταχτη ευθύνη να χειριστεί ένα κολοσσιαίο έργο. «Παρ’ ότι έχει τη βούληση, ούτε το μέγεθος, ούτε την υποδομή, ούτε το προσωπικό διαθέτει για να το κάνει», υπογράμμισε.
Ακολούθησε μια ευσύνοπτη παρουσίαση από τον εκπρόσωπο της «Συντονιστικές Επιτροπής Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond», κ. Λουκά Λιγνό. Κεντρικό θέμα, ήταν οι δηλώσεις του σημερινού Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, που ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ (όταν βρισκόταν στο 5%) είχε επισκεφτεί τη Σαντορίνη, υπογραμμίζοντας πως πρέπει κάποτε να γίνει αυτό που η Πολιτεία δεν έκανε τόσα χρόνια. «Θα το πω ξεκάθαρα: Αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση, δεν μπορεί να γίνει τίποτα», είπε ο κ. Λιγνός. «Έχουμε όλοι ακούσει και πει τόσα πολλά που το μόνο που μένει πια, είναι να δούμε τους αρμόδιους υπουργούς και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό» είπε από την πλευρά του ο κ. Λεονταρίτης, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της περιφερειακής Αρχής για την υπόθεση.
Ο Γιάννης Δεκαβάλλας, τάχθηκε επίσης αλληλέγγυος στη διεκδίκηση λύσης-ανέλκυσης του ναυαγισμένου πλοίου, τονίζοντας: «Είναι μια νάρκη στη θάλασσα της Σαντορίνης». Μίλησε επίσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βαγγέλης Σιγάλας, ζητώντας η συνάντηση με τους Υπουργούς να επιδιωχθεί και να γίνει «αλλά να τους ζητήσουμε να έχουν σχέδιο, συγκεκριμένο, όχι μόνο συμπαράσταση στα λόγια». Παρόντες ήταν ακόμα η Έπαρχος Θήρας κ. Θεώνη Λειβαδάρου, οι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντώνης Σιγάλας, της ελάσσονος κ. Μαρία Αργυρού που επίσης πήραν το λόγο, ενώ ο κ. Γιώργος Χάλαρης, είχε ειδοποιήσει πως θα απουσιάσει λόγω ασθένειας.
Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Θήρας κ. Ηλίας Πελέκης, εξήγησε νομικά ζητήματα που αφορούν στα επιβληθέντα πρόστιμα, ενώ ο σύμβουλός του κ. Γιώργος Πάπιτσης, έθεσε τη –μάλλον- σημαντικότερη ερώτηση της σύσκεψης: Αν γίνει μια προκήρυξη για μελέτη ή ανέλκυση, ποιος πληρώνει;. Γιατί, εκεί βρίσκεται το ζήτημα. Καμία σοβαρή εξειδικευμένη εταιρεία, δεν ασχολείται, αν δεν ξέρει από πού θα πάρει τα λεφτά της.